sluga napisao:
Fran vidim da si me nesto citirao.
Pa ako hoces nesto reci ili pitati pitaj?
Nemam ništa za reći, niti imam šta pitati.
lilijana napisao:
Ja znam da se katolička crkva protivi jogi, ali u tekstovima koja objašnjavaju to protivljenje nailazim na nepoznavanje i mistificiranje nečeg tako jednostavnog kao što je disciplina joge.
Ako moram birati tko bolje poznaje jogu: ti ili Katolička Crkva, biram Katoličku Crkvu. Pročitao sam dokumente Crkve koje je izdala na tu temu ("Jesus Christ the Bearer of the Water of Life" i “Some Aspects on Christian Meditation”), doduše, nisam ih pročitao u cijelosti, ali nemam ni potrebe za to budući da je Katolička Crkva svrstala jogu u nju ejđ bajke i tu je za mene priči kraj. A ako dobro razumim nauk Katoličke Crkve, tu bi trebao biti kraj za svakog onog tko se smatra katolikom.
lilijana napisao:
Ako je tako da kao katolik moraš slijepo pratiti sva pravila koja su ljudi iz katoličke crkve donijeli a osuđivati i mistificirati ostalo, onda ja ne želim biti takav katolik...
Tako nekako stoje stvari;
KATOLIČKE ISTINE (veritates catholicae ili doctrina catholica) nazivaju se u užem teološkom smislu sve one istine koje Crkva izlaže autentično, ali ne nezabludivo (razlika prema dogmi i prema dogmatskim činjenicama). Medu katoličke istine spadaju mnogi teološki zaključci, mnoga izlaganja u papinskim enciklikama i dr. Crkva zahtijeva za tako predložene istine nutarnji pristanak, ali ne apsolutni neopozivi pristanak vjere. Taj pristanak, koji je bio zbog crkvenog autoriteta, može netko napustiti kad dođe do sigurnog uvjerenja, nakon razmišljanja koja nadilaze dosadašnje stanje pitanja, da neko mišljenje koje je Crkva iznosila autentično, ali ne nezabludivo, više ne odgovara tome pitanju. Karl Rahner & Herbert Vorgrimler "Teološki rječnik"
Kan. 752 - Treba iskazivati ne doduše pristanka vjere, ali barem vjernički posluh uma i volje nauku koji o vjeri ili ćudoređu izriču bilo vrhovni svećenik bilo Biskupski zbor kad vrše vjerodostojno naučavanje iako ga ne namjeravaju proglasiti konačnim činom; neka dakle kršćani nastoje kloniti se svega što nije s njim u skladu.
...Sveti sabor naučava da su biskupi po božanskoj ustanovi naslijedili apostole kao pastiri Crkve; tko njih sluša, sluša Krista, a tko njih prezire, prezire Krista i Onoga koji je Krista poslao (usp. Lk 10, 16). II. VATIKANSKI SABOR "Lumen gentium"
...religiozni posluh volje i razuma treba na osobit način iskazivati autentičnom učiteljstvu rimskoga prvosvećenika i kad ne govori »ex cathedra«; to valja činiti tako da se njegovo vrhovno učiteljstvo priznaje s poštovanjem te se iskreno pristaje uz odluke koje on iznosi... II. VATIKANSKI SABOR "Lumen gentium"Ili prevedeno na hrvatski jezik;
perokvrzica napisao:
Katolik je onaj koji vjeruje Nauku Katoličke Crkve i pristaje uz njega. Nema neke druge vrste katolika.
To je to što se nudi.
To je ono što katolika odvaja od budista, hindusa,muslimana i baptista.
Ako hoćeš vjerovati u nešto drugo - onda nisi katolik i fajrunt.
Nema tu biranja - ovaj dio Nauka mi je ok, ovaj mi je onak...s ovim se slažem ... s ovim tak tak.
Ili se slažeš i jesi ili se ne slažeš i nisi.
Nitko ne osporava da se kao ljudsko biće nećeš pitati i da ćeš sumnjati i istraživati i bla bla, ali u osnovi je to to.
Take it or leave it!
lilijana napisao:
(sjetimo se kad se katolička crkva protivila tomu da je zemlja okrugla)
Za katolike je Katolička Crkva ta koja posjeduje istinu. Ako je Katolička Crkva u jedno doba naučavala da je zemlja ravna onda su vjernici s punim pravom vjerovali da je zemlja ravna. Danas, kada ta ista Katolička Crkva naučava da zemlja nije ravna, mi s punim pravom vjerujema da zemlja nije ravna. Drugim ričima;
Da uvijek ostanemo pri istini, treba da za ono što nam se čini bijelim uvijek smatramo i vjerujemo da je crno ako tako izrekne Crkveno Poglavarstvo, u tvrdoj vjeri da je između Krista, našega Gospodina, Zaručnika, i sv. Crkve, Zaručnice njegove, isti Duh, koji nama ravna i upravlja na spasenje naših duša. Sv. Ignacije Lojolski "Duhovne vježbe"
Odloživši posve svoj vlastiti sud, valja da držimo svoj duh spremnim i pripravnim da u svemu slušamo pravu Zaručnicu Krista, našega Gospodina, a to je sveta naša Mati Crkva hijerarhijska. Sv. Ignacije Lojolski "Duhovne vježbe" Kada smo poslušni svojim poglavarima, poslušni smo Bogu. Sv. Faustina "Dnevnik"lilijana napisao:
Mada znam dosta duhovnih ljudi iz katoličkih krugova koji ne razmišljaju tako, osobno meni je don Zbutega npr. jako drag.
"Drag" mi je taj don Zbutega, tko god on bio, ali mi je draža Katolička Crkva. A pitanje je kakav je uopće stav tog don Zbutega po pitanju joge. Doduše, njegov stav je nebitan jer znamo stav Katoličke Crkve, ali baš me zanima kakav je njegov stav. Možeš li citirati šta taj čovik govori o jogi?
lilijana napisao:
Ja znam da vjerujem u Boga i da je to spasenje, ali nije ni bitno jer sam samo htjela objasniti što je joga i kako je besmisleno bojati se nečeg takvog.
Ja znam da vjerujem u Boga i nauk Katoličke Crkve. Ne nauk nekog anonimca, ne nauk mojega dede, ne nauk suseda Janka ili Belka, nego nauk Katoličke Crkve.
lilijana napisao:
Kad sam napisala da bi valjane duhovne smjernice trebale biti besplatne, mislila sam naravno da se duhovna pomoć i duhovne smjernice ne bi smjele uopće dovoditi u ikakvu vezu sa novcem i da bi to svakom trebalo biti dostupno i moguće za priuštiti.
Jel se duhovne smjernice i duhovna pomoć naplaćuju? Nisam upoznat sa time. Možeš nešto konkretno o tome?