www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 20 lip 2025 23:28

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 80 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 15 stu 2010 09:49 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 2 zahvala
Postujem sto pise ovaj ili onaj svecenik,.. ali meni je osnova Vjeronauka samo u Sv Pismu,.. i tamo pise o placu i skrgutu zubi,..

dakle, ja to ne zelim zanemariti,.. i strah me je biti daleko od Boga,.. i panika me hvata od same pomisli da bi moja vjecnost mogla biti u paklu,.. i mozda je bas taj egoizam,.. a mozda je vjera koja mi je otvorila oci,.. kako god,.. odabrala sam Slijediti Krista,.. i zelim za nagradu sva ona dobra koja je obecao onima koji slusaju Bozju Rijec i vrse Je,..

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 15 stu 2010 21:37 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 60 zahvala
Zahvaljeno je: 14 zahvala
Matyjesus, takav stav je i najispravniji rezon...i ne mora biti vezan uz ovu temu (:
.
Jonny, ne ljuti se na podulji post:
Origen balansira između bezbroj filozofija i nauka, spaja jehovističke "moderne" tvrdnje, dočim relativizira SLOBODU VOLJE i činjenicu da je i čovjek i anđeo stvoren s tom slobodom - da se sam odluči. O doslovnom gaženju Pisma ne treba no govoriti. Tu se podmeće agnosticizam kao svojevrsni KREDO, a on je tek filozofski pravac. Agnostik će reći kako čovjek, na današnjem stupnju razvoje, NIJE u stanju svojim umom spoznati Vrhovno biće - dakle Boga.
(A...npr. Josipović tako slobodno koristi svoje slaganje sa sugovornikom upotrebljavajući riječ "apsolutno". Ako je nemoguće dokučiti apsolutno, čemu ga koristi kao znak suglasja?)!
.
"Apokatastaza, nakon što se dogodi pročišćavanje stvorenja od krivice koja proizlazi iz aktualiziranja slobodne volje, itd".(Origen)
Što je sv. Ispovijed nego SKIDANJE naše krivice, koju Riječ/Otkupitelj uzima na sebe i tako nas pomiri s Ocem?
...A nešto dalje Origen će: "..potvrdit će neraskidivu vezu između Božje dobrote i pravednosti, protiv razdijeljenosti u Bogu i stvorenju koju je propagirao gnosticizam i marcionizam, te uništenje zla kao kontingentne stvarnosti, suprotno ontologizaciji koja je proizlazila iz gnostičke i marcionitske postavke"(Origen)
-Razdijeljenost U BOGU? Apsurd!!!
.
"Logos i njegova iscjeliteljska moć su jači od svih zala koji prebivaju u duši, te zato ne može biti drukčiji zaključak nego da će doći do potpunog uništenja zla"(Origen).
-Kad zlo ne bi imalo i svoga uzročnika, to bi bilo i logično. Ovako...Zli će na koncu svijeta(tek tada!) biti zatvoren/sputan u paklu "na tisuću godina" - što židovskim "brojčanim rječnikom" ukazuje na duži vremenski period. Samo sputan. Kad bi ga Riječ uništila, zar Otac to ne bi učinio odmah? Ne bi bilo pada prvih ljudi, grijeha, zavođenja na zlo...zla općenito...i Kristove muke naročito!!!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 15 stu 2010 21:37 
Odsutan

Podijelio: 60 zahvala
Zahvaljeno je: 14 zahvala
"U onaj dan", nakon suda, Sin će predati Ocu ključeve ovog materijalnog svijeta jer na njemu neće biti bića potrebitih Milosrđa Božje Riječi, Logosa - OTKUPITELJA - koji je sada uglavnom žrtva za naše grijehe.
Vjerojatno, u datom trenutku, neposredno pred svoj Drugi dolazak (koji nije "Onaj konačni dan") što mislim da više baš i nije tako daleko, Bog će potaknuti baš sve kako bi spoznali TKO i KAKVI su u Božjim očima(Čitaš Garabandal?). Pa tko i tada ustraje, jao...O tome je i sv. Pavao pisao. Bog NE PRISILJAVA, Bog LJUBI, a sloboda izbora je Njegov dar, naša duša je Njegov dar...sve proizašlo iz Njega - pa je i logično da Bog ljubi ono što je On sam "spojio" sa samim sobom.
.
Zar je samo čovjek pao (Istočni grijeh?). Vjerojatno ne, no Riječ se ne mora utjelovljavati na svakom planetu na kojem su - širom svemira - razumna bića pala poput Adama i Eve (komparacija s Luciferom i ostalima?).
Mislim - NE! Jer Utjelovljena Riječ/Logos ovdje, na ovom našem planetu-Babilonu ispravlja baš sve narušeno u svemiru, gdje je Sotona imao (Božjim dopuštenjem) ikakav pristup.
-------
Riječ, kad je Tijelom postala, u potpunosti postaje drugi Adam. - "Blago tebi Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi put...nego nebeski Otac" - detalj je koji i mnogim svećenicima promiče, mada je to najbolji primjer Sinove predanosti vršenju Očeve volje.
Otac je izabrao PRVOGA PAPU za Crkvu koju Sin osniva!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 24 stu 2010 13:01 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
da, sve je ovo divno i krasno ali nitko nije objasnio od kud anđelima SPZNAJA zla, SPOZNAJA OHOLOSTI. Bog je apsolutno dobar i od Njega je nisu mogli dobiti. On je njih stvorio ograničene i u spoznaji ovisne o njemi jer ništa ne postoji van Boga dakle sve je u njemu i sve ovisi o Njemu a u Njemu nema zla. ODAKLE SPOZNAJA ZLA!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 24 stu 2010 19:51 
Odsutan

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
bit će dobro napisao:
da, sve je ovo divno i krasno ali nitko nije objasnio od kud anđelima SPZNAJA zla, SPOZNAJA OHOLOSTI. Bog je apsolutno dobar i od Njega je nisu mogli dobiti. On je njih stvorio ograničene i u spoznaji ovisne o njemi jer ništa ne postoji van Boga dakle sve je u njemu i sve ovisi o Njemu a u Njemu nema zla. ODAKLE SPOZNAJA ZLA!

Pa nisu anđeli glupani s krilima,ili robotizirane leteće kante!Pa to su shvatili kad su se odmetnuli. :b101: :b101:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 24 stu 2010 21:38 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

bit će dobro napisao:

Mislim da su ovdje neke stvari krivo postavljene da bi se razumjelo ovo otajstvo (u mjeri u kojoj nam je to dano).
Nakon što je Bog stvorio anđele, oni su gledali Božje stvaranje, i divili su se svemu stvorenom. Ali, u samom početku nisu vidjeli Boga za ono što jest, ono što je duboko u Njegovom bitku.
Kao što znamo iz vlastitog iskustva, dok ne upoznamo Boga u Njegovoj punini, uvijek će u nama postojati jaka čežnja koju nije moguće ispuniti ničim.
Iako su anđeli bili jako blizu Bogu, u početku nisu imali potpunu sliku Boga kakav On zaista jest, i to je u njima stvaralo jedan osjećaj čežnje koja ih je zbunjivala. Pitali su se zašto oni osjećaju čežnju ako ih je Bog stvorio tako gotovo savršene...
Pomisliti kako bi ispunjenje te čežnje moglo biti drugdje osim u poniznom služenju bio je temelj za pobunu.
Nakon što ih je Gospodin stavio na test rekavši im da moraju služiti najnižem biću od svih - čovjeku,
Lucifer nije htio prihvatiti takvo poniženje, ne shvaćajući da bi jedino potpunim povjerenjem u Božji plan uklonio osjećaj čežnje kojeg je imao.
Nije morao razumijeti, morao je samo vjerovati. Da je samo rekao Bože ja te ne razumijem i to što hoćeš nema smisla, ali učinit ću kako tražiš, njegova čežnja bila bi ispunjena, oči bi mu se otvorile i vidio bi Boga za ono što uistinu jest.
On je odlučio usprotiviti se i odbio je poslušnost. S obzirom na hijerarhiju ustroja, velik dio onih na nižim stupnjevima povelo se je za Luciferom, nastala je opća zbunjenost.
Jedan od nižih u hijerarhiji, arkanđeo Mihael, (arkanđeli su 7. u hijerarhiji od 9., znači dosta nisko), vidio je da su stvari krenule loše, da se njegova braća odmeću od Gospodina, i rekao je Bogu: Bože, ja ne razumijem zašto želiš da služimo ljudima, ne razumijem tvoj plan i ne shvaćam, ali MI-KA-EL (Tko je ko Bog), učinit ću kako zapovijedaš.
U istom trenutku otvorile su mu se oči, i ugledao je Boga kakav je u sebi, ljubav i poniznost, Njegov plan da se utjelovi među najniže, među ljude....
Lucifer se nije smatrao dovoljno poniznim da služi ljudima, a Bog je bio dovoljno ponizan da postane jedan.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 stu 2010 01:01 
Odsutan

Zahvaljeno je: 2 zahvala
A tako cemo i mi spoznati kad bude nas trenutak,.. sada smo puni pitanja, koja mozemo utisati Vjerom i Povjerenjem u Onoga Koji nam zeli samo Dobro,.. i nista van Dobra,..

Moze se dati puno lijepih objasnjenja,.. ali mislim da je osnovni pristup za nas ka ovim pitanjima Vjera i Povjerenje,.. u Poniznosti srca da primi sto mu je odredjeno da cini,..

Blago malenima,.. mislim da se tu odnosi na one koji nevino bez predrasuda i sumnji, prihvacaju sva Obecanja data od Stvoritelja,..

Sad sto je bilo u glavi odmetnika,.. ne znam.. niti kako se stvorio prvi poriv ka odvajanju od Stvoritelja,... Mogu samo pretpostaviti da je bio nedostatak to dvoje: POVJERENJE I PONIZNOST,.. jer vjera je za one koji ne vidjese, ne kusase,.. i prvi odmetnici su bili u blizini Stvoritelja,.. Nemaju opravdanje da kazu da nisu mogli vjerovati!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 stu 2010 10:18 
Odsutan

Podijelio: 12 zahvala
Zahvaljeno je: 62 zahvala
Lovre napisao:

Mislim da su ovdje neke stvari krivo postavljene da bi se razumjelo ovo otajstvo (u mjeri u kojoj nam je to dano).
Nakon što je Bog stvorio anđele, oni su gledali Božje stvaranje, i divili su se svemu stvorenom. Ali, u samom početku nisu vidjeli Boga za ono što jest, ono što je duboko u Njegovom bitku.
Kao što znamo iz vlastitog iskustva, dok ne upoznamo Boga u Njegovoj punini, uvijek će u nama postojati jaka čežnja koju nije moguće ispuniti ničim.
Iako su anđeli bili jako blizu Bogu, u početku nisu imali potpunu sliku Boga kakav On zaista jest, i to je u njima stvaralo jedan osjećaj čežnje koja ih je zbunjivala. Pitali su se zašto oni osjećaju čežnju ako ih je Bog stvorio tako gotovo savršene...
Pomisliti kako bi ispunjenje te čežnje moglo biti drugdje osim u poniznom služenju bio je temelj za pobunu.
Nakon što ih je Gospodin stavio na test rekavši im da moraju služiti najnižem biću od svih - čovjeku,
Lucifer nije htio prihvatiti takvo poniženje, ne shvaćajući da bi jedino potpunim povjerenjem u Božji plan uklonio osjećaj čežnje kojeg je imao.
Nije morao razumijeti, morao je samo vjerovati. Da je samo rekao Bože ja te ne razumijem i to što hoćeš nema smisla, ali učinit ću kako tražiš, njegova čežnja bila bi ispunjena, oči bi mu se otvorile i vidio bi Boga za ono što uistinu jest.
On je odlučio usprotiviti se i odbio je poslušnost. S obzirom na hijerarhiju ustroja, velik dio onih na nižim stupnjevima povelo se je za Luciferom, nastala je opća zbunjenost.
Jedan od nižih u hijerarhiji, arkanđeo Mihael, (arkanđeli su 7. u hijerarhiji od 9., znači dosta nisko), vidio je da su stvari krenule loše, da se njegova braća odmeću od Gospodina, i rekao je Bogu: Bože, ja ne razumijem zašto želiš da služimo ljudima, ne razumijem tvoj plan i ne shvaćam, ali MI-KA-EL (Tko je ko Bog), učinit ću kako zapovijedaš.
U istom trenutku otvorile su mu se oči, i ugledao je Boga kakav je u sebi, ljubav i poniznost, Njegov plan da se utjelovi među najniže, među ljude....
Lucifer se nije smatrao dovoljno poniznim da služi ljudima, a Bog je bio dovoljno ponizan da postane jedan.

Mene samo zanima jesi ti ovo negdje pročitao, i to mislim na katekizam ili nekog teologa ili si pak ovo sam smislio???

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 stu 2010 10:58 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Lucifer se nije smatrao dovoljno poniznim da služi ljudima, a Bog je bio dovoljno ponizan da postane jedan.[/quote]

Ovo doista nema smisla Boga nikada nije moguće upoznati u punini jer je on apsolutan i neograničen dok smo i mi i anđeli ograničena stvorenja. Ja ovu teoriju o palim anđelima ne mogu nikako prihvatiti jer mi nema smisla. Jasno mi je da je čovjek koji je nesavršen i napravljen od zemaljske dimenzije dakle posjeduje u sebi i ono životinjsko među kojima su nagoni najjači, može postati zao, ali od kud anđelima pojam zla i oholosti oni to po svojoj prirodi nemaju, također znamo da je čovjek po svojoj duhovnoj dimenziji u trenutku začeća kompletan i da duhovna dimenzija ne raste i ne razvija se raste i razvija se samo naša psiha tj. psihičko spoznavanje duhovne dimenzije. Dakle anđeli su potpuno duhovna bića koji nemaju psihu tj zemaljske komponente, što znači da su u momentu stvaranja potpuno kompletne osobe i ne razvijaju se nego su odmah takvi kakvi jesu, s toga ne razumijem kako to da "nisu mogli Boga odamh gledati kakav je" kako ti kažeš a nadodajem kako Boga nije moguće nikada i nikome upoznati u punini jer kaad bi Ga se moglo upoznati ne bi bio neograničen tj. ne bi bio Bog tj. bitak.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 25 stu 2010 13:08 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

johnny 5 napisao:
Mene samo zanima jesi ti ovo negdje pročitao, i to mislim na katekizam ili nekog teologa ili si pak ovo sam smislio???

Prvo, da se razumijemo, u katekizmu ne piše previše o ovome, jer naravno, ne znamo previše o tome za sigurno.
Sva razmišljanja o ovoj i sličnim temama su dopuštena samo u koliko se nalaze unutar okvira naučavanja RKC i s njima se ni na koji način ne kose.

Ovo promišljanje/teologiziranje je skraćena verzija nekoliko predavanja održanih na tu temu od strane studentskog kapelana Damira Stojića u Zagrebu.
Onaj tko ga poznaje, znati će da se on nikada i ni na koji način ne bi usudio javno reći bilo što što nije u okvirima naučavanja RKC. Osim toga, i sam se ogradio od apsolutne točnosti i naglasio kako je ovakvo promišljanje ostavljeno na slobodu.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 80 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]