www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 23 lip 2025 19:27

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 523 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 53  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 26 lip 2007 00:11 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 13 zahvala
Zahvaljeno je: 9 zahvala
evo kopiram jedan tekst iz glasa koncila...

Glas Koncila br 38, 22. rujna 2002.

naši razgovori

Čemu dar govorenja jezika?

Ne znamo kome će ovo pismo doći u ruke, no to nam nije i toliko važno jer nam je potrebna pomoć. U zadnje vrijeme sve više ljudi ima dar jezika. Čak i djeca od 4. razreda osnovne škole pa nadalje. Zanima nas što je to zapravo dar jezika? Griješimo li ako ne molimo za njega? Molimo vas iskreno za pomoć, jer u našem društvu nastaje sve veća zbunjenost. Svaki dan sve više osoba ima taj dar. Jesmo li mi grešnici kad ga nemamo? Objasnite nam sve o daru jezika.

Gabrijela s prijateljima, Vinkovci

I Vaše pismo govori da je u životu Katoličke Crkve, pa i u Hrvatskoj, posljednjih desetljeća iskustvo karizmatske obnove u Duhu - s kojom se usko veže i »govorenje u Duhu« - izazvalo mnoge nedoumice, a Vas s prijateljima čak dovelo i u sumnju da griješite ukoliko taj dar nemate i za njega ne molite. Taj se dar naziva još i glosolalijom, a Jeronim Šetka u »Hrvatskoj kršćanskoj terminologiji« taj pojam definira kao »dar koji Duh Sveti daje kršćanima da govore drugim jezicima«. Prema istom autoru, osoba koja govori druge jezike naziva se »glosolal« (usp. Dj 2, 4). Iz Prve poslanice Korinćanima (1 Kor 14, 2) jasno je da »glosolal« ne govori ljudima nego Bogu: »Težite za ljubavlju! Vruće čeznite za duhovnim darovima, posebno za prorokovanjem! Jer, koji govori tuđim jezikom, ne govori ljudima, nego Bogu; nitko ga, naime, ne razumije; duhom govori tajanstvene stvari.« Zato je glosolalija smatrana darom manje važnim od prorokovanja, jer je čin samo jedne osobe u zajednici, dok je sv. Pavlu apostolu kriterij za veće značenje bilo ono što konkretnoj zajednici služi u većoj mjeri. Iz dijela rečenice da ga »nitko ne razumije jer Duhom govori stvari tajanstvene« ne može se zaključiti kako je riječ o »mrmljanju« i neartikuliranom govorenju, nego samo da oni koji nisu glosolali ne mogu shvatiti o čemu je zapravo riječ. Glosolal, za razliku od proroka, govori nerazumljivo i njegov govor nema učinka na zajednicu. Sveti Pavao nije »nimalo nježan« prema glosolalima, pa objašnjava i njihovu beskorisnost navodeći primjer glazbenih instrumenata. Ako on ne daje jasan zvuk, nema svrhe: »Ako neživa glazbala - svirala ili citra - jasno ne daju glasove, kako će se poznati što izvodi svirala ili citra? Ako truba daje nejasan glas, tko će se spremiti za borbu?« (1 Kor 14, 7-8). Tako je i govor glosolala u Korintu, nastavlja sveti Pavao, uzaludan govor, govor u vjetar (usp. 1 Kor 14, 9), jer nitko ga neće shvatiti. Zato sv. Pavao preporučuje da glosolal govori jasno, da sam svoj govor »prevede« ili da mu drugi glosolali u tome pomognu kako bi se svi mogli sporazumjeti, a zajednica izgrađivati. On i sebe samoga naziva glosolalom, no to mu nije najvažnije. Zato kaže: »Hvala Bogu, ja govorim drugim jezicima većma nego svi vi. Ali draže mi je u Crkvi reći pet riječi po svojoj pameti, da i druge poučim, negoli deset tisuća riječi drugim jezikom« (1 Kor 14, 18-19). Kada razmišljamo o tim riječima sv. Pavla - a Vama preporučujemo da pročitate barem poglavlja 12-14 iz Prve poslanice Korinćanima - vidimo da i njemu samome nije bilo lako. Njemu je svakako jasno da prva stvar koja nama (kao vjernicima, pa i u primanju darova Duha) mora biti najvažnija jest izgrađivanje zajednice, Crkve. Zato i govor u jezicima smatra manje vrijednim, te poziva na molitvu cijelim bićem, i duhom i umom. Ako molim ono što ne razumijem, tada se možda moj duh puni, ali moj um ostaje neplodan: »Ako se u molitvi služim tuđim jezikom, moj duh moli, ali moj um nema od toga koristi« (1 Kor 14, 14).

Što, za sv. Pavla, iz svega toga slijedi? Slijedi poziv svakome od nas da molimo duhom, ali i umom; da pjevamo hvale duhom, ali i umom. Jer, inače, kako bi oni koji ne razumiju, koji su neupućeni, na naše riječi u tuđem jeziku mogli reći »amen«, a da ne znaju što smo mi to govorili? Čemu bi služila takva naša molitva i zahvala (usp. 1 Kor 14, 15-19)? Dar jezika »nije znak za one koji vjeruju, nego za nevjernike, a dar prorokovanja nije za nevjernike, nego za one koji vjeruju. Ako se - recimo - skupi sva Crkva na jedno mjesto i svi govore tuđim jezicima, a uđu neupućeni i nevjernici, neće li reći da ludujete? (1 Kor, 14, 23). Dar jezika podrazumijeva i jasno tumačenje onima koji ne razumiju; ako njega nema, sv. Pavao je jasan: »Ako li nema tumača, neka (obdareni tuđim jezikom) šuti u crkvi; neka govori sam sebi i Bogu!« (1 Kor 14, 28).

Istina je, govora u jezicima ima i danas, i on je dar Duha Svetoga. Ali, ne svima i u svakom slučaju. Vjerujemo da Vam je, ipak, iz svega gore rečenoga jasno da postoje u Crkvi mnogo važniji darovi od dara govorenja u jezicima. Da su daleko važniji darovi strpljivosti i poniznosti nego glosolalije. Ili pak dar ljubavi prema bližnjemu, u kojoj đavao (jer u duhovne se »stvari« upravo rado đavao plete!) nema mjesta! Tamo pak, gdje se i maloj djeci, neodgovorno, na teret duše stavlja ili ih se potiče na govorenje u jezicima, nalazimo se na području nezdravih emocija, pa i senzacija. Zato bi svaki Božji čovjek, iskreni vjernik, čovjek molitve kojemu je dan dar jezika morao biti diskretan i ne bi rado trebao moliti u jezicima javno, već zatvoren u sobu. Jer, obraća se Bogu i on ga razumije. Žalosno je, ipak, da se danas u nekim pokretima u Crkvi takva pojava ne samo prihvaća nego i neumjereno i nezdravo potiče, te da druge vjernike dovodi do mišljenja kako je neposjedovanje toga dara čak grijeh. Izvanredne darove ne treba lakoumno tražiti, niti se od njih preuzetno smiju očekivati plodovi apostolskih djela. Sud o njihovoj ispravnosti i upotrebi spada na one koji upravljaju Crkvom i na koje osobito spada ne ugasiti Duha, nego sve ispitati te zadržati ono što je dobro (usp. 1 Sol 5, 12 i 19-21). Ne zaboravimo: darovi Duha Svetoga uvijek su znak vremena i blagoslov za Crkvu, i nitko ga ne smije gasiti. No, više je nego potrebna i razboritost u njihovoj prosudbi. Ono što dijeli i razgrađuje zajednicu, Crkvu, ne može biti od Duha, jer Duh upravo poziva i potiče na služenje braći, prijateljima i društvu u kojem živimo.

Glas Koncila, 38/2002

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 lip 2007 09:16 
Odsutan

Podijelio: 152 zahvala
Zahvaljeno je: 118 zahvala
Ma......o.k. sve je dobro....sve sam čitala u Novom zavjetu...ovo......poslanica Sv. Pavla.....
moja vjera u Isusa Krista Gospodina moga ne treba nikakve senzacije.....
niti čuda.......općenito govorim.....
ja vjerujem od kada sam spoznala da postojim i time se ponosim......Dar jezika je nešto što sam dobila i pisala javno. nisam to smatrala ničim izvanrednim niti čudom ..to sam dobila i Slavila Njega....jer mi je tako dano da mogu sročiti riječi i pisati.,,,,,a i pisala sam nešto od toga na hrvatskom jer sam to mogla rastumačiti......Isus mi je dao novo srce....otklonio od mene duh krivnje i straha....javno sam to napisala i svjedočila...i tu nema ništa nevjerovatno....možda nekom....ali ja tu ne mogu ništa.....nisam mislila da trebam o tome šutiti
očito da je teško ljudima razumjeti druge ljude......svi smo različiti kao što kaže Učenik
svi imamo različite stavove.......ja samo znam da je moja vjera Živa vjera...i to ništa ne može poljuljati.....
ja mogu dalje moliti i slaviti Njega, Gospodina moga sama i na hrvatskom i u jeziku......što i radim i ne moram to pisati.....a mogu......svejedno mi je.....nakon dugog razmišljanja o tome......spoznadoh da nema razloga da pišem u jezicima ovdje ili da ne pišem......Ja Ga slavim svakako......
Pozdravi veliki svima.....BVB

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 lip 2007 12:10 
Odsutan

Podijelio: 13 zahvala
Zahvaljeno je: 9 zahvala
OPROSTI nado ako sam nešto loše učinila sa ovim tekstom..
Nije moje ni da se mješam..ja koja ni nemam taj dar..
..nisan tila ništa loše..naišla sam na taj tekst i na onaj koji sam ti poslala..
.to je moja brzopletost..samo sam htjela..ne znan ni ja šta..
..vjerujem da razumiš..
BTB

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 lip 2007 12:36 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
BOGEC.Evo pozivamo vas na LINIĆEV seminar u MOSTARU u crkvi sv.PETRA I PAVLA u franjevačkom samostanu i traje od večeras a završava na PETROVDAN.Glede dara jezika ja neznam što učinit jedino da vas pozovem u našu zajednicu na seminar NANOVO SE RODITI ODOZGOR koji traje 17 tjedana otprilike i pri kraju imamo trodnevnicu za izljev duha svetoga i obnovu sakramenata i radionu za dar jezika.Ako napišem nešto više onda padaju kritike.Kad sam mislio napisat svjedočanstvo o svom životu nešto mi nije dalo da pišem jer su tako ružne reakcije na dar jezika da sam odustao.Ove godine planiram pisat prvu knjigu pa kad je izdam poklonit ću je svim aktivnim TT-ovcima pa nek pročitaju i tad nek napišu kritike. :lol: :lol: A dar jezika je samo ulaz jer kad doživiš izljev duha svetoga tad automatski većina dobije dar i pođe molit u jezicima a oni koji zapinju na prvoj probi će dobit.Tad kad uđeš u riznicu darova duha svetoga tamo su svi dari koji trebaju crkvi i svak odlučuje koji će prihvatit a koji neće.Ja sam prihvatio skoro sve i koristim ih na slavu KRISTOVU i ne zanima me dali to čitatelji ovog foruma vjeruju ili ne.Svi koji me znaju to mogu potvrdit ali mene potvrde ne zanimaju.(pitali hercegovca znaš li plivat a on kaže da nezna ali može donit potvrdu da zna ako treba).Pozvat ću sve sa TT-a na svoj seminar u ZADRU kad budem sljedeći put držao u KATEDRALU SV.STOŠIJE pa nek uživaju uživo u evanđelju na seoski način. :a1490: :b101: samo tamo neradim na daru jezika.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 lip 2007 12:56 
Odsutan

Svaki kršćanin pravi kršćanin bi trebao biti žedan Duha Svetoga i svakog njegova dara .
Ja sam osobno žedna savega što dolazi od Boga i mislim da svaki dar je blagosov od Boga,i mislim da tako i dar jezika nemože dobit nevjernik već netko koga voli Bog,i ko voli Boga.
A mi koji taj dar nemamo možda imamo neki drugi ali ga nismo još spoznali a dao Bog da ga spoznamo da možemo svjedočit Isusovu vjeru onima koji ga nepoznaju da postanemo uistinu pravi i dostojni Isusovi učenici,te da je On ponosan s nama.BVB

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 lip 2007 14:15 
marija-nada napisao:
tel mera la sam sie

..Tanhiro mia, šantahala kjoro.... :D ..

Vrh

Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 lip 2007 14:49 
Odsutan

Ajme........ode ovo uširoko jako.....ja ne želim,a a mislim ni vi svi ostali da se na ovaj način razgovaramo o tome.......nema potrebe.....
ništa se ti moya nemoj brinuti......ti si samo nešto našla i stavila i dobro.....još jednom ti kažem ....nema brige...ni za što......nisi ti ništa loše mislila....
imaš pravo postat kao i svi i ulazit u sve teme......ja se nisam ni na koga uvrijedila..........pa ja sam pitala....
...sve što sam ovdje napisala nije mi žao.....i na hrvatskom i u jeziku......nekom to ne odgovara....nekom ne .....nije to moja briga.....ako sam nešto krivo napisala...to je druga stvar..onda mi se to treba reći..smatram da nisam.....
Moja razmišljanja su otvorena ...i bez opreza...je, bez opreza...neki se pozivaju na oprez....ja osobno .......ovo je moje mišljenje.......samo moje: Nemam opreza kada je u pitanju Gospodin Bog naš....ni što se tiče darova Njegovih ni ničega..nema veze šta di piše--osim Gospodinove riječi od toga nikada ne bih odstupila ...mogu i svećenici napisati....ja se ne smatram manje vrijednom, .... svakom je On dao put.. ... vrednujemo se po vjeri našoj..po ljubavi, po sposobnosti opraštanja...po darivanju i da ne nabrajam više....oni "ludi" nadmudriše "pametne"....i oni zadnji će biti prvi........
ja sam .....takvom me On stvorio...OTVORENOM ...ja kad se otvaram....otvaram se do kraja..ne želim biti oprezna ...ogoljujem srce i dušu Njemu..moje misli su usmjerene Njemu....netko napisa u boxu,,,čini mi se nešto ovako...svaki minut,,svaki sat...svaki dan...svaki radni tjedan..On je samnom...ja ljudi neću ništa drugo..tko drugi ima pristup meni osim Isusa moga...nema nitko..to je nemoguća misija...moje srce kuca za Krista.....ma kad bi samo neko mogao malo proniknuti u dubinu duše moje ..u njoj je neizmjerna ljubav...ja sam sretna i presretna što sam takva.....ja nosim ožiljke svoje.....neka stoje.....i nije me stid toga...tako je bilo......a sve dalje na Slavu Imena Njegova........Amen........

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 26 lip 2007 15:27 
Odsutan

I kao što reče onaj fra....ne mogu se sada sjetiti imena.....
nećemo senzacije......jer nisu dobre....
gotovo........

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 lip 2007 11:52 
Odsutan

Miriam napisao:
marija-nada napisao:
tel mera la sam sie

..Tanhiro mia, šantahala kjoro.... :D ..

sva sam se najezila na ove rijeci

a sta to znaci?

duso moja, velicaj Gospodina?

Moze biti krivo jer mi je to sad sinulo, gledam tekst i rijec po rijec mi dolazi..jel je to dar ili blebetanje moga mozga???

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 28 lip 2007 13:02 
Odsutan

A možda si dobila dar tumačenja jezika......
:D
(nemoj to nikad nazivati blebetanjem..) :grlim te:
vidjećeš........
ima tu još tekstova u jezicima pa pročitaj......
znaćeš jesi li, ili nisi.....

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 523 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 53  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]