www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 25 lip 2025 10:07

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 46  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: ISPOVIJED
PostPostano: 14 ožu 2012 14:34 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 320 zahvala
Zahvaljeno je: 103 zahvala
Znam to, ali svejedno, još pogotovo ako je neki teži grijeh.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 ožu 2012 16:13 
Odsutan

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 5 zahvala
fiduciia napisao:
Znam to, ali svejedno, još pogotovo ako je neki teži grijeh.

Ako mozes,nađi si svecenika koji tebe najbolje razumije i koji ti najbolje pase.

Ja sam imao kratko vrijeme takvoga,ubiti na pocetku....ali su ga poslali da zavrsi jos nesto u Vatikanu...bio je bas moje godiste

Sad bi volio opet imati nekoga takvog...

Imam osjecaj da me jedan ne razumije u potpunosti,pa idem kod drugog...taj mi pase al bio sam 2 put samo

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 ožu 2012 20:24 
Odsutan

Podijelio: 320 zahvala
Zahvaljeno je: 103 zahvala
Ako mogu, al ne mogu sve mi se čini.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 04 tra 2012 22:12 
Odsutan

Podijelio: 1 zahvala
Zahvaljeno je: 7 zahvala
Discipula ovime se ne referiram na tebe, da ne misliš da te prozivam :) ,nego si me potakla na jedno drugo razmišljanje o "opominjanju", odma sam se sjetila ovih riječi:

"Poslije sedam dana dođe mi opet riječ Jahvina: "Sine čovječji, postavljam te za čuvara doma Izraelova. I ti ćeš riječi iz mojih usta slušati i opominjat ćeš ih u moje ime. Kad bezbožniku reknem: 'Umrijet ćeš', a ti ga ne opomeneš i ne odvratiš od zla puta njegova kako bi mu život spasio, on će umrijeti sa svojega bezakonja, ali ću ja od tebe tražiti račun za krv njegovu. A kad opomeneš bezbožnika, a on se ne odvrati od bezakonja i od zla puta svojega, on će umrijeti zbog svoje krivice, a ti ćeš spasiti svoj život. Isto tako, odvrati li se pravednik od svoje pravednosti i stane činiti nepravdu, postavit ću mu zamku i umrijet će jer ga ti ne opomenu zbog njegova grijeha; umrijet će, i njegova se pravedna djela više neće spominjati, ali ću od tebe tražiti račun za krv njegovu. Ako li ti pravednika opomeneš da ne griješi, i on zaista prestane griješiti, živjet će jer je prihvatio opomenu, a i ti ćeš spasiti život svoj."Ezekiel 3,16-21

Mislim da ipak činimo veliku 'uslugu' drugome kad ga opomenemo, pa i pod cijenu da nas odbaci, zamrzi.... :a1407:
Vjerujem da ima situacija u kojima ne možemo drugog opomenuti i Bog to vidi i ne uzima nam na konto. No ako u situacijama u kojima možemo i moramo reći: "čuj to ti je grijeh, ne činiš dobro" to ne napravimo, prilično sam sigurna da je to grijeh propusta, prvenstveno zbog ljudskih obzira i/ili lijenosti. Morali bi gledati da nas Bog voli i da Njemu ugađamo, a ne ljudima.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 04 tra 2012 23:28 
Odsutan

Discipula Domini napisao:
Courage,
slažem se s tobom...u potpunosti...
I sjetih se onoga što kaže Sveto pismo...

Možda zapravo ova moja dilema govori o tome kako dovoljno ne poznajem zakon Božji...
i da je uopće smiješno postaviti si ovakvo pitanje...
U cijeloj toj priči ne želim da moja kolegica ostane povrijeđena...
iako način kako živi JEST grijeh...
Ali...tko sam ja da joj govorim "ti živiš u grijehu i ako se ne kaješ zbog toga i ako ne prekineš s tim, ispovijed ti nije valjana"?
Škakljiva situacija...

Ma sestro ne brini se.. razumijem te i prije svega svi mi moramo zaboraviti na onu popularnu rečenicu: "tko sam ja da nekom kažem, da nekog ispravljam". Pa jako smo ništavni, da. Ali uza svu tu ništavnost djeca smo Božja i ne smijemo prešućivati ako netko naočigled čini nešto protivno Božjim zapovijedima. Postoje situacije gdje sam čovjek vidi da ne može reći, da nije vrijeme i okolnost, ali jasno se ukažu situacije gdje baš možeš reći, pogotovo ako druga osoba pita za tvoje mišljenje.

Sama znaš tko ti govori "nisi vrijedna da drugog ispravljaš", "radije šuti umjesto da nekom pametuješ" itd.itd. Znaš čiji je to glas. Njemu odgovara da šutimo, njemu odgovara kad drugom ne kažemo što znači prava Ispovijed jer u njoj gubi ono čime nas je imao u šaci, kad nekom prešutimo da život koji živi vrijeđa Boga. Znaš onu krepost: blago opomenuti. Naglasak je na blago. Način je jako važan..
Ti da si joj rekla otprilike: "čuj sori ali živiš u grijehu", vjerojatno bi samo pogoršala stvar. Zato trebaš biti politički korektna 8) i na lijep način popričati s njom, najvažnije da osoba osjeti da ju ne osuđuješ već joj želiš pomoći i iskreno savjetovati.

Ako ni tad ne prihvati tvoje riječi, tvoja savjest je mirna i više se ne trebaš ponavljati. :) Imam jednu frendicu, ma poznanicu više, stalno psuje... :roll: rekla sam joj jednom, dvaput, molim te nemoj toliko psovati, grijeh je. Prestala je na kratko vrijeme, drugi put je postalo još gore. Ali nisam više ništa govorila. Not my problem. :)

Ne grizi se. Stigneš sve popraviti. :grlim te: Ako ne na njoj, nekom drugom donijeti Svjetlo.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 05 tra 2012 00:24 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Ma, ja prvi podrzavam ostrinu u raspravi i ne odstupam olako od istine kakvu je vidim kad se udje u raspravu. Al ko sta kaze Biblija, "ne treba se igrat policajca u tudjim zivotima" (Matej 7:5).

Pogotovo kad se radi o necem lijepom (bit nekom kuma). To dal je ispunila sve detalje rituala je izmedju nje i boga, ili eventualno crkve. A danas se malo katolika drzi svih pravila katolicanstva. Kako se s tim nosit kao katolik je kompicirana rasprava koju ne bi trebalo forsirat na crno-bijeli nacin kad neko radi nesto dobro s dobrim motivacijama, bar po mom misljenju i Luki 11:38-12:1. Ko i u svemu, iskrenost je bitnija od pedantnog postivanja pravila.
Definitivno ne bi trebalo nekog pokusat "vratit na pravi put" tak da ga se ucjenjuje da prema pravilima nece moc napravit lijepu gestu koju zeli ucinit bez da si preokrene cijeli zivot.

Ak iskreno mislis da radi nesto lose, onda je ko prijateljica upozori na to izvan konteksta tog kumovanja, neovisno o zadovoljavanju pravila nekih rituala, nego njezno i u smislu da iskreno mislis da radi nesto krivo.

Eto tak se bar meni cini :P

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 05 tra 2012 10:03 
Odsutan

musavi napisao:
Al ko sta kaze Biblija, "ne treba se igrat policajca u tudjim zivotima" (Matej 7:5).

Musavi odakle ti ovo sad??

Prije koji dan sam procitao evanjđelje po Mateju,i nigdje na pise ovo sto si ti citirao :?: :?: :?:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 05 tra 2012 10:09 
Odsutan

musavi napisao:
Pogotovo kad se radi o necem lijepom (bit nekom kuma). To dal je ispunila sve detalje rituala je izmedju nje i boga, ili eventualno crkve. A danas se malo katolika drzi svih pravila katolicanstva. Kako se s tim nosit kao katolik je kompicirana rasprava koju ne bi trebalo forsirat na crno-bijeli nacin kad neko radi nesto dobro s dobrim motivacijama, bar po mom misljenju i Luki 11:38-12:1. Ko i u svemu, iskrenost je bitnija od pedantnog postivanja pravila.
Definitivno ne bi trebalo nekog pokusat "vratit na pravi put" tak da ga se ucjenjuje da prema pravilima nece moc napravit lijepu gestu koju zeli ucinit bez da si preokrene cijeli zivot.

Ak iskreno mislis da radi nesto lose, onda je ko prijateljica upozori na to izvan konteksta tog kumovanja, neovisno o zadovoljavanju pravila nekih rituala, nego njezno i u smislu da iskreno mislis da radi nesto krivo.

Eto tak se bar meni cini :P

Musavi ti krivo razumijes,nisu to nikakvi rituali.
Znas li musavi koji je bit kume?
Nije to samo proci "rituale" kako ti kazes.Kuma se obavezuje da ce tome djetetu pomoci shvatiti i pribliziti vjeru.
Pogotovo ako ne daj Boze ostane bez roditelja,onda je ona ta koja mu ili njoj treba objasniti i pomoci da shvati vjeru.
A to nije mali zadatak.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 08 tra 2012 21:38 
Odsutan

Discipula Domini napisao:

U principu...ono što me dosta muči u toj priči jest činjenica da me ta kolegica više poznaje kao "staru" mene...
Ona je znala biti svjedok svih mojih velikih padova...i zapravo je navikla na tu "staru" mene...
I kad sam joj jednom rekla: "Bila sam na ispovjedi...i sretna sam jer grijehâ više nema",
nije me gledala kao da joj je jasno što sam sad ja time postigla.
Izraz je više bio kao "kaj ti briješ, čovječe?" :shock:
Ali toliko je pozitivna, draga, veliko dijete u duši, dobra je srca...stvarno predivna osoba.
MeđuTOI...grijeh je grijeh... :?

Gospodine Isuse Kriste, koji si samo Milosrđe, udjeli nam svima milost iskrenoga pokajanja za sve grijehe kojima smo te povrijedili!

He draga moja svi smo ovdje isti. Stari čovjek nas uvijek želi oboriti, posebno pred onima koji nas cijeli život znaju u drukčijem ruhu. Ne mogu reći da je kod mene drukčije, također svakodnevna borba. I to ne samo s prijateljima, poznanicima već sa svojim ukućanima. I što da ti kažem, osim: borim se. Ne dopuštaju mi često da budem nov čovjek, stalno me vide u onom starom ruhu, zatvaraju oči nad onim što jesam i što želim biti: Kristovo dijete.. lakše im je gledati me onakvu kakva sam prije bila i to mi spočitavati.... to je vječita borba Discipula moja, ali Bog ne želi da se ikad prestanemo boriti za njega!!!I svjedočiti da smo se promijenili poradi Njega!!
Najvažnije je da čovjek sam ne povjeruje glasovima koji govore: ti ne pripadaš Božjem kraljevstvu, nema nade za tebe, i ti si bio prije isti, ako ne i gori...
Ukoliko živiš i svojim primjerom pokazuješ vjeru u Isusa Krista nemaš se čega sramiti pred drugima, a posebice ne svojih prijašnjih padova kojih si se odrekla i koje ti je Krist oprostio!!!
:grlim te:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 01 svi 2012 07:53 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 123 zahvala
Zahvaljeno je: 121 zahvala
Dorothea napisao:
fiduciia napisao:
Gdje ispovjeda taj don Stepan? I kako obavljate životnu ispovjed, da li se za to posebno najavite kod svećenika?

Legenda od čovjeka. :b112: Čita te ko knjigu! :lol: Bila sam nedavno kod njega na životnoj ispovijedi. Preporučila bih svima. Iako se živ.ispovijed radi na nekim važnijim životnim prekretnicama tipa prije vjenčanja, nakon obraćenja i sl. Ja sam odlučila promijeniti neke stvari u svom životu koje nisu ispravne, i osjećala sam potrebu za živ.ispovijedi...Bilo mi je posebno iskustvo! I zbog Božje milosti i samog don Stepana... :D Htjela sam se naravno temeljito spremiti, pokušala se sjetiti svih grijeha i svih grešnih situacija svog relativno kratkog života, ali jednu sam zaboravila....i baš mi je tu situaciju on spomenuo... :a1250:
Don Stepan mi je skoro pa doslovce preko puta tako da sam nastavila njemu na ispovijed..Salezijanac je i u župi je Marije Pomoćnice Knežija. Preporučam ga dalje svakome! Tko je zainteresiran neka zove na br. 01 3688 116 (javi se njegov tajnik ili ko mu je to već), PRVI dan u mjesecu od 8-9h...Zovite odmah u 8:00 jer u tih sat vremena zovu svi koji žele taj mjesec na ispovijed tako da se relativno brzo popune mjesta a i termini koji bi vama odgovarali.

Prije 20 - ak minuta uspio sam se naručiti za životnu ispovijed kod don Stepana, zvao sam barem 50-ak puta. Treba samo biti uporan :D
Baš sam sretan što sam se uspio naručiti, Bogu hvala dragome :D :D :D

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 46  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]