običan momak napisao:
pitala si me kako sam se nosio sa suhoćom koja je čest pratilac (bar tebi) kad moliš jednak obrazac kroz dugi vrem.period, ja sam napisao da nađem dobar motiv za tu molitvu, znači ako ta suhoća dođe zbog stalnog ponavljanja istog obrasca onda u tome pokušam vidjeti osim tog istog obrasca i moje obraćenje(ili nešto drugo što mi daje motiv da to molim). Moje osobno obraćenje i milosti koje u nekoj molitvi tražim su mi inače najjači motiv da molim pa mi tako molitve ne budu monotone. Inače ne osjećam skoro nikad nekakvu veliku euforiju i radost dok molim.
Vezano uz oproste evo ti iz Katekizma o tome:
Tek sad vidjeh tvoj odgovor, promakao mi.
Meni jaki motivi-obećanja ništa puno ne daju u toj borbi. Iako molim za obraćenje obitelji i to mi je glavna nakana, a naravno i odnos s Isusom kroz meditacije o Njegovoj muci, svejedno me osobni motivi ne mogu spasiti od suhoće kad u nju zapadnem.
Radosti također jako dugo nisam osjetila u molitvi, pa rekla bi otkako je prošao obraćenićki žar, znači nekoliko godina, ali to me ne zabrinjava jer vjerujem da mi je Bog blizu i kako čitam Njemu je ugodnije i milije kad se čovjek moli u suhoći.
Zapravo mene ne muči sama suhoća koja je izostanak svake molitvene slasti,(možda sam krivo opisala) već to što se bojim da molim na monotoni način, da ne mogu više pokrenuti maštu koja mi je potrebna da meditiram Isusovu muku svaki dan kroz 12 god, čitajući iste riječi. Nerijetko se osjećam utrnuto...na silu pokrećem duhovne moći koje se ne daju pokrenuti.
Sigurno neću odustati, samo voljela bi da Ga mogu ljepše častiti u tim meditacijama.
Ovo za oproste, mi je jasno. Hvala na objašnjenju!!
Citat:
Zdravo djevo
To je teška napast koju možeš pobijediti samo snagom volje, ali i pouzdanjem u Božje milosrđe.
No tako se slaba narav jača, žestokim udarcima! Mora biti u vatri prokušana.
Ne pouzdaj se u sebe, i svoje snage jer ćeš nedvojbeno odustati. Kad postane neizdrživo pouzdaj se u sv.Trojstvo i zagovor Marije. Da, jako je teško izmoliti do kraja ove molitve, silne su napasti. Goleme.
Ima i lakših dana, ima i težih. Ne odustaj od tih molitvi. Velike su nagrade!!!!!!!!
Po muci se poznaju junaci.

Izmoli "zaostatak" i od tada moli redovito, ne daj da te zaskoči neprijatelj govoreći ti
da nemaš snage. Sveci su molili (neki čak klečeći) i u najtežim bolestima, vrućicama itd. Tko im je davao snagu u tim
trenucima ...... nisu htjeli odustati, tako nemoj ni ti. Ni svatko tko želi izmoliti ove molitve.