www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 30 lip 2025 08:45

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 854 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 86  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 04 pro 2013 15:11 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 1 zahvala
Zahvaljeno je: 7 zahvala
Mislim da čovjek nekad upada u suhoću htio on to ne htio, jer ako su sveci također patili od iste, koji su sigurno prije svega željeli uživati Božje prijateljstvo, a ne obećane milosti, onda mislim da i prosječan čovjek pati od istih problema, kudikamo i većih. A ne da bi upadali u suhoću samo zato jer tražimo posebne milosti,- misliš da je ovo potpuno ispravna interpretacija? Ne bi se nikako složila.

Ovo o oprostima nisam dokraja shvatila. Moram se skoncentrirat. :D Nisam se danas dobro naspavala pa gledam polučudno u ekran.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 06 pro 2013 09:06 
Odsutan

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 2 zahvala
courage napisao:
Mislim da čovjek nekad upada u suhoću htio on to ne htio, jer ako su sveci također patili od iste, koji su sigurno prije svega željeli uživati Božje prijateljstvo, a ne obećane milosti, onda mislim da i prosječan čovjek pati od istih problema, kudikamo i većih. A ne da bi upadali u suhoću samo zato jer tražimo posebne milosti,- misliš da je ovo potpuno ispravna interpretacija? Ne bi se nikako složila.

Ovo o oprostima nisam dokraja shvatila. Moram se skoncentrirat. :D Nisam se danas dobro naspavala pa gledam polučudno u ekran.

pitala si me kako sam se nosio sa suhoćom koja je čest pratilac (bar tebi) kad moliš jednak obrazac kroz dugi vrem.period, ja sam napisao da nađem dobar motiv za tu molitvu, znači ako ta suhoća dođe zbog stalnog ponavljanja istog obrasca onda u tome pokušam vidjeti osim tog istog obrasca i moje obraćenje(ili nešto drugo što mi daje motiv da to molim). Moje osobno obraćenje i milosti koje u nekoj molitvi tražim su mi inače najjači motiv da molim pa mi tako molitve ne budu monotone. Inače ne osjećam skoro nikad nekakvu veliku euforiju i radost dok molim.

Vezano uz oproste evo ti iz Katekizma o tome:
Citat:
1471 Nauk i praksa oprosta u Crkvi usko su povezani s učincima sakramenta Pokore.

ŠTO JE OPROST?

"Oprost je otpuštenje pred Bogom vremenite kazne za grijehe kojih je krivica već izbrisana; to otpuštenje vjernik, pravo raspoložen i uz određene uvjete, dobiva posredovanjem Crkve koja, kao poslužiteljica otkupljenja, svojom vlašću dijeli i primjenjuje blago zasluga Krista i svetaca".

"Oprost je djelomičan ili potpun, već prema tome da li od vremenite kazne za grijeh oslobađa djelomično ili potpuno". Oprosti se mogu primijeniti živima ili pokojnima.[70]

KAZNE ZA GRIJEH

1472 Da bi se shvatili ovaj nauk i praksa Crkve, treba imati u vidu da grijeh ima dvostruku posljedicu. Teški grijeh nas lišava zajedništva s Bogom čineći nas time nesposobnima da postignemo vječni život; to se lišavanje zove "vječna kazna" za grijeh. S druge strane svaki grijeh, pa i laki, povlači sa sobom nezdravu privrženost uz stvorenja, koju treba čistiti bilo na ovoj zemlji bilo poslije smrti u stanju zvanom čistilištem. To čišćenje oslobađa od takozvane "vremenite kazne" za grijeh. Ove dvije kazne ne smiju se shvaćati kao vrsta osvete koju Bog dosuđuje izvana, već kao posljedice same naravi grijeha. Obraćenje koje proizlazi iz goruće ljubavi može postići potpuno očišćenje grešnika, tako da ne ostane više nikakve kazne.[71]

1473 Oproštenje grijeha i obnova zajednistva s Bogom donose oproštenje vječnih kazni za grijeh. Vremenite kazne za grijeh ipak ostaju. Strpljivo podnoseći patnje i svakovrsna iskušenja te, kada dođe taj dan, sučeljavajući se vedro sa smrću, kršćanin treba da ove vremenite kazne za grijeh nastoji primiti kao milost; mora se truditi da djelima milosrđa i ljubavi, te molitvom i raznim pokorničkim činima potpuno odloži "starog čovjeka" i obuče "novog covjeka".[72]

znači kad se ispovjediš tu ti je Bog oprostio grijeh ali ne i zadovoljštinu(vremenitu kaznu, posljedicu grijeha). Ako potpuni oprost primiš svaki put odmah nakon što se ispovjediš onda ti je potpunim oprostom i vremenita kazna pobrisana i kad bi umrla nekoliko dana iza toga onda bi u čistilištu ispaštala samo ono što si sagriješila u ta tri dana(iako možda ni to jer se vremenita kazna briše i kajanjem i primanjem djelomičnih oprosta koje se događa kroz sva dobra djela i molitve). Ali ako bi primala potpuni oprost npr.jednom godišnje onda, iako se ispovjedaš, vremenita kazna polako se nakuplja (jer iako se redovito ispovjedaš ispovjeđu se oprašta grijeh ali ti ostane ta nadoknada tj.vremenita kazna) i može se dogoditi da ti od zadnjeg primanja potpunog oprosta prođe npr.10 ili 11 mjeseci i onda ćeš u čistilištu morati trpjeti tu vremenitu kaznu koja ti se u tom periodu nakupila. Ali ako bi protpuni oprost primala svaki put nakon što se ispovjediš onda time odmah brišeš vremenitu kaznu

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 17 pro 2013 10:25 
Odsutan

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Nakon pet mjeseci moljenja motivi sv. Brigite prekid od dva dana (zbog jakih bolova kralježnice nakon terapije - ili možda opet njegova pobjeda ??). Jednostavno ne mogu uzeti više knjižicu u ruke i nastaviti :cry: . Što mi se to događa? Jutros na zornici zaboravih pitati svećenika za savjet. Zašto mi je tako teško nastaviti moliti? :twisted:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 17 pro 2013 12:50 
Odsutan

Podijelio: 1 zahvala
Zahvaljeno je: 7 zahvala
običan momak napisao:
pitala si me kako sam se nosio sa suhoćom koja je čest pratilac (bar tebi) kad moliš jednak obrazac kroz dugi vrem.period, ja sam napisao da nađem dobar motiv za tu molitvu, znači ako ta suhoća dođe zbog stalnog ponavljanja istog obrasca onda u tome pokušam vidjeti osim tog istog obrasca i moje obraćenje(ili nešto drugo što mi daje motiv da to molim). Moje osobno obraćenje i milosti koje u nekoj molitvi tražim su mi inače najjači motiv da molim pa mi tako molitve ne budu monotone. Inače ne osjećam skoro nikad nekakvu veliku euforiju i radost dok molim.

Vezano uz oproste evo ti iz Katekizma o tome:

Tek sad vidjeh tvoj odgovor, promakao mi.
Meni jaki motivi-obećanja ništa puno ne daju u toj borbi. Iako molim za obraćenje obitelji i to mi je glavna nakana, a naravno i odnos s Isusom kroz meditacije o Njegovoj muci, svejedno me osobni motivi ne mogu spasiti od suhoće kad u nju zapadnem.
Radosti također jako dugo nisam osjetila u molitvi, pa rekla bi otkako je prošao obraćenićki žar, znači nekoliko godina, ali to me ne zabrinjava jer vjerujem da mi je Bog blizu i kako čitam Njemu je ugodnije i milije kad se čovjek moli u suhoći.

Zapravo mene ne muči sama suhoća koja je izostanak svake molitvene slasti,(možda sam krivo opisala) već to što se bojim da molim na monotoni način, da ne mogu više pokrenuti maštu koja mi je potrebna da meditiram Isusovu muku svaki dan kroz 12 god, čitajući iste riječi. Nerijetko se osjećam utrnuto...na silu pokrećem duhovne moći koje se ne daju pokrenuti.
Sigurno neću odustati, samo voljela bi da Ga mogu ljepše častiti u tim meditacijama.

Ovo za oproste, mi je jasno. Hvala na objašnjenju!!

Citat:
Zdravo djevo

To je teška napast koju možeš pobijediti samo snagom volje, ali i pouzdanjem u Božje milosrđe.
No tako se slaba narav jača, žestokim udarcima! Mora biti u vatri prokušana.
Ne pouzdaj se u sebe, i svoje snage jer ćeš nedvojbeno odustati. Kad postane neizdrživo pouzdaj se u sv.Trojstvo i zagovor Marije. Da, jako je teško izmoliti do kraja ove molitve, silne su napasti. Goleme.
Ima i lakših dana, ima i težih. Ne odustaj od tih molitvi. Velike su nagrade!!!!!!!!
Po muci se poznaju junaci. :wink: Izmoli "zaostatak" i od tada moli redovito, ne daj da te zaskoči neprijatelj govoreći ti
da nemaš snage. Sveci su molili (neki čak klečeći) i u najtežim bolestima, vrućicama itd. Tko im je davao snagu u tim
trenucima ...... nisu htjeli odustati, tako nemoj ni ti. Ni svatko tko želi izmoliti ove molitve.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 18 pro 2013 15:46 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

bori se...tesko prolazi onaj koji usred borbe poklekne...moli citajuci brzo Duhom..ja sam imao ogromnih problema i nekako sam uspio samo mi je Bog pomogao...cudesni darovi se dobivaju...znao sam molit od 00 do 4 ujutro (15 mol.sv.br)..uvjek sam htio,borio se srcem izmolit...ali probaj proc u miru brzo te vrijeme makni..bori se za mir..Bogu nisu nase molitve potrebne nego su nama dar...njemu nije nasa hvala potrebna nego je nama dar sto smo mu zahvalni..naci nama su potrebne molitve svete brigite nama su dar...uvode nas u cudesna otajstva ljubavi koja Gospodin po Duhu Svetom obnavlja na svakoj sv.misi..ljubav uvjek ostaje..Bog je uvjek isti jucer danas sutra...BBl

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 18 pro 2013 15:50 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

velika se steta cini đavlu preko tih molitava ...razara mu se ono sto je gradio ko zna kolko godina...jako je ljut..."ali sekunda ponizne sutnje jaca je nego svo zlo ovoga svjeta"Rajko Bundalo

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 19 pro 2013 09:02 
Odsutan

Hvala vam. Možda čudno zvuči ali zaista čovjek treba baš takvu podršku i u pravo vrijeme (barem ja) koja me trgnula. Hvala, hvala, hvala, hvala.........hvala i slava Isusu!!! :grlim te: :grlim te: :grlim te: :grlim te:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 19 pro 2013 09:47 
Odsutan

Podijelio: 2 zahvala
Zahvaljeno je: 15 zahvala
Dvije teme o molitvama Sv. Brigite su sad spojene u jednu.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 19 pro 2013 11:29 
Odsutan

Zahvaljeno je: 2 zahvala
zdravo djevo napisao:
Nakon pet mjeseci moljenja motivi sv. Brigite prekid od dva dana (zbog jakih bolova kralježnice nakon terapije - ili možda opet njegova pobjeda ??). Jednostavno ne mogu uzeti više knjižicu u ruke i nastaviti :cry: . Što mi se to događa? Jutros na zornici zaboravih pitati svećenika za savjet. Zašto mi je tako teško nastaviti moliti? :twisted:

toga sam se ja najviše bojao, da ne upadnem u krizu nakon nekolikog godina molitve. Znam osobu koja je molila pet godina 7 molitava sv.Brigite i prestala, zato sam se na početku a i tokom godina molio Gospi da mi ona izmoli milost da uspijem svih 12 godina izmoliti i uspio sam

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 21 pro 2013 17:26 
Odsutan
Novoregistrirani korisnik

Pozdrav, evo već 4 mjeseca molim 15 molitvi sv. Brigiti. Iskreno imala sam u početku puno jača iskušenja nego danas. Bila sam puna strahova, i ćak sam se u nekim situacijama pitala postoji li zaista Bog. Al naravno da sam sigurna da postoji. Najviše se sam se bojala smrti i to iznenadne, a samom molitvom je obećana zaštita od bilo kakve iznenadne smrti. Eto vam prijmjer da zlo udara bilo di. Još me ponekad zna uhvatiti takav strah ali uz molitvu prođe sve. Od mnogo ljudi sam čula kako su imali slična iskušenja, ali kada jednom završiš molitvu da je osjećaj neopisivo lijep. Zato svi koji molite ustrajte u molitvi, i budite sigurni da ste zaštićeni od svakog zla bez obzira koliko vas zlo ometalo u životu.

BVB

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 854 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 86  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]