www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 21 lip 2025 21:07

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 252 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 26  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 05 svi 2007 05:45 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
učenik napisao:
Jedan ispravak brate NAGGAR.ISUS je rekao U DOMU OCA MOJEGA PUNO JE STANOVA I IDEM PRIPRAVIT VAM MJESTO.Dakle nije točan redak tvoje pjesme koji glasi da nemožemo tamo. :a1430:

..ima puno stanova..i Isus nam pripravlja mjesto..
.u kontekstu...

jer Isus nam je obećao..
..kad ON ode tamo gdje mi ne možemo doći..

..odnosi se na termin " još" ..
..još ne možemo.

.a ne ..nikada..

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 kol 2007 20:44 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 64 zahvala
Zahvaljeno je: 40 zahvala
Citat:
..tada muž..
..u ženi..
..ne gleda tijelo..
..već Hram..
..Svetoga Duha..
..Njegovo Djelo..

Prekrasno Miriam... To je ono pravo... to su čvrsti temelji... prave obitelji... koju neće srušiti surova današnjica...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 31 kol 2007 19:52 
Odsutan

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
ivana7 napisao:
joj teska vam tema :D :D
ma ja naravno također vjerujem u svetost braka i voljela bih kad to bude da potraje do kraja zivota..

al,ljudi smo,gijesimo,a ima miliun slucajeva kada se nladi i zalete pa nakon par godina on se propije,pocne je mlatiti..jednostavno neizdrzivo..i nastupi razvod..i ako ta neka osoba opet upozna nekoga i zaljubi se i ima sve sto nije s ovim imala i sda je mozda stvarno to to..sta to joj je grijeh-treba je osuditi i nedozvoliti joj sakaramente??!!
s tim se neslazem nikako..al svatko ima svoje :wink:

Možeš se draga moja ivana7 slagati ili ne slagati,no ukoliko si član RKC,tada si obvezatna prihvaćati i regule iste.Nažalost iskustvo nam govori da sv e ženidbe nisu savršene.I zaista mnogi ženidbeni drugovi trpe u ženidbenom vezu bez vlastite krivnje svaku vrst maltretiranja i poniženja,mnoga su djeca izložena zlostavljanju i život njih i majke može biti doveden u pitanje.....Naša Crkva,znajući da se tako nešto može dogoditi u braku(baš kao što i ti kažeš-"on se propije,pocne je mlatiti..jednostavno neizdrzivo"),daje propise koji omogućuju ugroženom ženidbenom drugu da raskine zajedništvo života,ali uz trajanje ženidbenog veza!evo što kaže kanon RKC...

Član 2.
Rastava uz trajanje ženidbene veze

Kan. 1151 - Ženidbeni drugovi imaju dužnost i pravo čuvati zajednički ženidbeni život, osim ako ih ispričava zakoniti razlog.

Kan. 1152 - § 1. Iako se usrdno preporučuje da ženidbeni drug, potaknut kršćanskom ljubavlju i zauzet za dobro obitelji, ne uskrati oproštenje preljubničkoj stranci i ne prekida ženidbeni život, ipak, ako joj nije izričito ili prešutno oprostio prijestup, ima pravo prekinuti zajednički ženidbeni život, osim ako je pristao na preljub ili mu dao povoda ili i sam počinio preljub.
§ 2. Prešutno se oproštenje ima ako je nedužni ženidbeni drug, pošto je doznao za preljub, svojevoljno s bračnim osjećajem općio s drugim ženidbenim drugom; oproštenje se pretpostavlja ako je tijekom šest mjeseci sačuvao zajednički ženidbeni život i nije se utekao crkvenoj ili svjetovnoj vlasti.
§ 3. Ako je nedužni ženidbeni drug svojevoljno prekinuo zajednički ženidbeni život, neka u roku od šest mjeseci pokrene parnicu za rastavu koje mjerodavne crkvene vlasti, koja, pošto razmotri sve okolnosti, neka prosudi može li se nedužni ženidbeni drug navesti da oprosti prijestup i da trajno ne produži rastavu.

Kan. 1153 - § 1. Ako jedan od ženidbenih drugova dovodi u veliku duševnu ili tjelesnu pogibelj drugog ženidbenog druga ili djecu ili drukčije čini preteškim zajednički život, pruža drugom ženidbenom drugu zakoniti razlog da se rastavi prema odluci mjesnog ordinarija i, ako prijeti pogibelj zbog odgode, prema vlastitoj odluci.

§ 2. U svim slučajevima, pošto prestane razlog rastave, treba da se ponovno uspostavi zajednički ženidbeni život, osim ako crkvena vlast odredi drukčije.

Kan. 1154 - Pošto se provede rastava ženidbenih drugova, treba se uvijek prikladno pobrinuti za potrebno uzdržavanje i odgoj djece.

Kan. 1155 - Nedužni ženidbeni drug može, i to je pohvalno, drugoga ženidbenog druga primiti natrag u ženidbeni život; u tom se slučaju odriče prava na rastavu.

Znači ukoliko bi s e desilo,da je jedan od ženidbenih drugova u velikoj duševnoj ili tjelesnoj pogibelji,ili su djeca izložena sustavnom zlostavljanju,ili pak na neku drugi način život postaje u zajedništvu nemoguć,nedužni drug ima pravo napustiti zajedništvo života.....to se još zove,rastava od stola i postelje-što pak znači da osoba koja je napustila zajedništvo ni u kojem slučaju ne može se vezati uz drugu osobu tjelesnim kontaktom,doklem god traje ženidbeni vez,a to je do smrti jednog od bračnih drugova...

Stoga tvrdnje i traženje olakotnih okolnosti tipa..."al,ljudi smo,gijesimo,a ima miliun slucajeva kada se nladi i zalete "ne "drže" ovdje vodu,jer sakrament ženidbe je ustanovio sam Krist i tu nema trgovine....neka mladi prije ulaska u brak itekako razmisle i utvrde se u vjeri,jer tako će lakše prebrodititi raznorazne kušnje i nevolje na koje nije imun nitko od nas smrtnika...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 01 ruj 2007 13:11 
Odsutan

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Bog je ljubav..Bog nas zeli sretne...ja jednostavno smatram da netreba dozvoliti nikome da nas maltretira..nase tijelo je hram Bozji..zato :roll:

..kazes treba razmiliti s kim se ulazi u brak-to stoji naravno..al isto tako ljudi se mijenjaju..tog drugog moze sotona uzeti da za 10 godina bude potpuno druga osoba..nas Bog nas ne zeli kraj takvih..koji ponizavaju,varaju,tuku..
..al evo vidim danas ima dosta slucajeva gdje se odobrava crkvena rastava braka..imam jedan slucaj u rodbini..

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 01 ruj 2007 16:38 
Odsutan

Kefa napisao:
Citat:
..tada muž..
..u ženi..
..ne gleda tijelo..
..već Hram..
..Svetoga Duha..
..Njegovo Djelo..

..moram priznat..kad sam bio mlad i lud..i vidio prvi put svoju ženu..
..da sam vidio..samo tijelo..

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 02 ruj 2007 22:15 
Odsutan

i ja sam među onima koji su prvo vidjeli tijelo
ali sada nakon 10 godina...vidim osobu čije tijelo ne nalikuje puno onom kad se upoznasmo...ali u tom je tijelu živi duh onoga koji za mene učini stvari o kojima sam mogla samo sanjati...i koji je uz mene u svakom trenu moga života...to je ono što danas uz pomoć krista vidim...jako jako dobro

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 02 ruj 2007 22:26 
Odsutan

ajtera napisao:
i ja sam među onima koji su prvo vidjeli tijelo
ali sada nakon 10 godina...vidim osobu čije tijelo ne nalikuje puno onom kad se upoznasmo...ali u tom je tijelu živi duh onoga koji za mene učini stvari o kojima sam mogla samo sanjati...i koji je uz mene u svakom trenu moga života...to je ono što danas uz pomoć krista vidim...jako jako dobro

..pa zar tijelo naše nije hram, Božjeg daha..koji prebiva u nama..
..pa od nečeg smo morali ..krenuti..

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 03 ruj 2007 07:40 
naggar napisao:
Kefa napisao:
Citat:
..tada muž..
..u ženi..
..ne gleda tijelo..
..već Hram..
..Svetoga Duha..
..Njegovo Djelo..

..moram priznat..kad sam bio mlad i lud..i vidio prvi put svoju ženu..
..da sam vidio..samo tijelo..

..Zar si mogao vidjeti nešto drugo..
..izuzev tijela...dok su te razdirale...nabujale strasti..?
..Naggare neukrotivi... :lol: ...

Vrh

Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 ruj 2007 11:04 
Odsutan

naggar...ne znam kako ti to polazi za rukom ali nakon tvojih komentara imam bolje mišljenje o sebi...
...molim boga da te održi..dugo dugo

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 04 ruj 2007 15:27 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
ajtera napisao:
naggar...ne znam kako ti to polazi za rukom ali nakon tvojih komentara imam bolje mišljenje o sebi...
...molim Boga da te održi..dugo dugo

Bio je i nagar i Naggar
ponekad čak i magar;
čini mi se i Hogar strašni,
sektaš i međugoranski tajnik
der'o je grlo, bolio ga krajnik
... za Isusa

Vik'o, pjesme nam pis'o,
rotir'o u Nebeskim sferama
ko ga čit'o, taj nije dis'o
urgir'o u raznim aferama
al' nježan i uz poneku ariju
.... za Mariju

...i sad je takav, ovakav i onakav
neukrotiv i divlji, nježan i brižljiv
pjesme neumorno sriče,
ko lav riče....
i čini se... kao da ga se ništa ne tiče
..osim Isusa i Marije

pa bio on neukrotiv,
il nam fun-ove slao,
davo trnjave ruže
il poduke i savjete duže...
vjerujem da je i u srcu vašem...
Hvala ti Bože, na naggaru našem!

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 252 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 26  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]