www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 22 lip 2025 11:06

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 46  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: ISPOVIJED
PostPostano: 28 ruj 2013 20:06 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
MORAM I HOCU! :D
ali inace ja sam ogromna cmizdravica,ne samo kad sam u problemima. suze teku i na vjencanjima,krstenjima...gledajuci masterchef npr :twisted: :D

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 28 ruj 2013 20:29 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
dema napisao:
MORAM I HOCU! :D
ali inace ja sam ogromna cmizdravica,ne samo kad sam u problemima. suze teku i na vjencanjima,krstenjima...gledajuci masterchef npr :twisted: :D

Masterchef?? :b101: :b101:
Šta bi bilo da si još probala od nekih jelo, e onda bi bilo suza!! :b101:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 29 ruj 2013 19:54 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

posebno mi je bio drag onaj iz trogira,kad mu torta nije ispala kako treba.jaooo,suza za suzom.bar se svi dave od smijeha kad to kazem,eto razveselim ljude :D

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 30 ruj 2013 07:29 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

preporučujem vam ispovijed kod don Stepana, naime..bilo je dobro, zapravo nevjerojatno..spomenuo mi je grijeh čije težine uopće nisam bila svjesna a veliki je i još mi je puno stvari posvjestio tako da je puno toga ostalo iza u mojoj glavi o čemu moram razmišljati i mijenjati se..Bogu hvala na toj milosti.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 10 lis 2013 18:45 
Odsutan

Zamisli da netko sotonistu da, da izmoli 6 Očenaša, 6 zdravo Marijo i 6 slava Ocu. Kako bi on to shvatio, valjali bi mu brojevi, ali nekako ove riječi bi mu bile previše kršćanski! :D

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 10 lis 2013 22:34 
Odsutan

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
Gita napisao:
e jel netko ikad za pokoru dobio 6 Oče naša, 6 Zdravo Marijo i 6 Slava Ocu, :shock: :shock: :shock: 666 ? (i to sam dobila više puta od istog svećenika) ...to sam se sjetila jer sam neki dan (za promjenu) dobila 7 svega toga (od jednog drugog svećenika), pa mi bilo čudno :b101:

ps nije da se nešto pretjerano vežem za brojeve, al eto, palo mi na pamet pa ono :b101:

...nitko ti nije dao 666 ..
..to je tvoja imagnicija..
..a 6 je samo broj..

..u koju ti silu vjeruješ... :roll:

..ja sam imao osobnu iskaznicu..sa zadnjim tri broja 666.-.
...i nisam je mjenjao dok joj rok nije istekao ove godine..

..MOJ BOG JE JAČI OD SVIH BROJEVA ..I SVIH COPRIJA-- :D

...što se mene tiče možete mi i u sobi ljepiti tapete sa 666 brojevima.. 8)
e

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 11 lis 2013 20:50 
Odsutan

Danas kao i puno više puta prije vidim u Crkvi, pogotovo petkom, mlade parove kako se ispovijedaju tokom ili prije Mise, to obično bude po dva ili više parova, i skužim da su to kumovi ili mladenci. Čim se ispovijedaju, sjednu malo u klupe za vrijeme Mise i čekaju dok "ekipa" ne završi, i onda u sred Mise se pokupe i odu.
Često to viđam, kao i večeras, i razmišljam si, da li se oni svetogrdno ispovijedaju, jer doista izgledaju kao da se ne kaju niti da su se odlučili promijeniti odnosno ne griješiti više, a sumnjam da je tako.
Oni naprosto idu odraditi tu formalnost da dobiju ono što žele, pa ćim prije i odu napolje.
E sad, mene zanima, tjera li Crkva ili pravila Crkve da ovi ljudi se svetogrdno ispovijedaju i pričešćuju, tko o oveme uopće govori jer je to ozbiljna stvar, o kojoj prije nisam nešt posebno razmišljao, ali kad sam večeras gledao dva para kako se laganini pokupi i izađe van iz crkve ne čekajući ni Pričest, tad mi to došlo u glavu, što s njima i razumiju li oni uopće to sve, na koji način misle i tko bi ih na to trebao upozoriti, jer sutra več će se pričestiti, jer eto su se jučer ispovijedili, a što sa čvrstom odlukom ili kajanjem na i za grijehe.
Ovo mi je doista zanimljivo pitanje!! :roll: :roll:

Kod:
Što je potrebno za valjanu Ispovijed?

Formalno, sa strane pokornika: priznanje grijeha (ispovijed), kajanje (bol duše i osuda grijeha, 'žalost nad Božjom žalosti'), čvrsta odluka ne griješiti ubuduće, zadovoljština ili pokora (odluka da će se izvršiti pokora i djela zadovoljštine: nadoknaditi štetu nanesenu grijehom, /vratiti ukradene stvari, popraviti dobar glas oklevetanom, izliječiti rane.../). Čitavo biće čovjeka treba da bude obuhvaćeno milošću obraćenja: srce, duh i tijelo, svjesnost i nesvjesnost. Zatim dolazi ispovijed (volja otvorenosti srca Bogu i onome koji je Njegov službenik): pokornik, zaboravljajući ono što je iza njega (usp. Fil 3,13), otvara se novome u misteriju spasenja i leti prema budućnosti. To pak, nije puko 'nabrajanje grijeha', već brižno traganje da se usavrši milost krštenja… koje je prijelaz u viši život od kojega kršćanin nikad ne smije otpasti. Moje krštenje je vidljivi znak obraćenja, polazna točka mog obraćenja, povijesti moje vjere i duhovnog života... Ali zbog slabosti, otpada, duhovnog preljuba… događa se da gubimo svoju osobnu krsnu kartu napisanu Kristovom Krvlju, da prljamo krsnu haljinu nevinosti i besmrtnosti. Zato u Ispovijedi tragamo za milošću krštenja. Eto, to je Ispovijed: tu potapamo natrag, u vodu i Krv Kristovu, svoju grješnu prošlost, peremo se i izlazimo na novo uskrsno svjetlo i u toj svjetlosti krećemo naprijed, kao novo stvorenje! Bezgraničnom ljubavlju Bog je kupio moje sveto i uzvišeno zvanje djeteta Božjeg; zato, kršćanine, postani ono što jesi (sv. Augustin)…

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 11 lis 2013 21:21 
Odsutan

Podijelio: 2 zahvala
Zahvaljeno je: 15 zahvala
Samuel napisao:
E sad, mene zanima, tjera li Crkva ili pravila Crkve da ovi ljudi se svetogrdno ispovijedaju i pričešćuju,

Dobro pitanje. To i mene zanima jer sam nedavno imala baš ovakvu situaciju da mi je prijatelj bio nekome kum na krizmi i spomenuo da ide na ispovijed. Ne znam kakvu svrhu ima ta na neki način "prisilna" ispovijed jer ruku na srce da nije bilo te krizme njemu to nikad nebi palo napamet. Dali tu ima elementa kajanja, odluke da se više neće griješiti :l30:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 11 lis 2013 21:44 
Odsutan

lyra1 napisao:
Samuel napisao:
E sad, mene zanima, tjera li Crkva ili pravila Crkve da ovi ljudi se svetogrdno ispovijedaju i pričešćuju,

Dobro pitanje. To i mene zanima jer sam nedavno imala baš ovakvu situaciju da mi je prijatelj bio nekome kum na krizmi i spomenuo da ide na ispovijed. Ne znam kakvu svrhu ima ta na neki način "prisilna" ispovijed jer ruku na srce da nije bilo te krizme njemu to nikad nebi palo napamet. Dali tu ima elementa kajanja, odluke da se više neće griješiti :l30:

Mislim da je ovo jedan veliki problem, previše se u Crkvu i što je još bolnije u sakramente uvukao formalizam, kojeg bi najmanje tamo trebalo biti. Ljude kao d se tjera na licemjerje i svetogrđe, i doista je ovo sve postao formalizam o kojem nitko ne prića!!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 12 lis 2013 09:17 
Odsutan

Samuel napisao:

Mislim da je ovo jedan veliki problem, previše se u Crkvu i što je još bolnije u sakramente uvukao formalizam, kojeg bi najmanje tamo trebalo biti. Ljude kao d se tjera na licemjerje i svetogrđe, i doista je ovo sve postao formalizam o kojem nitko ne prića!!

u ovom konkretnom slučaju što si ga spomenuo mi izgleda kao da dotični nisu svjesni što čine, što je ispovijed, a samim tim se umanjuje i to svetogrđe (odnosno njihov grijeh) što ga svojim neznanjem čine.
meni se čini da je u našoj Crkvi jako puno folklora, jako malo ljudi zna o čemu se tu uopće radi. jako malo ih zna osnovnu bit naše vjere :(
zanimljivo bi bilo napraviti istraživanje na populaciji koja izlazi iz Crkve, koliko tih ljudi uopće shvaća osnovne stvari.
isto tako, vjeronauk u školama se bavi svim i svačim, a najmanje samom biti kršćanske vjere.
svjedok sam (prateći što mi dijete uči na tom vjeronauku) koliko se to razvodnjuje. razvodnjuje se do te mjere da se izjednačava naša vjera sa svim ostalima (što je katastrofa jer onda to nije predmet "katolički vjeronauk" nego nešto deseto). to je išlo toliko daleko da se na vjeronauku pričalo o horoskopima i podržavalo gay pride.
sad sam totalno otišla u off, ali sve je to povezano.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 451 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 46  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]