www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 22 lip 2025 20:03

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 243 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 25  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 12 pro 2007 17:45 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
JASLICE

Slika

Jaslice su susret čovjekove bijede i Božje dobrote i nježnosti, koja sili svakoga da tu božansku ljubav posvjedoči uzajamnom ljubavlju i praštanjem, uzajamnim darivanjima i čestitkama.

"Božić i jaslice su tijesno povezani. Kad mislimo na Božić mislimo odmah i na jaslice. Luka u svom izvještaju triput spominje jasle. Marija "porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle." (Lk 2,7) Anđeo pastirima daje raspoznajni znak: "Naći ćete novorođenče povijeno, gdje leži u jaslama." (2,12). Pastiri pohitješe i pronađoše Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama." (2,16)

"Jasle" nam govore da se radi o štali. Predaja od apostolskih vremena govori o špilji. Bila je to jedna od brojnih prirodnih špilja koje se i danas vide u blizini Betlehema, a služila je kao štala. Udubine u špilju i danas lako posluže kao ležaj da se u njih položi dijete. Tu su se sklonili Marija i Josip očekujući rođenje Djeteta.

"Položila ga u jasle" (Lk 2,7) Jasle podrazumijevaju i domaće životinje. Pseudo-Matejevo evanđelje iz 8. stoljeća kaže: Isus se rodio u špilji, a treći dan Marija je krenula u štalu gdje su bili vol i magarac i položila ga u jasle. Vide u tome ostvareno Izaijino proroštvo: "Vol poznaje svoga vlasnika, a magarac jasle svoga gospodara. Izrael ne poznaje, narod moj ne razumije." (Iz 1,3) Isusa su prihvatile i životinje, a njegov narod ga nije prihvatio.

Na Zapadu se otajstvo Božića počelo i zorno prikazivati u prigodnim igrokazima. Brzo će se pokazati i "jaslice". Sv. Franjo 1223. godine u Greccio slavi Božić u prirodi, sa živim figurama pastira, ali otajstvo je u euharistiji. Zato ih i nazivaju euharistijskim jaslicama. U 13. stoljeću se već pokazuju "klasične" jaslice.

Otajstvo je prikazano ili u špilji ili u štali. Marija je zdesna, a Josip lijevo od malog Isusa u jaslicama. Tu su životinje: vol i magarac. Ima jaslica i s vukom, panterom, lavom, medvjedom, kao ostvarenje Izaijina proroštva: "Vuk će prebivati s janjetom, ris ležati s kozlićem, tele i lav zajedno će pasti, a djetešce njih će voditi. Krava i medvjedica zajedno će pasti." (Iz 11, 6-7)

Zatim su tu pastiri sa svojim ženama i djecom, kako to opisuju apokrifna evanđelja. Oni su sa svojim stadima i s darovima.

Nakon njih dolaze "kraljevi", prema Izaijinu proroštvu: "Mnoštvo deva prekrit će te, jednogrbe deve iz Midjana i Efe. Svi će iz Šebe doći donoseći zlato i tamjan i hvale Jahvi pjevajući." (Iz 60,6) A Psalam 72, 10 govori: "Kraljevi Taršiša i otoka nosit će dare, vladari Arabije i Sabe danak donositi." Prema trima darovima predaja govori da su bila tri kralja. Prikazani su kao predstavnici triju čovjekovih životnih dobi i kao zastupnici triju rasa: Semit, Ham i Jafet. Već od četvrtog stoljeća poznamo im i imena: Gašpar - mladić, predstavnik Azije; Melhior - starac s dugom bradom, predstavnik Europe; Baltazar - muž, s punom bradom, crnac, predstavnik Afrike. Uz jaslice se pojavljuju i nove životinje, bogato ukrašene: deve, konj i slon.

Nad jaslicama blista zvijezda mudraca, i anđeo Gospodnji koji naviješta najdublji smisao Božića: "Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!"

Pozadina jaslica je redovito skicirani Betlehem, katkad i Jeruzalem u daljini. Ali tu su i krajolici prostora i vremena u kojem se živi.

Isusovo rođenje je prikazano na tisuće ikona i slika na Istoku i na Zapadu. Vrhunski umjetnici pokušavaju to otajstvo prikazati na najljepši način. No to posebno čine preko jaslica koje nalazimo u svim katoličkim crkvama, kao i u kućama katolika, i na svim javnim mjestima gdje je katolicizam prisutan.

Uz jaslice se u 18. stoljeću pojavljuje i bor, simbol života, što je Krist. Ukrašen darovima i svjetiljkama, u nekim stranama jabukama, koje podsjećaju na "plod raja". Želi se time naglasiti da je Isus Krist Svjetlo i Život, da nas je spasio od smrti i grijeha, te da je znak i očitovanje božanske ljubavi.

Da, jaslice su susret čovjekove bijede i Božje dobrote i nježnosti, koja sili svakoga da tu božansku ljubav posvjedoči uzajamnom ljubavlju i praštanjem, uzajamnim darivanjima i čestitkama.

Oko jaslica se stvara istinska božićna radost i sreća koja dolazi do izražaja u zanosnim i ugođajnim božićnim pjesmama koje svaki katolički narod sklada kroz vjekove. One stvaraju kod svakog naroda bogato i neprocjenjivo glazbeno i narodno bogatstvo.

Ostaje uvijek ono bitno, toliko ponavljano od Srednjeg vijeka: "Da se Isus i tisuću puta rodi, ako se ne rodi u tebi, za tebe je sve propalo." I ona druga misao: "Ako napustiš (slaviti) blagdane i blagdani će tebe."

Mir i radost, ljubav i zajedništvo, nježnost i blaženstvo, uvijek stvaraju istinski proživljeni blagdani."

Celestin Tomić

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 pro 2007 00:12 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Jedan čovjek je otišao kod frizera da se ošiša i obrije. Kako je frizer počeo da radi, počeli su razgovarati. Razgovarali su o mnogo stvari i o različitim temama, da bi se na kraju dotakli i teme Boga

-Frizer reče: Ja ne vjerujem da Bog postoji.

-Zašto to kažete? Upita ga mušterija.

-Znate, dovoljno je da izađete na ulicu i shvatite da Bog ne postoji. Recite mi, ako Bog postoji, da li bi bilo toliko bolesnih ljudi?

-Da li bi bilo toliko napuštene djece? Ako Bog postoji, ne bi bilo ni patnji ni bola. Ne mogu zamisliti Boga koji bi dozvolio sve ove stvari. Mušterija promisli na momenat, ali ne odgovori ništa, ne želeći započinjati raspravu.

-Frizer završi sa svojim poslom i mušterija napusti radnju. Samo što je izašao iz radnje, vidje na ulici čovjeka sa dugom, nepočešljanom, prljavom kosom i neobrijanom bradom, izgledao je prljavo i zapušteno.

-Mušterija se vrati nazad u radnju i reče frizeru: Znate šta? Frizeri ne postoje. Kako možete to reći? Upita iznenađeni frizer. Ja sam tu, i ja sam frizer, i upravo sam vas šišao i brijao!

-Ne! Viknu mušterija. “Frizeri ne postoje, jer ako postoje, ne bi bilo ljudi sa prljavom dugom kosom i neobrijanom bradom, poput ovog čovjeka na ulici.

-Ah, ali frizeri ipak postoje! Te stvari se dešavaju jer ljudi ne dolaze k meni.”

-Točno, potvrdi mušterija. Upravo tako!“

-Bog, takođe, postoji! Loše stvari se dešavaju kad ljudi ne idu k NJEMU i kad od NJEGA ne trađe pomoć ... Zbog toga postoji toliko patnji i boli u svijetu”.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 pro 2007 00:14 
Odsutan

TRI PITANJA

Bio jednom jedan mladić koji je dugo vremema proveo na studijima na Zapadu. Kada se vratio, tražio je od svojih roditelja da mu nađu religioznog učenjaka ili bilo kojeg stručnjaka koji bi mogao odgovoriti na njegova 3 Pitanja. Konačno, roditelji su mu uspjeli naći jednog učenjaka.

-Mladić:
Ko si ti? Možeš li ti odgovoriti na moja Pitanja?

-Učenjak:
Ja sam jedan od Božjih robova i uz Njegovu pomoć, ja ću moći odgovoriti na tvoja Pitanja.

-Mladić:
Jesi li siguran? Mnogi profesori i stručnjaci nisu bili u stanju da daju odgovore na moja Pitanja.

-Učenjak:
Ja ću dati sve od sebe, uz Božiju pomoć.

-Mladić reče:
Imam 3 Pitanja:

Pitanje br. 1
Da li Bog postoji? Ako postoji, pokaži mi njegov oblik.

Pitanje br. 2
Šta je Sudbina?

Pitanje br. 3
Ako je đavo stvoren od vatre, zašto će na kraju biti bačen u pakao koji je takođe stvoren od vatre. To mu sigurno neće nimalo naškoditi, pošto su i đavo i pakao stvoreni od vatre.

Da li je Bog mislio o ovome?

Iznenada, učenjak snažno ošamari mladića po licu.

-Mladić osjeti bol:
zašto ste se naljutili na mene?

-Učenjak:
Nisam ljut. Šamar je moj odgovor na tvoja pitanja.

-Mladić:
Ne razumijem.

-Učenjak:
Kako se osjećaš nakon što sam te ošamario?

-Mladić:
Naravno, osjećam bol.

-Učenjak:
Da li onda vjeruješ da bol postoji?

-Mladić:
Da.

-Učenjak:
Pokaži mi oblik bola!

-Mladić:
Ne mogu.

-Učenjak:
To je moj odgovor na prvo pitanje. Svi mi osjećamo prisustvo Boga iako ne vidimo njegov oblik ... Da li si sinoć sanjao da ću te ošamariti?

-Mladić:
Ne.

-Učenjak:
Da li si ikad pomislio da ćeš danas od mene dobiti šamar?

-Mladić:
Ne.

-Učenjak:
To je Sudbina, moj odgovor na drugo pitanje…od čega je stvorena moja ruka kojom sam te ošamario?

-Mladić:
Stvorena je od mesa.

-Učenjak:
A tvoje lice, od čega je ono stvoreno?

-Mladić:
Od mesa.

-Učenjak:
Šta osjećaš nakon što sam te ošamario?

-Mladić:
Bol.

-Učenjak:
Tako je. To je moj odgovor na treće pitanje, iako su i đavo i pakao stvoreni od vatre, ako Bog želi, pakao će postati vrlo bolno mjesto za đavola.

Bog je rekao:
“Ako se ti stidiš mene, i Ja se tebe neću stidjeti – tu sam i uvijek ću ti pomoći. Traži i biti ću pored tebe.”

Da, ja volim Boga, Bog je moja fontana Života i moj Spasitelj. Bog mi pomaže da idem dalje i danju i noću. Bez Boga, ja sam niko, ali s Bogom, ja mogu sve. Bog je moja snaga.
Neka ti On pomogne da uspiješ... Amen

BOG ZAISTA POSTOJI…

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 pro 2007 15:43 
Odsutan

K A V A

Skupina bivših studenata, sada uspješnih poslovnih ljudi, okupila se da bi posjetila bivšeg profesora. Razgovor se ubrzo pretvorio u žalopojke o stresu na poslu i u životu.
Profesor je ponudio gostima kavu i nakratko otišao u kuhinju. Vratio se s vrčem punim kave i s puno različitih šalica na poslužavniku – porculanskih, staklenih, plastičnih, kristalnih; neke od njih izgledale su vrlo jednostavno, neke su bile jako skupe, a neke su bile profinjenog izgleda. Profesor je bivše studente ponudio kavom.
Kad su svi studenti uzeli šalice s kavom u ruke, profesor je rekao: »Ako ste primijetili, sve skupe šalice i šalice vrlo lijepog izgleda su uzete, a na poslužavniku su ostale one jednostavne i jeftine. Iako je prirodno da želite samo najbolje za sebe, upravo TO jest izvor vaših poteškoća i stresa.
Budite uvjereni da sama šalica ne daje kavi posebnu kakvoću. U većini se slučajeva radi samo o vrlo skupim šalicama koje ponekad sakrivaju ono što pijemo. Ono što ste svi vi željeli bila je kava, a ne šalica, no svjesno ste krenuli za najboljim šalicama i tako se počeli međusobno uspoređivati.
Sada obratite pozornost na sljedeće: Život je kava…, a poslovi, vozila, stvari, novac i položaj u društvu su šalice. One su samo oruđa koja drže, sadržavaju i čine život, a vrsta šalice niti određuje niti mijenja kakvoću našeg života.
Ponekad, ako se usredotočimo samo na šalicu, propuštamo uživati u kavi kojom nas je Bog podario. Bog je pripremio kavu, a ne šalice.

Uživajte u kavi!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 18 pro 2007 07:59 
Odsutan

MOLITI BEZ PRESTANKA

Slika

U vrijeme pustinjskih otaca postojala je sekta mesilijanaca. Naglašavali su pretjeranu duhovnost i smatrali svaki fizički rad neprikladnim za monaha.
Nekoliko monaha te sekte dođoše jednog dana opatu Luciju.

Starac ih upita: "Čime se bavite?"
Oni odgovoriše: "Ni prstom se ne dotičemo nikakvog posla, nego kako veli apostol, molimo bez prestanka."
Na to im starac reče: "Jedete li vi?"
Oni odvrate: "Dakako da jedemo".
On im kaže: "I dok vi jedete, tko u međuvremenu moli umjesto vas?"
I opet im reče: "Zar vi ne spavate?"
Oni odgovore: "Naravno da spavamo."
A starac će na to: "I dok vi spavate, tko moli mjesto vas?" Na to nisu znali odgovoriti.

On im reče: "Oprostite mi, ali vi ne činite to što govorite. A ja ću vam pokazati da ja, premda obavljam poslove, neprestano molim. S Bogom se spustim na zemlju i radim što treba. Pri tom govorim:"Smiluj mi se Bože i po milosrđu svome oprosti moje grijehe."
Tada ih upita: "Zar to nije molitva?"
Oni odgovoriše: "Naravno da jest."
Tada im on reče: "Ako tako provedem cijeli dan u radu i molitvi, zaradim šest novčića, manje ili više, svejedno. Od toga dva novčića ostavim pred vratima kao milostinju, a za ostale kupim hranu. Dok ja jedem ili spavam, moli za me onaj tko je dobio dva novčića. I tako po milosti Božjoj neprestano molim."

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 23 pro 2007 23:29 
Odsutan

Što djeca pišu Bogu?

Dragi Bože. Jesi li ti stvarno nevidljivi ili je to samo trik? Lucy

Dragi Bože, želim biti isti kao moj tata kada odrastem, ali ne sa toliko puno kose posvuda. Sam

Dragi Bože, da li si zamislio da žirafe tako izgledaju, ili je to bila nezgoda? Norma

Dragi Bože, još uvijek čekam na proljeće, ali nikako da stigne. Nemoj zaboraviti. Mark

Dragi Bože, umjesto da puštaš da ljudi umiru i stalno radiš nove, zašto ne bi zadržao ove koje imaš sad? Jane

Ne moraš se brinuti za mene, ja uvijek gledam obadvije strane kada idem preko ceste. Dean

Dragi Bože, bila sam na vjenčanju i oni su se poljubili u crkvi, da li je to ok? Neil

Dragi Bože, ponekad mislim na tebe i kada se ne molim. Elliott

Dragi bože, ja sam Amerikanac, što si ti? Robert

Dragi Bože, hvala ti za bebu bracu, ali ono za što sam se molila bio je psić. Joyce

Dragi bože, vjerujem da nije lako voljeti sve ljude na cijelome svijetu. U mojoj obitelji nas je četvero i ja nikao ne mogu to stalno raditi. Nan

Dragi Bože, ako pogledaš u nedjelju u crkvu, ja ću ti pokazati svoje nove cipele. Mickey D.

Dragi Bože, ako mi daš čudesnu lampu kao što ima Aladin, dat ću ti sve što poželiš, osim mog novca i šaha. Raphael

Čitali smo da je Edison napravio svjetlo. Ali u nedjeljnoj školi su rekli da si ti to napravio. Da li je on ukrao tvoju ideju? Donna

Dragi Bože, možda Kain ne bi ubio Abela da je svatko imao svoju sobu. To funkcionira sa mojim bratom. Larry

Dragi Bože, ne vjerujem da bi itko bio bolji Bog od tebe. Samo ti to želim reći, ali ne govorim ti to zato što ti jesi Bog. Charles

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 30 pro 2007 18:32 
Odsutan

Slika

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 sij 2008 08:22 
Odsutan

KAKO IZABRATI BRAČNOG DRUGA?

DJEVOJKE

Već početkom srednje škole o ovom problemu intenzivno počnite razmišljati, jer već do mature bit ćete "stare frajle". Knjige i druge obveze ostavite po strani. Roditelje izludite nepristojnim oblačenjem i ponašanjem. Zašto biste imale razumijevanja i slušale te siromašne proletere na rubu egzistencije? Njihovo poštenje dalo im je samo siromaštvo.

Sve dobro proračunajte i ispitajte! Provjerite ima li vaš izabranik dovoljno novaca i gdje se odijeva, jer je danas jasno da snobovi drmaju ovim svijetom. I automobil može odigrati presudnu ulogu u izboru bračnog druga. Zamislite, kako bi to bilo jadno da jedino vi u susjedstvu vozite staru "škodu"!

Ako naiđete na snoba i bogataša, ne okrećite mu leđa. Posebno ako su mu roditelji bankari, lokalni političari ili tajkuni. Vaša škola nije tada ni slučajno važna.

Danas postoje kanali kako se lažiraju ispiti i diplome. Udajte se, osigurajte sebi muža. Nije važno ako vam tada djeca budu rasla bez vjerskog odgoja. Važno je da krštenje bude svečano. Danas se to ionako ne obavlja tajno. Muža nikada ne pitajte za vjeru i ne spominjite obiteljsku molitvu. Mogao bi se naljutiti. Važna je kuća, vikendica, skijanje, tenis... Dobro je ako su djeca kod bake. Valjda će naučiti barem "Oče naš".
Kad vam dođe teško i kad se osvjestite, bit će kasno. Stoga, plačite u samoći da vas nitko ne vidi. Važno je da vam susjedi zavide na sreći i bogatstvu.

MLADIĆI

Nemojte se ničim opterećivati. Budite muškarčine. Što vas briga za djevojke koje nisu vaše sestre! Ako vam naivne jadnice vjeruju, niste vi krivi. Kao da je teško nekome slagati i reći da ga voliš. Baš vas briga što možete nekoga upropastiti za cijeli život. Bitan je provod! Muškarcima je sve dopušteno. Na koncu, i očevi vas tako odgajaju. Kamo god kreneš sve neki macho tipovi. Vi ne želite vidjeti da je mnogo toga laž i liječenje savjesti. Zašto pokvarenjaci ne bi i vas uronuli u lovu i blato? Nemojte ni trepnuti pred vulgarnostima, jer vi ste već (kao!) to prošli. Vama ne smeta šesta Božja zapovijed. Provodite se...

Glumite da ste sretni i da vam je dobro. Potražite ženu koja vam odgovara u svakom pogledu. Neka bude obavezno lijepa da vam društvo zavidi na "dekorativnoj" ženi. Forsirajte njeno nekulturno odijevanje. Neka drugi vide što vi imate. Roditelji vam po protokolu moraju najaviti posjetu, da gospođa kupi gotova jela i kolače. Izbijte joj svaki stid iz glave. Kupujte najskuplju odjeću i šminku. Ne vodite brigu o njenim prošlim vezama. Ni vaša odabranica se ne brine što vi niste samo njeni!

Provodite se! Nemojte propustiti ni jednu priliku! Možda jednog dana ipak primjetite vlastiti jad i bijedu?!!!

(iz MI - list mladih)

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 10 sij 2008 18:16 
Odsutan

joakim napisao:
MOLITI BEZ PRESTANKA

Slika

U vrijeme pustinjskih otaca postojala je sekta mesilijanaca. Naglašavali su pretjeranu duhovnost i smatrali svaki fizički rad neprikladnim za monaha.
Nekoliko monaha te sekte dođoše jednog dana opatu Luciju.

Starac ih upita: "Čime se bavite?"
Oni odgovoriše: "Ni prstom se ne dotičemo nikakvog posla, nego kako veli apostol, molimo bez prestanka."
Na to im starac reče: "Jedete li vi?"
Oni odvrate: "Dakako da jedemo".
On im kaže: "I dok vi jedete, tko u međuvremenu moli umjesto vas?"
I opet im reče: "Zar vi ne spavate?"
Oni odgovore: "Naravno da spavamo."
A starac će na to: "I dok vi spavate, tko moli mjesto vas?" Na to nisu znali odgovoriti.

On im reče: "Oprostite mi, ali vi ne činite to što govorite. A ja ću vam pokazati da ja, premda obavljam poslove, neprestano molim. S Bogom se spustim na zemlju i radim što treba. Pri tom govorim:"Smiluj mi se Bože i po milosrđu svome oprosti moje grijehe."
Tada ih upita: "Zar to nije molitva?"
Oni odgovoriše: "Naravno da jest."
Tada im on reče: "Ako tako provedem cijeli dan u radu i molitvi, zaradim šest novčića, manje ili više, svejedno. Od toga dva novčića ostavim pred vratima kao milostinju, a za ostale kupim hranu. Dok ja jedem ili spavam, moli za me onaj tko je dobio dva novčića. I tako po milosti Božjoj neprestano molim."

Vrijedno...za zapamtiti....mene se dotače! :D

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 11 sij 2008 07:50 
Odsutan

OČE NAŠ

Slika

NEMOJ REĆI OČE, AKO SE SVAKI DAN NE PONAŠAŠ KAO SIN.

NEMOJ REĆI NAŠ, AKO ŽIVIŠ IZOLIRAN U SVOJOJ SEBIČNOSTI.

NEMOJ REĆI KOJI JESI NA NEBESIMA, AKO MISLIŠ SAMO NA ZEMALJSKE STVARI.

NEMOJ REĆI SVETI SE IME TVOJE AKO PSUJEŠ I SPOMINJEŠ BOŽJE IME UZALUD.

NEMOJ REĆI DOĐI KRALJEVSTVO TVOJE AKO NE STVARAŠ MIR NA ZEMLJI.

NEMOJ REĆI BUDI VOLJA TVOJA, KAKO NA NEBU TAKO I NA ZEMLJI, AKO NE PRIHVAĆAŠ BOŽJU VOLJU I KAD JE TEŠKO.

NEMOJ REĆI KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI DAJ NAM DANAS AKO SE NE BRINEŠ ZA GLADNE, BESKUĆNIKE I NEPROSVJEĆENE.

NEMOJ REĆI OTPUSTI NAM DUGE NAŠE AKO NISI SPREMAN OPROSTITI DRUGIMA POGREŠKE, UVREDE,OMALOVAŽAVANJA, RUGANJE, PONIŽAVANJE…

NEMOJ REĆI I NE UVEDI NAS U NAPAST AKO IMAŠ NAMJERU OSTATI U GRIJEHU ILI DALJE GRIJEŠITI.

NEMOJ REĆI NEGO IZBAVI NAS OD ZLA AKO SE NE BORIŠ PROTIV ZLA.

NEMOJ REĆI AMEN AKO JOŠ NISI SHVATIO MOLITVU OČE NAŠ.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 243 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 25  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]