www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 20 lip 2025 21:58

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 207 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 21  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Sveta Misa
PostPostano: 08 ožu 2013 09:49 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 60 zahvala
Zahvaljeno je: 14 zahvala
Nigdje nisam čuo da je Benededikt XVI rekao da je to nepotreban korak ili da je bilo što rekao protiv pričesti na ruku. (Običan momak)
.
Običan momak, baš i nje "običan" - kad ignorira baš sve. Čitaj!
...
PAPA BENEDIKT PORUČUJE KATOLICIMA: Kleknite dok primate Svetu pričest
Papa Benedikt XVI. ne želi da vjernici primaju Sv. Pričest na ruku a niti želi da stojeći primaju Krista u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Prema vatikanskom liturgičaru mons.Guido Marini-u, papa nastoji zorno prikazati cijeloj Crkvi odgovarajuće norme ponašanja kod primanja Sv. Pričesti. Zbog toga se od pričesnika na papinskoj Misi sada traži da kleknu na klupu i da primaju Sv. Pričest na jezik od samog Pape.. Razmišljanje Svetoga Oca je jednostavno: "Mi kršćani klečimo pred Presvetim, jer u Njemu, znamo i vjerujemo da je prisutan Jedini i Pravi Bog." (22. svibnja 2008.)

Papino nastojanje je u skladu s tradicijom Crkve starom 2.000 godina i sada je to u cilju poticanja obnove ljubavi i poštovanja prema Euharistiji, koju se trenutno ismijava i prema kojoj se mnogi odnose s prezirom. Razni trendovi i inovacije u naše vrijeme (gitara u liturgiji, djevojke – poslužiteljice oltara, laici- ministranti, Pričest na ruku, laici-djelitelji Pričesti) sve je to djelovalo da se uništi naše poštovanje prema Euharistiji, a time se ubrzava duhovna smrt Crkve. Uostalom, Euharistija je istinski život i otkucaj srca istinskoga Mističnog Tijela oko kojega se mora okupljati cijela Crkva.

Klečanje se također poklapa s crkvenim stoljećima starim pravilnikom da samo posvećene ruke svećenika smiju dodirivati Tijelo Kristovo u svetoj Pričesti. "Samo svećenicima je dana vlast da posvećuju i posreduju vjernicima Svetu Euharistiju." (Tridentski sabor) To učenje lijepo izražava Sveti Toma Akvinski u svojoj „Summa Theologica“: "Zbog poštovanja prema tom Sakramentu, ne dodirivati ono što je posvećeno: stoga su tjelesnik (korporal) i kalež posvećeni, a tako i svećenikove ruke, da bi mogle dodirivati taj Sakrament.“

Danas se Pričest na ruku daje protuzakonito i to je postalo jedan od glavnih neprijateljskih alata za uništenje Vjere po cijelome svijetu. Jer ova praksa primanja Sv. Pričesti nema druge svrhe nego da iskrivi naše poimanje Isusa Krista i da njeguje prijezir prema Svetim Otajstvima. Nije ni čudo da je sveti Bazilije (329-379) okarakterizirao Pričest na ruku kao "teški grijeh." To znači, primanje Pričesti na ruku nije u katoličkoj tradiciji. Ova praksu su prvi puta uveli u Crkvu heretički Arijevci u IV. st. kao način izražavanja svoje vjere da Krist nije božanska osoba. Nažalost, to je isto tako i danas, i to je bit istoga krivovjerja i oskvrnuća koje se je galopirajuće proširilo u cijeloj Crkvi. Ako danas imamo u Crkvi problem „zlostavljanja“, onda je to i zbog toga jer smo zlostavljali i Presveti Sakramenat - a to nam se je vratilo!

Zahvaljujući Pričesti na ruku, članovima sotonskih kultova je sada data jednostavnija mogućnost pristupa da dođu u Crkvu i uzmu Hostiju, te da tu Hostiju odnesu u svoje zajednice gdje je zlostavljaju i muče u ritualima crne mise koju služe Sotoni. Oni lome Hostiju svojim cipelama kako bi ismijali Boga živoga, a mi im to pomažemo našom ležernom praksom? I sami sotonisti izjavljuju da je Pričest na ruku najveća stvar koja im se uopće dogodila, a mi ništa ne činimo da to zaustavimo?

Dakle, Sveti Otac je učinio sa svoje strane i pokušao očistiti Crkvu od zlostavljanja, a mi smo kao dijelovi Kristova tijela pozvani da mu pomognemo. Za vaše ohrabrenje smo uključili sljedeći citat iz nagovora kardinala Llovera, novoga prefekta vatikanskog Zbora za Božansko bogoslužje i disciplinu sakramenata“ koji je izrekao na elektroničkoj stranici „Life Site News“ (Novosti sa stranice Života) 22. srpnja 2009. god.: "Poslanje Kongregacije za bogoštovlje i Sakramente je da promiče tradicionalne prakse u bogoslužju, kao što su primanje Pričesti klečeći i na jezik, a što je papa Benedikt posvjestio i posebno naglasio.

Također je vrijedno razmotriti nedavni dekret kardinala Caffarra-e, nadbiskupa Bologne (Italija), kojim zabranjuje praksu Pričesti na ruku: "Dogodili su se mnogi slučajevi profanacije Euharistije, upravo zbog načina primanja Posvećenoga kruha na dlan ruke ... S obzirom na učestalost slučajeva bezčasnoga i bezpoštovanja primanja Euharistije o čemu su nas izvjestili, određujemo da će od danas u metropolitanskoj crkvi sv. Petra, u bazilici sv. Petronija, i u Svetištu Blažene Djevice Marije od sv. Luke u Bologni vjernici primati Posvećeni kruh samo iz ruku svećenika i to direktno na jezik. (Iz njegove uredbe o primanju Euharistije, od 27. travnja 2009.)

Sve to pogledaj sam na:
http://www.hrsvijet.net/index.php?optio ... Itemid=146

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 08 ožu 2013 10:36 
Odsutan

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 5 zahvala
ako svecenikov govor ima veliku tezinu,onda cu ja reci da je puno
svecenika protiv primanja na ruku ali moraju dati jer je dopusteno.

ja ovo ne govorim radi privatnih objava nit vjerujem u njih
a jos sam manje pripadnik neke sekte.
tako mi srce govori i vjerujem da je ispravno.

Kako ti obicni momak vjerujes u cisto hodanje tako i ja da pricest na ruku ne valja.

Ljudi su ti napisali argumente al ti tupis po istom.odobreno i papa pricestio.

Tko ne vidi da ti nije u redu ne mogu mu ja pomoc

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 08 ožu 2013 11:03 
Odsutan

Podijelio: 3 zahvala
Zahvaljeno je: 8 zahvala
Vjernici pristupaju pričesti klečeći ili stojeći, prema odredbi biskupske konferencije. Kada pristupaju stojeći, preporuča se da prije primanja sakramentu iskažu potrebni čin štovanja, kao što je određeno prema istom propisu.

Ako pažljivo iščitamo formulaciju, ovdje se kao redovni način pričešćivanja podrazumijeva onaj tradicionalni, tj. klečeći. O pričesti na ruku ni govora. To će biti ozakonjeno tek kasnije u uputi Memoriale Domini, gdje su se biskupi golemom većinom izjasnili protiv pričesti na ruku, ali je ipak donesena odredba da se praksa može uvesti prema zahtjevu biskupskih konferencija i uz potvrdu Svete Stolice. Tu se je nažalost, stvorila rupa koja će polako ali efektivno poslati u zaborav mišljenje biskupa i omogućiti da se pričest na ruku nametne kao slobodna praksa širom čitave Crkve. Princip kolegijalnosti pokazao se još jednom kao 'dobra' brana protiv svakog pojedinačnog neslaganja, u kojemu su ustrajali samo oni najodlučniji i najhrabriji biskupi. Da vidimo kako je uopće došlo do te realizacije, koristit će nam osobna svjedočanstva 'iz žiže zbivanja'. Nadbiskup Lefebvre (kojeg navodim samo kao vjerodostojni izvor) svjedoči da je cijela procedura išla mimo kardinala Guta kao prefekta Kongregacije za bogoštovlje, koji kaže da bi, da je mogao, kleknuo pred papu da spriječi uvođenje pričesti na ruku, i da je svime, kao papin povjerljivi izvor, manipulirao kontroverzni mons. Bugnini. To potvrđuje i savjetnik Komisije za reformu liturgije, o. Louis Bouyer.

i kak da mi u godini vjere svjedočimo svoju vjeru? ako se nemremo dogovoriti o tome dal pričest klečeči, stojeći, ili pričest na ruku? ako je dopušteno a tu piše da je, onda slobodno primimo pričest na ruku (svakome po njegovoj savjesti kak se bude ponašal u tom trenutku prema Isusu, i s kojim dostojanstvom). Ja sam za pričest na usta, stojeći. Ali neču pokazivati prstom na one koji se pričeščuju na ruku.

više ima na [url=http://bogoslovija-ri.hr/formacija/intelektualna-formacija/lanci/item/718-teološka-i-praktična-neopravdanost-pričesti-na-ruku]PRIČEST[/url]

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 08 ožu 2013 12:39 
Odsutan

Mata: "I kak da mi u godini vjere svjedočimo svoju vjeru"?

V-J-E-R-O-M ! Onom i onakvom koja brda premješta...koja se ne povodi ni nečijim postom, ni citatima iz tiska, ni ičijem rekla-kazala nego onom koja nas GONI da u svemu djelujemo po svojoj savjesti.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 08 ožu 2013 13:33 
Odsutan

zdrave napisao:
Mata: "I kak da mi u godini vjere svjedočimo svoju vjeru"?

V-J-E-R-O-M ! Onom i onakvom koja brda premješta...koja se ne povodi ni nečijim postom, ni citatima iz tiska, ni ičijem rekla-kazala nego onom koja nas GONI da u svemu djelujemo po svojoj savjesti.

upravo to zdrave =>
zdrave napisao:
ni ičijem rekla-kazala

pričest je valjana u sva tri slučaja (klečeči na usta, stojeći na usta, i na ruke) i tako se dijeli kod nas na misi, naš svečenik.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 08 ožu 2013 13:43 
Odsutan

Mata napisao:
pričest je valjana u sva tri slučaja (klečeči na usta, stojeći na usta, i na ruke) i tako se dijeli kod nas na misi, naš svečenik.

.
NARAVNO da je valjana!!!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 08 ožu 2013 13:44 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
ANTE KATOLIK napisao:
Kleknut pred Bogom je farizejština? :shock:

Slažem se s vama, to su samo nebitne vanjske stvari, može se doć i u kupaćim gaćama i natikačama na pričest, važno što je u srcu. :oops:

Daj prestanite se pravit pametni i kleknite pred Bogom, okanite se tih vaših šupljih i jalovih filozofija. :grlim te:

farizejština je gledati vanjštinu čaše, a ne nutrinu tj. bitno je kleknut i to je kao najdublji način iskazivanja štovanja prema Bogu....ne ide to baš tako...čin štovanja može se iskazivati i vanjskim gestama, ali srce i nutrina je broj jedan.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 08 ožu 2013 13:52 
Odsutan

evo preporučam svima knjigu Gozba Jaganjčeva, Scott Hahn. Baš ju pročital jučer.

p.s. znam da postoji tema preporuči literaturu, al ova knjiga ide uz ovu temu 8)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 08 ožu 2013 13:58 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Samuel napisao:
Zanimljivo, je kako na onaj moj onoliki argumentirani post, gdje sam iznio da su neke tvrdnje lažne, gdje sam iznio argumentirano da je papa to uistinu rekao. Da dobijem odgovor od dvije slike gdje papa pričešćuje neke ljude na ruku8ako želiš rat slikama, ja ti dam pet na jednu, najvjerovatnije izvan Rima, od ljudi koji ne slušaju njegovu preporuku, valjd misle da su pametniji, doista ne znam! Niti me zanima.
I dobijem odgovor da je to sve farizejština i da je bitno što je u srcu! Valjda se nije nikad čulo za govor tijela, ili to ne postoji!
Dakle papa je farizej jer je dao preporuku koja je farizejska!
Nemam namjeru ovdje nikoga dijeliti, ali neće me nitko praviti blesavim! Izgleda da papina izjava i preporuka ima težinu samo dok se ne diren u vlastito mišljenje, jer vlastito mišljenje je bog, protiv kojeg nitko ne smije!
A papi farizeju ćemo napisati pismo zbog farizejštine! Možda ovako:
" Dragi papa, ne pravi se pametan i veći pop od sebe samog, nemoj tu glumatati i tjerati da klečim i zinem pred tobom jer nisi stomatolog nego samo papa, čije preporuke slušaju samo farizejčine!
Šta ti znaš šta mi je u srcu, jer ipak ja znam da ja ljubim Isusa najviše na svijetu, pa primio ga i nogom, jer on na to ne gleda!
Ne kužim šta oni ljudi tamo kleknu pod Misom kad svečenik vrši pretvorbu, jer oni su svi licemjeri i farizeji, ipak ja Isusa najviše volim iako nemam potrebu kleknuti jer nisam povodljiv za nikim, ja imam vlastito mišljenje, i molim te papo da ne ulaziš u to područje, to moš bakicama prodavati, meni ne i to nije dogma.
Šta sad prvo odobriš na ruku, pa onda neke preporuke daješ da bi bilo ipak dobro na jezik, ajd se više skuliraj i dogovori sam sa sobom, što uoće želiš, ako ne znaš, pitaj mene, jer ja sve nosim u srcu, i znam sve, pa ako treba pomoć evo ti broj mobitela 00385/98 *** ***, ali zovi me poslije 18h, prije sam zauzet jer prodajem podmetače za klečanje u Međugorju.
I šta oni svečenici svaki put kleknu kad vračaju hostije u tabernakul, svaki put moram ustati, a kuk mi je u banani, nije jako ali ga štedim, jer ja kleknem u srcu. I ne znam ćemu stalno neke humanitarne akcije, pa nisam ja Bono Vox, ja ću se za te koji valjd nemaju šta jesti pomolit u srcu i ja ih nosim u srcu, evo neki dan opet neka akcija da se nazove telefonom za neku malu pa joj se donira par kuna, ja ju nosim u srcu i pomolio sam se u srcu za nju! Šta će njoj kune! To rade farizeji! Samo misle na kune, dok u srce ništ ne osjećaju!
Pozdrav papa i molim te da dopustiš nama prosjacima da primamo pričest na ruku i u Rimu, jer mi koj se pričešćujemo na ruku smo diskriminarini i tlačeni u Rimu, to nije u redu i neš mi otvorit usta niti pajserom, ma nema šanse, hoću na ruku, jer moje srce je prečisto, a o rukama da i ne govorim!
Ali još nešto, moram ti pohvaliti mog rođaka Šabana, koji mi je donio 7 i pol kg suhomesnatih proizvoda, jaoj kako je Šaban predivan, kad sam otvorio vrečicu, kleknuo sam ispred nejga i izljubio mu ruke, da samo što znaš što su ti kulenovi i kobase dobri. Kad stignem papa, pošaljem ti komad, a dotad ti opišem okus pa probavaj u srcu, to ti je ko da ih jedeš, majke mi!!
Hvala papa od mog ogromnog srca! "

E da je njima čisto srce kao nekih ovdje! A što će farizejčine nečistog srca, nego glumiti!

moraš shvatiti kontekst poruke u kojoj sam napisao što je farizejština...ti sad uzimaš poruku generalno...ja primam pričest na usta, ali ne smatram nekoga lošijim zato što prima na ruku...možda sam ja koji primam na usta puno nepripremljeniji za tu pričest u srcu nego onaj tko prima na ruke....ako bi to uistinu bilo tako, to bi bila farizejština...nadam se da shvaćaš što sam želio reći...

ti sada imputiraš da sam rekao nešto u kontekstu da tko god prima pričest klečeći ili na usta da je nečistog srca i obrnuto, što jednostavno nije točno..jedno ne isključuje drugo, zato nemoj biti isključiv

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 08 ožu 2013 13:59 
Odsutan

Zahvaljeno je: 2 zahvala
IsuseTrebamTe napisao:
ANTE KATOLIK napisao:
Kleknut pred Bogom je farizejština? :shock:

Slažem se s vama, to su samo nebitne vanjske stvari, može se doć i u kupaćim gaćama i natikačama na pričest, važno što je u srcu. :oops:

Daj prestanite se pravit pametni i kleknite pred Bogom, okanite se tih vaših šupljih i jalovih filozofija. :grlim te:

farizejština je gledati vanjštinu čaše, a ne nutrinu tj. bitno je kleknut i to je kao najdublji način iskazivanja štovanja prema Bogu....ne ide to baš tako...čin štovanja može se iskazivati i vanjskim gestama, ali srce i nutrina je broj jedan.

Pa ja se slažem da je srce najvažnije. Onaj koji ima srca će kleknut. :wink:

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 207 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 21  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]