www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 18 lip 2025 22:03

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 396 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 40  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Joga
PostPostano: 26 lip 2014 07:06 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 72 zahvala
sluga napisao:
Fran vidim da si me nesto citirao.
Pa ako hoces nesto reci ili pitati pitaj?

Nemam ništa za reći, niti imam šta pitati.

lilijana napisao:
Ja znam da se katolička crkva protivi jogi, ali u tekstovima koja objašnjavaju to protivljenje nailazim na nepoznavanje i mistificiranje nečeg tako jednostavnog kao što je disciplina joge.

Ako moram birati tko bolje poznaje jogu: ti ili Katolička Crkva, biram Katoličku Crkvu. Pročitao sam dokumente Crkve koje je izdala na tu temu ("Jesus Christ the Bearer of the Water of Life" i “Some Aspects on Christian Meditation”), doduše, nisam ih pročitao u cijelosti, ali nemam ni potrebe za to budući da je Katolička Crkva svrstala jogu u nju ejđ bajke i tu je za mene priči kraj. A ako dobro razumim nauk Katoličke Crkve, tu bi trebao biti kraj za svakog onog tko se smatra katolikom.

lilijana napisao:
Ako je tako da kao katolik moraš slijepo pratiti sva pravila koja su ljudi iz katoličke crkve donijeli a osuđivati i mistificirati ostalo, onda ja ne želim biti takav katolik...

Tako nekako stoje stvari;

KATOLIČKE ISTINE (veritates catholicae ili doctrina catholica) nazivaju se u užem teološkom smislu sve one istine koje Crkva izlaže autentično, ali ne nezabludivo (razlika prema dogmi i prema dogmatskim činjenicama). Medu katoličke istine spadaju mnogi teološki zaključci, mnoga izlaganja u papinskim enciklikama i dr. Crkva zahtijeva za tako predložene istine nutarnji pristanak, ali ne apsolutni neopozivi pristanak vjere. Taj pristanak, koji je bio zbog crkvenog autoriteta, može netko napustiti kad dođe do sigurnog uvjerenja, nakon razmišljanja koja nadilaze dosadašnje stanje pitanja, da neko mišljenje koje je Crkva iznosila autentično, ali ne nezabludivo, više ne odgovara tome pitanju. Karl Rahner & Herbert Vorgrimler "Teološki rječnik"

Kan. 752 - Treba iskazivati ne doduše pristanka vjere, ali barem vjernički posluh uma i volje nauku koji o vjeri ili ćudoređu izriču bilo vrhovni svećenik bilo Biskupski zbor kad vrše vjerodostojno naučavanje iako ga ne namjeravaju proglasiti konačnim činom; neka dakle kršćani nastoje kloniti se svega što nije s njim u skladu.

...Sveti sabor naučava da su biskupi po božanskoj ustanovi naslijedili apostole kao pastiri Crkve; tko njih sluša, sluša Krista, a tko njih prezire, prezire Krista i Onoga koji je Krista poslao (usp. Lk 10, 16). II. VATIKANSKI SABOR "Lumen gentium"

...religiozni posluh volje i razuma treba na osobit način iskazivati autentičnom učiteljstvu rimskoga prvosvećenika i kad ne govori »ex cathedra«; to valja činiti tako da se njegovo vrhovno učiteljstvo priznaje s poštovanjem te se iskreno pristaje uz odluke koje on iznosi... II. VATIKANSKI SABOR "Lumen gentium"

Ili prevedeno na hrvatski jezik;

perokvrzica napisao:
Katolik je onaj koji vjeruje Nauku Katoličke Crkve i pristaje uz njega. Nema neke druge vrste katolika.
To je to što se nudi.
To je ono što katolika odvaja od budista, hindusa,muslimana i baptista.

Ako hoćeš vjerovati u nešto drugo - onda nisi katolik i fajrunt.

Nema tu biranja - ovaj dio Nauka mi je ok, ovaj mi je onak...s ovim se slažem ... s ovim tak tak.
Ili se slažeš i jesi ili se ne slažeš i nisi.
Nitko ne osporava da se kao ljudsko biće nećeš pitati i da ćeš sumnjati i istraživati i bla bla, ali u osnovi je to to.

Take it or leave it!

lilijana napisao:
(sjetimo se kad se katolička crkva protivila tomu da je zemlja okrugla)

Za katolike je Katolička Crkva ta koja posjeduje istinu. Ako je Katolička Crkva u jedno doba naučavala da je zemlja ravna onda su vjernici s punim pravom vjerovali da je zemlja ravna. Danas, kada ta ista Katolička Crkva naučava da zemlja nije ravna, mi s punim pravom vjerujema da zemlja nije ravna. Drugim ričima;

Da uvijek ostanemo pri istini, treba da za ono što nam se čini bijelim uvijek smatramo i vjerujemo da je crno ako tako izrekne Crkveno Poglavarstvo, u tvrdoj vjeri da je između Krista, našega Gospodina, Zaručnika, i sv. Crkve, Zaručnice njegove, isti Duh, koji nama ravna i upravlja na spasenje naših duša. Sv. Ignacije Lojolski "Duhovne vježbe"

Odloživši posve svoj vlastiti sud, valja da držimo svoj duh spremnim i pripravnim da u svemu slušamo pravu Zaručnicu Krista, našega Gospodina, a to je sveta naša Mati Crkva hijerarhijska. Sv. Ignacije Lojolski "Duhovne vježbe"

Kada smo poslušni svojim poglavarima, poslušni smo Bogu. Sv. Faustina "Dnevnik"

lilijana napisao:
Mada znam dosta duhovnih ljudi iz katoličkih krugova koji ne razmišljaju tako, osobno meni je don Zbutega npr. jako drag.

"Drag" mi je taj don Zbutega, tko god on bio, ali mi je draža Katolička Crkva. A pitanje je kakav je uopće stav tog don Zbutega po pitanju joge. Doduše, njegov stav je nebitan jer znamo stav Katoličke Crkve, ali baš me zanima kakav je njegov stav. Možeš li citirati šta taj čovik govori o jogi?

lilijana napisao:
Ja znam da vjerujem u Boga i da je to spasenje, ali nije ni bitno jer sam samo htjela objasniti što je joga i kako je besmisleno bojati se nečeg takvog.

Ja znam da vjerujem u Boga i nauk Katoličke Crkve. Ne nauk nekog anonimca, ne nauk mojega dede, ne nauk suseda Janka ili Belka, nego nauk Katoličke Crkve.

lilijana napisao:
Kad sam napisala da bi valjane duhovne smjernice trebale biti besplatne, mislila sam naravno da se duhovna pomoć i duhovne smjernice ne bi smjele uopće dovoditi u ikakvu vezu sa novcem i da bi to svakom trebalo biti dostupno i moguće za priuštiti.

Jel se duhovne smjernice i duhovna pomoć naplaćuju? Nisam upoznat sa time. Možeš nešto konkretno o tome?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 lip 2014 10:12 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Spomenula sam don Sbutegu zato sto je on bio duhovni covjek koji je pripadao istoj toj katolickoj crkvi ali je iz vlastitog srca i uma iskreno iznosio prekrasna razmisljanja o nauku crkve,vjeri i Bogu. Osobno u Bibliji a posebno u novom zavjetu nalazim mnoge odgovore na svoja pitanja. Za raspravu dali je moja vjera ispravna dajem vam dopustenje i prihvacam vasa razmisljanja, iako ja ne volim prosudjivati o tome za druge. Sto se tice joge, ona je 95% praksa a 5% teorija, tako da bez obzira na doktorate i diplome netko tko nije prakticirao jogu nije ju dozivio i ne moze ju poznavati. Ponavljam, ja sam samo htjela iz vlastitog iskustva poblize objasniti jogu i ispraviti pogresne navode ovdje iznesene vezane uz nju. Mislila sam mozda nekom omoguciti jasniji prikaz joge kako bi koristenjem vlastitog razmisljanja probao zakljuciti koliko je moguce da disciplina kao joga moze ugroziti iciju vjeru ili donijeti ista lose. Ukoliko vec imate svoje usadjeno misljenje koje vas zadovoljava, niposto nikog ne zelim uznemiravati. Joga ipak nije bas toliko vazna.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 lip 2014 11:35 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 5 zahvala
Nije istina da se mora slijepo slusati crkvu.
Uvjek ima obrazlozenje zasto je sto doneseno i objasnjeno.
Vecinom.

O yogi i slicnim stvarima sam prije koji dan slusao od don Damira Stoica.
Ima predavanje ali pisem preko moba pa ne mogu staviti link.

Ona koliko znam nije se izopcila iz crkve radi yoge,nego radi grijeh.
reiki ako se prakticira se osoba sama izopci jer je do bas druga religija.

Cura moze ici u crkvu,mozda ce sa vremenom i prestat,nadam se da ce se znati vratiti.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 lip 2014 11:39 
Odsutan

don Damir Stoic, mr,sc, mali egzorcizam-izbavi nas od zloga.
Tako se zove.
Ako hoces ilijana mozer poslusati.

P.S To govori o prosnjama u Ocenasu.
Ovdje govori o zadnjoj-Izbavi nad od zla.
zato pise mali egzorcizam je je to ra molitva Ocenas

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 lip 2014 12:23 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Iako mi se ne svidjaju predavanja don. Stojica jer iz njih cujem previse zabrana,cak i dosta osuda, a jako malo duhovnosti i njegove osobne iskrenosti,svejedno sam slusala njegova predavanja i citala njegove intervjue. Ono sto sa sigurnoscu mogu reci je da on ne razumije sto je joga temeljem apsurdnih izjava o njoj. Npr. Rekao je da je znacenje rijeci joga savez, a on se pita sa kim?? Jedno od znacenja rijeci yoga je unija daha i pokreta tj.tijela i uma.to se moze postici kroz bilo kakvu meditaciju pa i krscansku. Sto li sve onda don Stojicu negativnog pada na pamet samo zbog jedne rijeci kao sto je joga ni ne zelim znati niti mu zelim biti u kozi dok tako razmislja.Za reiki i bioenergiju ne znam jer me te discipline i ne interesiraju.ali hvala na savjetu, poslusat cu predavanje koje ste mi preporucili.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 lip 2014 12:55 
Odsutan

Nisam mislio na ovo,preslusao sam puno toga ima gdje
govri bas o istocnjackim praksama.Ovdje je opcenito al ima i o yogi.
Al i ovdje mozes shvatit,u tom predavanju.

Sad vidim da sam pogrjesio,cini mi sr da je i to religijska praksa.
Ali koliko znam za sada se samo iskljucujes reikiem,mada nisam proucavao pa ne znam tocno.

Dali se molis Isusu kada yogu prakticiras?
Jesi li pokusala?

Zadnja izmjena: sluga; 26 lip 2014 13:05; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 lip 2014 13:02 
Odsutan

Meni se on cini bas drukcijim nego ga ti opisujes,iskren je,svaku "zabranu" obrazlozi i duhovan je.

Zasti onda ne meditiras krscanske meditacije?
Zanimaju me i ova dva pitanja iznad

P.S. Znam da yoga ne valja,da je crkva i pogrjesila glede yoge a nije.
Sta ti nije vaznije da se mozes pricestiti i primiti pravog Boga od te yoge.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 lip 2014 13:37 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Naravno da meditiram "krscanske" meditacije,meditiram i kada sam u crkvi. Zapravo najjednostavnije objasnjeno joga se sastoji od manje vise sata vjezbanja fizickih vjezbi povezanih sa dubokim i kontroliranim disanjem koje nam usporava srce i daje izdrzljivost te nas puni kisikom.joga vjezbe su jako zdrave i preporuca ih se i u medicini,fizioterapiji i zagrijavanjima kod sportova,a meditacija su u pokretu zato sto kroz njih vjezbas prisutstvo u sadasnjem trenutku i smirenost,koncentraciju i to tako sto opazas senzacije u tijelu,postajes zahvalan na tom daru.nakon sata fizickog vjezbanja slijedi meditacija tj. Shavasana - jednostavno lezanje i opustanje koje je intenzivnije no inace zbog osjecaja ugode razgibanog tijela i cirkulacije - jednostavno skinuli smo fizicki teret napetosti u tijelu pa se lakse opustiti,to traje koliko kome pase i moze se meditirati na temu bilo cega.Naravno da razmisljam o Isusu u meditaciji, razmisljam kako sam dio predivnog svemira kojeg je Bog stvorio,nekad o svojim najblizima kojima je tesko... Eto. Joga je popravila moje zdravlje,popravila moje odnose sa ljudima i priblizila me Bogu. Ali nekim ljudima pomognu neke druge metode,zato kazem joga nije toliko bitna ni radikalna,niti mi je bitno da sam u pravu a netko drugi nije,samo ispravljam banalne i apsurdne tvrdnje od strane ljudi bez iskustva a necega sto prakticiram vec godinama i sa cim sam upoznata.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 lip 2014 13:46 
Odsutan

Dali te je priblizila pravom Bogu Isusu u euharistiji?

Zli daje malo da bi uzeo puno.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 26 lip 2014 14:20 
Odsutan

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Evo da se baš ne lupa po nama argumentom "neiskusni ste" ili"niste probali pa začepite", od nekog tko je probao, ako ne i doktorirao na tome u 4D verziji!!

Kod:
Vi ste kroz nekoliko godina intenzivno prakticirali jogu. U Hrvatskoj je program joge razvijan počevši od osnovne škole pa sve do bolničkih i sveučilišnih struktura zahvaljujući pokretu "Joga u svagdašnjem životu" Paramhanse Swami Maheswaranade. U jednom svome djelu autor J.-M. Dechanet tvrdi da se joga ne može kristijanizirati nego, eventualno, kršćanstvu podrediti tek neke njezine elemente. Njemu slično, i kod Vas smo naišli na jedno mjesto gdje stoji: "Pravo govoreći nema 'kršćanske joge'." Možete li nam protumačiti cilj joge i njezin odnos s kršćanstvom?

- U posljednjim napisima svojih novina otac Dechanet sâm govori vrlo ozbiljno protiv zanosa koji može izazvati joga. On ističe teškoću integriranja ove prakse s autentičnim kršćanskim životom s obzirom na samu prirodu joge. Ne smijemo zaboraviti da se radi o tehnici kojoj je cilj susret dviju polarnosti "božanske" energije, čije bi dijeljenje bilo na početku svakog iskazivanja. Konkretno, sljedbenik povećava "zemaljsku" energiju - "kundalini" - sve do vrha lubanje, gdje se neutralizira ona razumna skupa sa svjetlosnom energijom i tako proizvodi iskustvo samadhija.

http://www.svjedocanstva.com/opasnosti/ ... 11-10.html

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 396 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 40  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]