www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 20 lip 2025 09:02

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 61 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 26 vel 2011 20:41 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
o o, a gdje je sjekira ? :roll:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 vel 2011 20:45 
Odsutan

Kod shizofrenije koju sam gore spominjala, na to sam mislila.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 vel 2011 20:50 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Nisam pročitala članak, pa ću se osvrnuti samo na jedno. Žene koje zbog bulimije zapadnu u anoreksiju, izgube menstruaciju i ne mogu imati djece.
Znam jednu ženu koja se udala, izliječila se baš kod Ivančića na hagioterapiji od te psihološke bolesti, ima normalnu kilažu, ali menstruacija joj se nikada nije vratila.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 vel 2011 20:52 
Odsutan

dugi napisao:
moje mišljenje i stav je taj da bolest ne može učiniti brak nevaljanim...

Riječ je o bolestima zbog kojih recimo osoba uopće ne zna što je brak.
Recimo, autistične osobe, one žive u nekom svome svijetu (ovisi dakako o stupnju autizma..).
Sad netko takvu osobu odvuče pred oltar.
Jel to brak?
Vedra napisao:
Kan.1095
Citat:
3 - oni koji znog razloga psihičke naravi ne mogu preuzeti bitne ženidbene obveze

Kaže se dakle oni koji ne mogu preuzeti bitne ženidbene obveze. To zvuči logično. Kako da netko nešto prihvati za što nije sposoban?! Ta bi osoba jako trpjela, kao i one oko nje.
E sad, o čemu se radi: treba tumačiti ovaj propis! Treba vidjeti što tu točno potpada! Sigurno da nije riječ o svakoj "mušici" koju netko nosi u glavi :lol:
I koje su to bitne ženidbene obveze? Treba to sve razumjeti, zato to i je teško razumljivo (pravo).
Moj je jedan profesor kanonskoga prava pod psihičke stvari zbog kojih se netko ne može oženiti iznio one naprimjer osobe koje su bile hospitalizirane. Sad, ja osobno ne mislim da je taj kriterij dobar. No, kako rekoh, tu je stvar tumačenja...

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 vel 2011 20:56 
Odsutan

andromeda napisao:
Nisam pročitala članak, pa ću se osvrnuti samo na jedno. Žene koje zbog bulimije zapadnu u anoreksiju, izgube menstruaciju i ne mogu imati djece.
Znam jednu ženu koja se udala, izliječila se baš kod Ivančića na hagioterapiji od te psihološke bolesti, ima normalnu kilažu, ali menstruacija joj se nikada nije vratila.

Bogu hvala da se izliječila!
Mene recimo zanima da li ta osoba smatra da li bi bilo dobro da se u tom svojem prijašnjem stanju udala?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 vel 2011 20:59 
Odsutan

Vedra napisao:
Recimo, autistične osobe, one žive u nekom svome svijetu (ovisi dakako o stupnju autizma..).
Jel to brak?

čista diskriminacija

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 vel 2011 21:16 
Odsutan

Zahvaljeno je: 2 zahvala
A šta ako žena nakon sklapanja crkvenog braka promjeni spol i postane muško, da li se taj brak poništava obzirom da je brak zajednica žene i muškarcaa? :mrgreen:

Ja pretpostavljam da će svaki NORMALNI svećenik prije blagoslova određenog braka provjerit jesu li supružnici NORMALNI ljudi pa će ih tek nakon toga vjenčat!!
Ako neko od dvoje oboli nakon braka i dobije gripu, gubu ili anoreksiju neka onaj dugi moli za prvoga i neka nosi križ za oboje :idea: a ne da prekapa po kanonskom pravu i traži neke rupe i rupice!!
Filozofija i umovanje je za mrtvace...ostavite mrtvima da pokapaju mrtve. :idea:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 vel 2011 21:33 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Vedra napisao:
andromeda napisao:

Bogu hvala da se izliječila!
Mene recimo zanima da li ta osoba smatra da li bi bilo dobro da se u tom svojem prijašnjem stanju udala?

Njen sadašnji muž, onda mladić s kojim je hodala joj je svojom ljubavlju pomagao da se izvuče iz toga zla, kao i njena majka svojim molitvama. Presudan je bio jedan duhovni seminar, gdje su se oboje obratili, živjeli u čistoći do braka, a tek onda krenuli na hagioterapiju.
(Bulimija je čudna bolest. Javlja se već u ranom djetinjstvu, kod curica od četiri godine.One tako male nisu vođene željom da izgledaju mršavo, nego u svojoj psihi doživljavaju odgoj roditelja, njihove naredbe i upute kao dominaciju nad njima, pa onda hranu doživljavaju kao jedinu stvar kojom mogu same upravljati...i to je sve nesvjeno.
Drugi vid bulimije je želja da se izgleda mršavo, pa onda opet većinom žene, namjerno nakon obroka povraćaju, onda uživaju u svojoj anoreksičnosti.)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 vel 2011 21:37 
Odsutan

dugi napisao:
Vedra napisao:
Jel to brak?

čista diskriminacija

Što? Mislila sam ako osoba niti ne zna što je brak, a netko je doslovno odvuče pred oltar smajlic27

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 vel 2011 21:38 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

ANTE KATOLIK napisao:
A šta ako žena nakon sklapanja crkvenog braka promjeni spol i postane muško, da li se taj brak poništava obzirom da je brak zajednica žene i muškarcaa? :mrgreen:

Ja pretpostavljam da će svaki NORMALNI svećenik prije blagoslova određenog braka provjerit jesu li supružnici NORMALNI ljudi pa će ih tek nakon toga vjenčat!!
Ako neko od dvoje oboli nakon braka i dobije gripu, gubu ili anoreksiju neka onaj dugi moli za prvoga i neka nosi križ za oboje :idea: a ne da prekapa po kanonskom pravu i traži neke rupe i rupice!!
Filozofija i umovanje je za mrtvace...ostavite mrtvima da pokapaju mrtve. :idea:

Pa jel svećenik na pripremama za brak pita ženu ima li menstruaciju, a to može biti prepreka za brak?

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 61 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]