www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 22 lip 2025 21:45

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 46  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: ISPOVIJED
PostPostano: 13 lis 2013 11:14 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 2 zahvala
Zahvaljeno je: 15 zahvala
Samuel napisao:

Hm, manjak svijesti!
Ja ne gledam kroz svoju prizmu nego kroz prizmu učiteljstva, Katekizma i svete Crkve katoličke. O ovome ne piše nikakav dodatak da je svetogrdna pričest se ne uzima kao veliki grijeh ako nije svijestan, nema ništa o tome, samo točka na kraju.
Isto kao kad netko ide na abortus, netko ne misli da je to neki veliki grijeh, ali ne vjerujem da je e težina grijeha ne umanjuje. Naprotiv kao katolici koji su kršteni i koji se msatraju katolicima, ili na pričest a ne znati što je to je još grijeh ravnoduštnosti i propusta.
Ne znam, ne pije mi to baš vodu, ali definitivno su tu svečenici dosta nedorečeni (ne mislim generalno), jer nevaljana ispovije je nevaljana, ma koliko tko bio toga svijestan, kao što je abortus ubojstvo ma koliko netko toga bio svijestan.
Ovdje nisam važan ja i moje mišljenje nego što kaže Crkva, što je to valjana ispovijed, bez ikakvih dodataka i umanjivanja!!

Shvaćam ja Samuele što ti govoriš i što te muči. zato sam se i uključila u ovu temu jer ne znam što da o svemu tome mislim :?
U pravu si oko nevaljane ispovijedi jer su za valjanu ispovijed potrebni neki uvjeti kao što je iskreno priznavanje teških grijeha, kajanje i odluka da se više ne griješi.
ali ono što mi se ubacuje u sliku je sljedeće iz Katekizma:
Citat:
Da neki grijeh bude smrtan, istovremeno se traze tri uvjeta: "Smrtni je grijeh onaj kojemu je objekt teska stvar, a ucinjen je pri punoj svijesti i slobodnim pristankom".
pa malo dalje:
Citat:
Da bude smrtan, grijeh mora biti ucinjen punom svijescu i potpunim pristankom. To pretpostavlja poznavanje gresnosti cina, njegovog protivljenja Bozjem zakonu. Povrh toga ukljucuje pristanak dovoljno slobodan da se moze govoriti o osobnom izboru. Hinjeno neznanje i tvrdoca srca ne umanjuju voljni znacaj grijeha, nego ga naprotiv povecavaju.
1860 Nehoticno neznanje moze umanjiti, cak i ponistiti ubrojivost teskoga grijeha. Ipak pretpostavlja se da nikome nisu nepoznata nacela moralnog zakona koja su upisana u savjest svakoga covjeka. Porivi osjecajnosti, strasti mogu takodjer smanjiti voljni i slobodni znacaj krivnje; a isto tako vanjske prisile ili patoloski poremecaji. Grijeh ucinjen iz zlobe, zbog namjernog izbora zla, ponajveci je grijeh.

Ne znam, nisam pametna oko svega ovog jer neka objektivno teška stvar (nećemo sad u krajnje slučajeve kao što je ubojstvo) za Šimu može biti smrtni grijeh a za Maru ne. pitanje definitivno nije lako...

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 lis 2013 12:13 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
poriluk napisao:
danas sam se ispovijedio i lijepo pričestio...

nakon toga odmah se nekako bolje osjećam, psihički dosta bolje...

:b112: :) :lol:

Još samo da moš promjenit to ime!! :wink:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 lis 2013 13:56 
Odsutan

Podijelio: 60 zahvala
Zahvaljeno je: 14 zahvala
Joj, samo ne opet "mak na konac"!!! :)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 18 lis 2013 18:45 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Dragi moji pomozite :P

u dilemi sam da li mi treba zivotna ispovijed ili ne . Ispovijedam se jedan put mjesecno u zadnjih jedno godinu dana ,a prije toga sam se ispovijedala za blagdane ,nekih 4 puta godisnje . Ja danas kad dodjem na ispovijed , ja bi najradje rekla sveceniku ma nisam ti ja tako dobra ko sto mislis,ali sutim ,jer nemam teskih grijeha ,pa se njima valjda cini da ih nikad nisam ni imala ... Kao da zelim tu zivotnu ispovijed da jedan svecenik cuje sve moje grijehe ( iako nema neispovijedjenih , zaista sam zapisivala sve sto mi dodje na um) i da mi taj jedan svecenik kaze Evo sve znam i od svega te odrijesujem . Cini mi se da sam nesto propustila u shvacanju ispovijedi ili ne daj mi Boze da dvojim o Bozjem milosrdju ,a opet nisam sigurna ?
Ima li tko da velju stogod na ovo ? :shock:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 18 lis 2013 19:49 
Odsutan

Podijelio: 10 zahvala
Zahvaljeno je: 33 zahvala
Imaš ovdje pripremu za dobru ispovjed...

viewtopic.php?t=4291

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 18 lis 2013 20:58 
Odsutan

Podijelio: 10 zahvala
Zahvaljeno je: 33 zahvala
Gita napisao:
marijaaaaa napisao:
Imaš ovdje pripremu za dobru ispovjed...

viewtopic.php?t=4291

baš ti hvala, taman tražim po netu neki dobar ispit savjesti, i odem vidit na TT forum reko možda ima nešto tamo, i taman mi se na naslovnoj pojavi tema ispovijed i ovaj zadnji tvoj post. ko naručeno. :grlim te: :grlim te: :grlim te: :grlim te:

:grlim te: :grlim te: :grlim te: :grlim te:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 20 lis 2013 13:06 
Odsutan

Meni se sviđa što je u vezi ispoviuedi napisao vlč. Zlatko Sudac:
viewtopic.php?f=40&t=7313&p=210885#p210885

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 24 lis 2013 10:24 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Sveta ispovjed je operacija od zivotne vaznosti.Oprastanje rusi sudbinski prostor zivotnih prilika koje su unistene prisutnosti Boga."negdje sam procito"

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 24 lis 2013 11:31 
Odsutan

Citat:
Sveta ispovjed je operacija od zivotne vaznosti.Oprastanje rusi sudbinski prostor zivotnih prilika koje su unistene prisutnosti Boga."negdje sam procito"

-SUDBINSKI prostor? - Prevedeno "prostor u kojem manevrira tobožnja sudbina? Dakle, autor te misli vjeruje u sudbinu ili je mislio na nešto drugo, pa što nije napisao?
KKISMM, molim pojašnjenje...ako ga ima. :)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 24 lis 2013 19:51 
Odsutan

Zahvaljeno je: 2 zahvala
Hvala Bogu na sv.Ispovijedi,gdje na nas izlijeva toliko milosrđa i prašta nam sve,Naš Bog je velik,Aleluja!!!

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 46  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]