www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 19 lip 2025 13:39

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 98 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 14 kol 2011 14:01 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 2 zahvala
spomenuo bi nešto što,koliko sam čuo od drugih a i od svećenika,to je problem nevjernosti koji puno mladih muči,strah da će ih bračni drug prevariti.Danas kad je moderno raditi što hoćeš nažalost to je realan problem i to velik jer se nevjera događa kod puno bračnih parova.Šta se događa tj.koji su razlozi nevjere?Uglavnom neljubav prema bračnom drugu jer je vjernost onolika kolika je ljubav prema bračnom drugu(kako već reče jedan od mojih "duhovnih autoriteta" tj.neko od svećenika koje stalno citiram,zaboravio sam ko od njih).Prava ljubav se ne može imati bez čistoće pa onih 99% je nemaju ili je imaju u tragovima a to očito nije dovoljno da bi se ostalo vjernim kroz tolike godine braka i kušnje koje su na tom putu.

S druge strane nešto što će mnogi razumjeti jer su to već i iskusili,a to je kad je tijelo jače od duha.Naime,kako kaže Ivančić a i Frkin,da bi se moglo voljeti pravom ljubavlju potrebno je pobijediti tijelo tj.izdići se iznad razine tjelesnosti.Što to znači?U praksi to znači da ti upravljaš tijelom a ne ono tobom,da se možeš savladati kad ti dođu bludne napasti a ne da poklekneš i onda kad si sam masturbiraš a kad si sa djevojkom onda je napastuješ.Onaj ko nije naučio krotiti tijelo kad uđe u brak ima ozbiljan problem.Dogodi se da se muž i žena posvađaju pa nema seksa jedan,dva,pet,15 i više dana.A mužu tijelo traži svoje i jedva izdržava taj nedostatak bračnog darivanja.Ako nije savladao svoje tijelo tj.ne može držati nagon pod kontrolom i on se ne može suzdržati jer se nije naučio suzdržavati onda kod prve prilike padne tj.učini preljub jer je slab i nije se mogao kontrolirati.Npr.dođe mu tajnica na poslu ili neka poslovna suradnica,zavede ga a on se ne može kontrolirati i padne tj.učini preljub.Zato je jako bitno,kako kažu ova dva svećenika,izaći iz tijela i ući u duh tj.pobijediti tijelo a ne da tijelo tebe savladava.S druge strane,kako kaže sv.Escriva(Opus Dei),bludnici su sve redom kukavice i slabići ili kako veli sv.Pavao,prava muževnost se može imati samo u čistoći.

Koliko sam uspio čuti i pročitati,čistoća označava dvije različite ali usko povezane stvari.Imamo čistoću kao krepost tj.sposobnost savladavanja bludnih(i ostalih)napasti koje nam prljaju dušu i tijelo i čistoću kao čistoću srca tj.srce čisto(odsutnost) svega što ga prlja kao npr.bludnost,zavist,...Ova krepost čistoće se može imati samo ako se za nju redovito moli i ona se gradi malo po malo(a lako se može izgubiti).Čisto srce se ima obraćenjem,kajanjem i zadobivanjem oprosta koje nam Crkva nudi(upišite u google rečenicu"Pregled obnovljenih oprosta").Naime,svi mi trpino šta nedužni a šta zbog posljedica naših grijeha pa barem ovo trpljenje koje je posljedica naših grijeha možemo ukloniti.Trpićemo svakako ali da je barem to trpljenje blagoslovljeno a ne da služi samo da bi se poništile posljedice grijeha koje smo počinili jer,to je najgluplje trpljenje,kako kaže Sudac

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 kol 2011 14:10 
Odsutan

sarra15 napisao:
Da, točno se to i meni dogodilo. Ja sam molila Boga godinu i pol dana, svaki dan da mi pošalje osobu prema svom planu jer samo On zna što je najbolje za nas, i Bog mi je poslao njega. I znam da je jedini lijek za ovu bol Božja milost, ali kao što je Samuel napisao, mislim da Sotona jako čvrsto drži svoje konce ovdje i strah me da ih potpuno ne preuzme.

Samuele, jako si lijepo napisao ovaj post, i u potpunosti se slažem s tobom. Nije mi jasno kakvo je to životno iskustvo koje, prema njemu, treba probati, kad samo ostavlja bol, rane i suze. Najviše me muči to što Božja riječ još nije doprla do njega jer vidi koliko se mučim i koliko me njegova pogreška izjeda, a on se ni ne kaje. I sve više dobivam dojam da mu je odlazak u Crkvu i molitva samo navika koju ispunjava.

Obični momče, rekao si da moram umrijeti sebi. Ali mislim da bi prije svega moj dečko trebao umrijeti grijehu i pokajati se jer, kako je Samuel rekao, ako se nije pokajao, znači da nije ni iskreno ispovijedio grijeh. Ako pak ga nije iskreno ispovijedio, ta ispovijed kao da se i nije odvila. :(
Pitala sam svoju časnu sestru za nekog duhovnog čovjeka s kojim bi mogla porazgovarat o toj temi, tako da vjerojatno sljedeći tjedan kad se dogovorim idem na duhovnu obnovu kod jednog franjevca.

ne znam bi li se složio s konstatacijom da sotona čvrsto drži svoje konce kod vas.Pada mi na pamet ona pripovjetka Pustinjskih otaca di je jednom od otaca dosadilo stalno đavlovo tlačenje jer je puno trpio i on mu se obrati riječima:"Kad ćeš me više prestati tlačiti sotono?" a ovaj mu odgovara:"Ja tebe tlačim???TI MENE UNIŠTAVAŠ!!!"Znaj da je to tvoje trpljenje za neko veliko dobro.Sotona pobjeđuje kad vas otjera u grijeh tj.ako padnete.Ili ako se predaš i odustaneš bez da si shvatila šta je volja Božja za tvoj život.

Mislim da bi bilo dobro da otvoreno porazgovaraš s dečkom i da ga pitaš jel se ispovijedio.Također nešto što mnogi previđaju a to je da misle kako se neke stvari u vezi podrazumjevaju.A ono u stvarnosti nešto sasvim drugo.

Kad sam s jednom djevojkom izlazio pitao sam je da bi hodao s njom ali u čistoći.Objasnio sam joj šta se pod time podrazumjeva,nema poljubaca niti bilo kakvih tjelesnoh nježnosti.Ali kad sam joj spomenuo da pod time mislim i na osobnu čistoću tj.da ni ona ni ja ne bi smjeli masturbirati rekla mi je da nisam normalan i da puno tražim :lol: i još je dodala da će ona mene "obratiti".Naravno završilo je tako da sam ja zbrisao od nje.

Kad se planira zajednički život treba se o svemu otvoreno razgovarati,o broju djece tj.otvorenostimživotu,kontracepciji(jel se dečko/djevojka žele otvoriti životu ili ne) jer kad neko uđe s nekim u brak onda je kasno za razgovor o takvim stvarima a vrlo su bitne jer lako mogu nekoga unesrećiti i razočarati.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 kol 2011 15:12 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
ne znam drži li zaista Sotona konce, ali ja se tako osjećam, zarobljena među vlastitim mislima i teškoćama.Kao da ti netko stavi povodac i vodi te kroz uski putić po kojem je samo trnje, eto. I razgovarali smo o djeci, i on je spreman i otvoren za nov život, nakon sklapanja braka.

Još je jedna stvar ovdje meni važna. Nikako ne mogu biti sigurna da, kad je spavao s drugima, nije pokupio neku bolest ili slično, i, ne daj Bože, ni Majko Božja, da kad uđemo u brak, u trudnoći takva neka bolest bude utjecala na plod ljubavi ako nam ga Bog podari. A kad mu kažem da, nakon udaje mora napraviti pretragu na spolne bolesti, on to sve svede na šalu. A ja ne želim da moje dijete snosi posljedice bilo čijih grešaka iz prošlosti.

I tako se lančano redaju moje muke, jedna za drugom.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 kol 2011 19:07 
Odsutan

Podijelio: 1 zahvala
Sara nisam baš detaljno čitala otpočetka, ali mislim da si puna strahova...a strah je pomanjkanje vjere.
Mislim da ako je taj tvoj dečko pristao hodati s tobom u čistoći, da je to nešto prekrasno.
To ti je veliki dar, ne pamti Bog naše grijehe nakon ispovijedi, tvoj je dečko očito odlučio krenuti ispravnim putem...
A sada da ga šalješ na testove za spolne bolesti,... možda je i opravdano, ali pokušaj te svoje sumnje i muke prediti Gospodinu, neka te Duh Sveti vodi da učiniš što je ispravno.

BTB

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 15 kol 2011 09:31 
Odsutan

sarra15 napisao:
ne znam drži li zaista Sotona konce, ali ja se tako osjećam, zarobljena među vlastitim mislima i teškoćama.Kao da ti netko stavi povodac i vodi te kroz uski putić po kojem je samo trnje, eto. I razgovarali smo o djeci, i on je spreman i otvoren za nov život, nakon sklapanja braka.

Još je jedna stvar ovdje meni važna. Nikako ne mogu biti sigurna da, kad je spavao s drugima, nije pokupio neku bolest ili slično, i, ne daj Bože, ni Majko Božja, da kad uđemo u brak, u trudnoći takva neka bolest bude utjecala na plod ljubavi ako nam ga Bog podari. A kad mu kažem da, nakon udaje mora napraviti pretragu na spolne bolesti, on to sve svede na šalu. A ja ne želim da moje dijete snosi posljedice bilo čijih grešaka iz prošlosti.

I tako se lančano redaju moje muke, jedna za drugom.

s obzirom da nemam "čistu" prošlost po pitanju drugih djevojaka i ja sam razmišljao o tome da se idem testirati.Ali pošto sam dobrovoljni davatelj krvi tamo mi obave sve testove pa po tome znam da sam zdrav.Najvjerojatnije je sve ok jer te boleštine se ne šire baš tako lako kako misliš,pogotovo danas kad ih puno koristi kondome ali opet što je sigurno,sigurno je.I ako je prošlo puno vremena od kada je zadnji put bio s nekom djevojkom time se za neke bolesti smanjuju šanse da ih ima ali opet ima bolesti koje mogu godinama biti pritajene.

Ima jedna stvar koju sam shvatio a to je da moji grijesi protiv moje djevojke utječu na moje trpljenje.Kao da je taj grijeh,koliko god mali bio,nekakva "ulazna rana" za određena trpljenja.Čak i kad ga ispovjedim opet rana koja je ostala nakon tog grijeha utječe da trpim.U mom slučaju nisu to neka teška trpljenja da bi dovela u pitanje našu vezu ali su neugodna pa taj problem rješavam tako da molim za sve što nije u redu u mom odnosu prema njoj i da se poprave posljedice toga.To moje trpljenje popravlja njene rane ali i moje,tako mi je jednom neki svećenik objasnio i to se pokazalo istinito u mom slučaju.

Možda bolje da se to događa sad kad smo još samo u vezi nego u braku jer opet nije jednako kad imam takva trpljenja sad kad s njom ne moram biti intiman i kad me tako nešto uhvati a sa ženom ležim u krevetu,trebam s njom biti intiman i nježan a trpim.Ovako fino lijepo šetamo,razgovaramo i molimo zajedno i nakon toga odemo svetko svojoj kući.S druge strane opet mislim da je lakše ovako kad smo još "dvoje ljudi" nego kad budemo jedno tijelo,iz jedne drugačije perspektive na to gledam.Doduše možda je kod mene malo drugačije jer ta trpljenja nisu toliko jaka da bi utjecala na moj odnos s njom ali nisu baš ni ugodna.

Dodao bi da pod ovim "grijeh prema njoj" smatram također i sve ono što je grijeh prije braka u međusobnom odnosu kao npr.nečedni dodiri,strasni poljupci,...tj.sve što nije čistoća.Zapravo primjetio sam da mi je upravo čistoća nekakva zaštita

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 15 kol 2011 09:59 
Odsutan

ima nešto što sam dosta puta čuo(ili pročitao u dnevnim novinama ili internetu) a to je pitanje seksa u braku,hoće li dvoje ljudi odgovarati jedno drugome po tom pitanju.Pa tako mnogi dečki nagovore djevojke da probaju da se uvjere da će sve u braku biti ok.Ali u tome je upravo problem,kako kažu don Damir Stojić,fra Frkin i ostali,upravo oni koji čisti uđu u brak imaju blagoslov za dobar intimni život.Vlč.Radigović je čak rekao da oni koji čisti uđu u brak zapravo vode ljubav,oni koji spavaju prije braka samo time zadovoljavaju potrebu i da to zna ranjavati.A seks u braku je,prema fra Vatroslavu Frkinu jedan od tri stupa na kojima počiva brak.Ivan Pavao II kaže da je seks u braku sredstvo za produbljivanje bračne ljubavi.Onda ti je jasno koliko je to bitan segment braka a mnogima upravo on ne štima jer su zajedno spavali prije braka.Možda ni tada nije sve izgubljeno ali,kako kaže Sudac takvi moraju proći tešku patnju da im se srce pročisti da bi mogli biti sretni.Radigović je u onim clipovima što sam dao link naveo da se može moliti da Isus izliječi te rane koje su nastale predbračnim odnosima ali više o tome možeš čuti od njega šta je tamo govorio.

Don Damir Stojić je također rekao da ako se ljudi istinski vole da nema šanse da taj segment braka ne štima.

Isto tako je napomenuo koliko francuski poljubac može biti štetan.Predložio je mladima da se prestanu ljubiti,kaže neki će nakon toga prekinuti a neki će ostati zajedno.To pokazuje da čak i samo ljubljenje može dvoje ljudi držati zajedno ali da ne mora biti prave ljubavi među njima.Jer i strasni poljubac navezuje.Zapravo svaki grijeh protiv čistoće navezuje a ljudi ono misle "mi se volimo"...da,šipak :roll: koliko se ko voli može se vidjeti samo kroz hodanje u potpunoj čistoći.Jer ako je dvoje ljudi zajedno pola godine ili godinu dana,ako nema nikakvih poljubaca ili upražnjavanja strasti onda ili će se razići ili ako ostanu zajedno onda ih samo ljubav može vezivati jer ničeg drugog nema što bi ih držalo zajedno.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 15 kol 2011 11:54 
Odsutan
Novoregistrirani korisnik

sarra15 napisao:
to je bilo prije mene, ali svejedno me muči. Njemu to nije velika stvar, ali meni jest. A i ne znam kako da to njemu kažem da razmišljam o tome i da me tišti to...?
Meni to smeta jer sam se uvijek nadala da ću u brak stupiti s nekim kome je također to važno.

Jednom mi je pokazao jednu djevojku u kafiću i pitala sam ga je li mu ona bila cura prije, a on je rekao da je bila nešto slično- da nisu bili zajedno nego samo spavali. Tog mi je trena nešto probolo srce i osjećam toliku gorčinu, a ne mogu si pomoći.

Draga Sara, nemoj nikome , pa čak ni onome koga voliš-nemoj suditi.Ne znaš u kakvoj situaciji je bio i zašto se dogodilo sve što se dogodilo. :grlim te:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 15 kol 2011 12:13 
Odsutan
Novoregistrirani korisnik

Ah....nova sam ovdje i napokon da ima mjesto gdje mogu napisati svoje misli, jer nemam nikoga kome bih se povjerila.
Odrsala sam u obitelji u kojoj nije bilo vjere. Nije se molilo nije se išli u crkvu, nisu se štovali sveci blagdani...Nisam znala što je vjera tko je Bog, Majka Marija....Nisam znala ništa, ali baš ništa. A hulila sam...samo tako.
Udajom za katolika, moj se život mjenja, zaista mjenja. i što dalje idem....sve više vjerujem-ustvari želim da vjerujem.
Ali....uvijek to jedno teško ALI...ponekada se uhvatim u mislima...tko sam i što sam gdje sam? Kao da mi vjera nije ono što ja mislim da je, kao da nemam dovoljno vjer u sebi ma koliko ja to željela. Čak i kada molim izgubim se u molitvi, misli mi odlutaju, tko zna gdje i jednostavno...ne znam dalje!
Pomozite mi kako da ojačam vjeru. Željela bih da još jače ljubim Boga ali kako? Kako se moli, ljubi Boga?
:twisted:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 15 kol 2011 16:29 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
srcenadlanu napisao:
Ah....nova sam ovdje i napokon da ima mjesto gdje mogu napisati svoje misli, jer nemam nikoga kome bih se povjerila.
Odrsala sam u obitelji u kojoj nije bilo vjere. Nije se molilo nije se išli u crkvu, nisu se štovali sveci blagdani...Nisam znala što je vjera tko je Bog, Majka Marija....Nisam znala ništa, ali baš ništa. A hulila sam...samo tako.
Udajom za katolika, moj se život mjenja, zaista mjenja. i što dalje idem....sve više vjerujem-ustvari želim da vjerujem.
Ali....uvijek to jedno teško ALI...ponekada se uhvatim u mislima...tko sam i što sam gdje sam? Kao da mi vjera nije ono što ja mislim da je, kao da nemam dovoljno vjer u sebi ma koliko ja to željela. Čak i kada molim izgubim se u molitvi, misli mi odlutaju, tko zna gdje i jednostavno...ne znam dalje!
Pomozite mi kako da ojačam vjeru. Željela bih da još jače ljubim Boga ali kako? Kako se moli, ljubi Boga?
:twisted:

..nemaš puno iz izbora..

"Ja sam put istina i život" kaže ISUS...

.onaj drugi put nije izbor..već vječna propast duše..

..zato nije važno..ništa u životu što ti se događa..jer je sve PODREĐENO SPASU DUŠU..
..pa čovjeku Zaista ne ostaje ništa drugo nego VJERA..u KRISTA..
..koji kaže NE BOJ SE ..JA SAM S TOBOM JA ĆU TE SPASITI..

..jer svi dosadašnji moćnici..kraljevi..faraoni..dikatatori..osvajči...bogataši..
..su kao i mi obični ljudi...baštinici praha..zemaljskog..
..tj..nakon zemaljske smrti..tijela se naša u prah pretvaraju..SVIMA OD POVIJESTI SVIJETA..

..no ISUS ...kaže NE BOJTE SE , JA ĆU VAS USKRSNUTI..
..i pokazao je to svojim primjerom... 8)

..pa što god da se čovjek u životu dogodi..nema nam druge..
..ako padneš USTANI I UVIJEK UVIJEK UVIJEK..hodi prema ISUSU.. 8)

..jer sve ovo zemaljsko ..zbog čega plačemo..za našim tijelima..za našim kućama..-
..za našim vezama...itd.
..SVE ĆE TO PROĆI..poput bljeska oluje u eonima vječnim...

..zato nabaci osmijeh na lice...obriši suzu...i hrabro naprijed..prema Vječnom životu s Kristom..
:D
..

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 15 kol 2011 16:33 
Odsutan

Podijelio: 2 zahvala
Zahvaljeno je: 15 zahvala
draga Sara potpuno te razumijem i znam kroz što prolaziš. I ja sam se tako osjećala prije nekoliko godina, i kod mene je bio slučaj da je on imao nekog prije mene a ja sam bila samo s njim. užasno me sve to mučilo..nisam s nikim mogla porazgovarati..sječam se da je bilo dana kad nebi mogla jesti od muke stalno mi je to bilo u mislima mislila sam Bože moj pa kakav je to dar čistoće ako ću se ja ovako patit cijeli život!
ali Bog ne dopušta nikad patnju ako nema neko više dobro na umu, nemoj to zaboraviti. napravila sam najveću grešku onda, prepustila sam se očaju. nemoj dopustiti da te gorčina preuzme.
kako više nisam mogla tako a i misli su me iscrpljivale prepustila sam Mu sve,prihavatila sam patnju i molila sam se,sve reci Isusu kako se osjećaš i zamoli za pomoć,ako ti dolazi plakati isplači se, ali bez gorčine,ključ ti je u poniznoj molitvi!
tek nakon toga se sve počelo rješavati, sad nam je super,pun je pažnje prema meni tako da su to sad i drugi počeli primječivati pa mi ga stalno hvale kako dobrog dečka imam smajlic4

samo hrabro i sve će se rješiti ali treba vremena, za to i služi hodanje.
ako imaš ikakvo pitanje ili ako ti treba utjeha samo reci :grlim te:

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 98 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]