www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 19 lip 2025 21:28

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 166 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 13 tra 2010 07:45 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 1 zahvala
Matyjesus napisao:
visnja napisao:
BvB...draga braco i sestre.

Evo opet skrecemo sa teme posta i raspravljamo o Darovima
na ovoj temi gdje se poziva na DUHOVNU OBNOVU brata ucenika.
Tema je kada i gdje se sastati ,a teme Darova vec imamo pa tamo
mozete nastaviti ako zelite.Molim MODERATORE da ove teme prebace
kud spadaju. :grlim te:

istina je da se malo otislo od teme,... ali mozda posluzi nekome tko nije upoznat sa darovima,.. i pocne citati o duhovnoj obnovi,.. a nema pojma da postoje i darovi Duha Svetoga koji se manifestiraju medju vjernicima... pa mozda ostaviti objasnjenja koja ce dobro doci,.. a lijepo bi bilo da se dogovorite,.. za susret,...

Nek vas prati obilje Bozjeg Blagoslova,... :grlim te: :grlim te: :grlim te:

Da draga sestro al zato imamo te teme pod DAROVIMA i o DAROVIMA
pa i tamo im moze posluziti.To znaci da se ne prate sve teme i onda opet
nastaje svastara.Svaka rasprava neka bude na svome mjestu.Zbog toga
je i bila cijela ustrka i buna nedavno koliko se sjecam.BtB. :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 tra 2010 08:18 
Odsutan

Podijelio: 13 zahvala
Zahvaljeno je: 9 zahvala
visnja napisao:
BvB...draga braco i sestre.

Evo opet skrecemo sa teme posta i raspravljamo o Darovima
na ovoj temi gdje se poziva na DUHOVNU OBNOVU brata ucenika.
Tema je kada i gdje se sastati ,a teme Darova vec imamo pa tamo
mozete nastaviti ako zelite.Molim MODERATORE da ove teme prebace
kud spadaju. :grlim te:

Diva grabovčeva napisao:
Dragi moji tt-ovci.,zanimaju me vaša iskustva nakon duhovnih obnova.,koliko su utjecale na vas i koliko ste se mijenjali poslje njih?Jeste li bili u kušnjama.,napastima friško poslje njih?evo.,unaprijed hvala na svim vašim razmišljanjima i svima skupa puno božjeg blagoslova želim...

Ova tema je bila namjenjena svjedočanstvima,i svemu ostalom što se događa na DUHOVNIM OBNOVAMA..
A za učenika možete u najavama il pod razno,naravno ako je on zainteresiran,i u mogućnosti,to organizirat,u dogovoru s njim,otvoriti novu temu....il ću prebaciti postove koji se odnose na njega..a tema ova neka teče svojim tokom..upravo onako kako pripada..svjedočanstvima sa duhovni obnova..a tu spadaju i darovi!
BVB

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 tra 2010 16:22 
Odsutan

Zahvaljeno je: 72 zahvala
Lipi vam pozdrav. :)
Krenem redom.
zozy napisao:
1. Mislim da ima i onih koji misle da mole ali ne mole u jezicima, a mislim da ima i onih koji se "ufuraju" da su posebni jer mole - takvih je još i više

Zozana ugodno san iznenađen tvojim odgovorima. :grlim te:

zozy napisao:
2. Priznajem. Osim što nisam pročitala ovo posljednje :lol:

Ovaj poslednji nije nikakav lajbek da nebi netko posmislio. :lol:
Samo da ga predstavim ako je možda kome nepoznat.
Tomislav Šagi-Bunić
-doktor teologije
-sudionik Drugoga vatikanskog koncila
-osobni teolog kardinala Franje Šepera na Drugom vatikanskom koncilu
Knjiga i govori o Drugom vatikanskom koncilu.

muma napisao:
Hvala svima na objašnjenjima i pročitat ću sve navedeno od FRANA, ali ispada da se o duhovnim darovima baš i ne treba na sva zvona i treba zaista biti oprezan.

Pročitaj svakako. :lol:

Duh Sveti je Osoba,ne neka elementarna neosobna i magična sila.Zato On na nas djeluje kao Osoba na osobu.Ne lomi i ne mrvi,već poziva,potiče,privlači i giba kao slobodne osobe.Nismo za nj mrtvi predmeti,već slobodna bića.Susret s Duhom u Crkvi i u našem srcu zbiva se u punom doživljavanju slobode i predanja. Tomislav Šagi Bunić "Ali drugog puta nema"

Možda da spomenemo neka uporišta da je oprez sasvim opravdan;

Svaki pojedini vjernik nije neprevarljiv u onome što vjeruje da je od Boga objavljeno.Neprevarljiva je samo sveukupna zajednica vjernika.Krist je svog Duha dao prvenstveno zajednici svih vjernika,a pojednicima samo kao članovima zajednice,ovisno od zajednice.Pojedinci mogu Duha izgubiti.On ih može ostaviti,ali zajednica ga ne može izgubiti nikada,jer je Duh Sveti dan zajednici Crkve neopozivo i zauvjek.
Tko god i kako god misli da je pametan i mudar i da ima rasvjetljenja i znanja kojih nitko drugi nema,ako to hoće imati protiv zajednice i onih koji su po Duhu Svetome postavljeni da imaju brigu za zajednicu,vjernici znadu da takav nema Duha Svetoga i da nije od Boga.On je siromah koji se zapleo u svoje vlastito samoljublje ili svoj vlastiti tajni interes ili možda također u mreže zlog duha,ali nije od Duha Božjega.

Duh Sveti u Crkvi prožima sve članove,te ovome daje ovaj a onome onaj dar na korist zajednice,a da ti darovi sami po sebi nemaju izgled nečega sasvim osobitoga i izvanrednoga.Često se istom nakon mnogo vremena,kad se pokažu plodovi i učinci onoga što je neki vjernik učio,poticao,izveo,ustanovio,uredio-može se jasno vidjeti da je to zaista moralo biti djelo Duha Svetoga.Ipak nije dobro ako bi netko od samih izvanrednih darova očekivao uspjeh u djelima apostolata,ili bi preuzetno od Boga zahtjvao posebne darove.

Sud o tome da je neka karizma zaista od Boga,pripada crkvenom autoritetu.Čovijek bi se kao pojedinac lako dao zavarati od svoje mašte i od zlog duha;zato konačni sud da li je neki poseban dar od Boga ili ne,dužni su da dadu oni koji u Crkvi po Kristovoj volji predsjedaju.

Tomislav Šagi Bunić "Ali drugog puta nema"

KKC 800 Karizme mora sa zahvalnoscu prihvatiti i onaj tko ih prima i svi clanovi Crkve. One su, doista, divno bogatstvo milosti za apostolsku zivotnost i za svetost cijeloga Kristova Tijela, uz uvjet dakako da se radi o darovima koji zaista dolaze od Duha Svetoga i da se upotrebljavaju u skladu s istinskim poticajima toga istog Duha, tj. u skladu s ljubavlju koja je pravo mjerilo karizmi.

KKC 801 U tom smislu je uvijek potrebna provjera karizmi. Nijedna karizma ne oslobadja od navezanosti i podloznosti crkvenim pastirima. "Na njih napose spada da ne gase Duha, nego da sve ispituju i zadrze ono sto je dobro", tako da sve karizme, svojom raznolikoscu i upotpunjavanjem, suradjuju u opcem dobru (1 Kor 12,7).

"Sveti Božji narod ima udjela i u Kristovoj proročkoj službi time što o njemu širi živo svjedočanstvo osobito životom vjere i ljubavi te prinosi Bogu žrtvu hvale, plod usana koje ispovijedaju njegovo Ime (usp. Heb l3, 15). Sveukupnost vjernika, koji imaju pomazanje od Svetoga (usp. 1 Iv 2, 20 i 27), ne može se u vjerovanju prevariti, a to svoje osobito svojstvo očituje nadnaravnim osjećajem vjere svega naroda, kad »od biskupa pa do posljednjih vjernih laika« pokazuje svoje opće slaganje u stvarima vjere i ćudoređa. Naime, tim osjećajem vjere, koji pobuđuje i podržava Duh istine, Božji narod pod vodstvom svetoga učiteljstva, koje vjerno slijedi, prima ne više ljudsku riječ nego uistinu Božju riječ (usp. 1 Sol 2, 13), nepokolebljivo prianja uz vjeru jednom predanu svetima ( Jd 3) te pravilnim sudom dublje prodire u nju i u životu je potpuno primjenjuje. Isti Duh Sveti osim toga ne samo da po sakramentima i službama posve ćuje i vodi narod Božji te ga krjepo­stima resi nego »dijeleći svakome pojedinome« svoje darove »kako hoće« (1 Kor 12, 11), on također raspodjeljuje posebne milosti među vjernike svakoga staleža te ih time čini sposobnima i spremnima za prihvaćanje raznih djela ili dužnosti korisnih za obnovu i širu izgradnju Crkve, prema onoj: »Svakome se da­ je očitovanje Duha na korist« (1 Kor 12, 7). Budući da su te karizme, bilo one najsjajnije bilo one jednostavnije i raširenije, osobito prilagođene potrebama Crkve i korisne, valja ih primati sa zahvalnošću i s utjehom. Izvanredne pak darove ne valja la­koumno zahtijevati niti se smiju od njih preuzetno očekivati plodovi za apostolsko djelovanje; naprotiv, sud o njihovoj ispravnosti i urednoj uporabi pripada onima koji predsjedaju Crkvi i kojima posebno pripada to da Duha ne trnu, nego da sve provjere te zadrže ono što je dobro (usp. 1 Sol 5, 12 i 19-21)).

Dogmatska konstitucija o Crkvi "Lumen gentium"

Ovo su samo djelovi koji upozoravaju na moguće probleme,odnosno ono o ćemu pričamo.
Karizmatski pokret je prihvaćen od Crkve,tak da ne ispadne da svi glume,da je to sve prevara ili nešt.Naravno da nije ali Crkva naučava kao što vidimo i oprez.

Kao da nam je tu uvik ona nakana u pitanju.Mnogi traže,baš srcem traže Duha Svetoga da ih utješi,ohrabri,ispuni,osposobi za život ovakav kakav je,da prihvate šta život donese.Mnogi traže Duha Svetoga da pomažu zajednici,da budu bolji vjernici,da im pomaže u molitvi,ali nažalost neki ga traže samo za promicanje vlastitog JA.

KKC 1752 Jedan te isti cin moze biti nadahnut razlicitim nakanama; tako npr. netko moze uciniti uslugu da stekne neku korist ili da bude pohvaljen.

Ili u našem slučaju,netko "moli u jezicima,pada u Duhu,proriče" da se hvali pred drugima,da skrene pozornost na sebe.Jednostavno rečeno malo se pretvara,glumi.:)

moya napisao:
Ova tema je bila namjenjena svjedočanstvima,i svemu ostalom što se događa na DUHOVNIM OBNOVAMA..
..a tema ova neka teče svojim tokom..upravo onako kako pripada..svjedočanstvima sa duhovni obnova..a tu spadaju i darovi

Moya smajlic13

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 tra 2010 21:19 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Dragi brate Fran zašto odjednom u svemu vidiš probleme. Isus je rekao Blaženi oni koji ne vidješe a vjeruju. Osjeti Duha u svima jer svima su dani drugačiji darovi, a mi nismo ovdje da sudimo.

Volimo sve kao samog Isusa.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 14 tra 2010 07:26 
Odsutan

Zahvaljeno je: 4 zahvala
Fran26 napisao:
Zozana ugodno san iznenađen tvojim odgovorima. :grlim te:

Ajde lipo Frančesko da sam te iznenadila :grlim te: :grlim te: :grlim te: , jest da sam plavuša......al tu i tamo "bljesnem" :lol: :lol: :lol:

JAKOVLJEV CREVIĆ napisao:
Dragi brate Fran zašto odjednom u svemu vidiš probleme. Isus je rekao Blaženi oni koji ne vidješe a vjeruju. Osjeti Duha u svima jer svima su dani drugačiji darovi, a mi nismo ovdje da sudimo.

Mila, Fran samo voli raspravljati argumentirano, voli potkrijepiti sve utemeljenošću na RKC.....to je meni njegova velika kvaliteta.......Od kad nema Timoteja i Joakima preuzeo je ulogu "dežurnog" teologa.....i mogu ti reći dobro mu ide.

Frančesko samo naprijed......uz to ja se baš volim s tobom raspravljati jer je to s tobom moguće, a sve u ljubavi i bez ljutnje......hvala Gospodu na tebi :lol: :lol: :lol:

Neću više zachatavati jer bi mi mogli zamjeriti ili pobrisati post :wink:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 tra 2010 08:47 
Odsutan

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 39 zahvala
Slažem se i ja da je Fran vrlo sličan u svojim teološkim argumentima Timoteju i to mi se jako sviđa...
Neka je blagoslovljena ta opreznost i trezvenost koju Fran svjedoči cijelim svojim bićem, a sve u ime Presvetog Trojstva! :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 14 tra 2010 16:58 
Odsutan

Zahvaljeno je: 72 zahvala
JAKOVLJEV CRVIĆ napisao:
Volimo sve kao samog Isusa.

Crvić lipi pozdrav. :)
Ne vidim problem,samo pišem kak piše i Crkva.
Ne treba svima slipo virovat,jer kad bi tako bilo začas bi nastalo rasulo u Crkvi.
Svak bi tvrdio svoje,zato je i spomenuto u gornjem postu pozivanje na provjeru i sve dobro zadržati.
Mislin da ljudi koji to rade,odlaze na duhovne obnove pa se tamo pretvaraju,većinom su željni samo malo pažnje.Tražiti pažnju nije ništa čudno,svak čovik triba pažnje,ali nije dobro da se pažnja traži na takav način.

Crvić evo jedan smajlic13

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 tra 2010 23:03 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Pozdrav svima! Evo ja sam jucer bila na jednoj duhovnoj obnovi na kojoj sam po prvi puta dozivjela sve te darove o kojima sam do sada samo citala i cula od drugih. Bilo je zaista svega, od darova u jezicima, radosti, pjevanja koje mi je bilo nesto najljepse sto sam cula tamo...jedan zenski glas je bio najglasniji i kao da je vodio sve ostale glasove koji su pjevali,i muske i zenske... a sve je bilo tako lijepo uskladjeno kao u nekom prekrasnom crkvenom zboru... cak je u nekoliko navrata svecenik spominjao kako Duh Sveti dolazi kao lahor....a onda bih cula lagano zavijanje vjetra unutar zatvorene crkve...lijepo je sve to bilo. Iskreno, ne vidim kako i zasto bi netko na kraju krajeva glumio te darove. Mislim da se darovi zapravo i ne mogu glumiti jer ono sto sam ja dozivjela jednostavno se moze prepoznati kao djelo Duha Svetog, covjek koji to cuje, dozivi jednostavno zna da je to to. Jer svaki pokusaj da se tako nesto imitira mislim da bi definitivno morao zavrsiti bezuspjesno, to se jednostavno osjeti i ljudsko djelo se ne moze niti usporedjivati sa time. To je moje misljenje. Osim svih tih darova, bilo je trenutaka kada je svecenik zazivao Duha Svetog da procisti odredjene ljude, da tako kazem(oprostite mi ako se ne izrazavam kako treba)..uglavnom onda bi neki ljudi ispustali zvukove slicne kao kad stavite prst na nesto vruce i opecete se...gotovo kao da bi te lose stvari u tim ljudima izgarale...sprzile se... Sve u svemu, bilo je jako posebno, lijepo i opusteno, prije svega kao jedna ugodna meditacija i tiha molitva, darovi su samo jedan dio svega toga..
I rekla bih jos samo nesto sto je mozda i najvaznije od svega toga, a sto je svecenik rekao svim ljudima nakon toga, vezano za te darove... a to je da covjek, kakve god darove da primi, uvijek mora ostati ponizan, ne uzoholiti se, smatrajuci se visokim ili vise vrijednim od onih koji nisu primili te darove, jer oni su samo Darovi, koji nisu zasluzeni nicim, vec su bas to-Darovi. I da ljudi koji ih imaju ne bi trebali ici okolo pricati o njima na sva zvona, hvaleci se nikako... Vec da je jako vazno ostati ponizan unatoc svemu sto se primi...
Eto dragi moji, htjela sam samo podijeliti sa vama ovo sto sam dozivjela jucer... Rekla bih samo jos jednu stvar, a to je da je za mene svaka duhovna obnova jednako lijepa i vazna, bilo tih darova ili ne. Bila sam na jos dvije prije ovog koje su bile drugacije i posebne na svoj nacin, bez tih darova, ali su mi bile jako drage i drago mi je da sam ih bas kao takve dozivjela, jer sam od njih ponijela sa sobom nesto vrijedno i nezaboravno. Svaka duhovna obnova je dobra ako krijepi duh i ako nas vodi blize Bogu.
BvB sve... :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 16 tra 2010 09:25 
Odsutan

Zahvaljeno je: 2 zahvala
Hvala ti Maina sto si ovo podjelila sa nama,.. da divno je to dozivjeti,.. i jos je ljepse s tim zivjeti,..

osobnog sam misljenja da je Isus veoma dobro znao zasto je dosao,..

Ostavio nam je Divne Sakramente,..
Ustanovio je Svetu Euharistiju,..
Naucio nas je Ljubiti,..
i da ne budemo sirocad:
Poslao nam je Duha Svetoga,..

da je mislio,. On kojemu je sve poznato,.. da to ne trebamo,.. ne bi se vratio bas da objavi dolazak Duha Svetoga,..

zar ti Divni Darovi nisu bili bas potrebni prvim Apostolima da po svijetu sire Radosnu Vijest??? da nije bilo njih,. jadni bi Apostoli ostali zatvoreni u kuci,. i bojali bi se izaci i navjestati,.. ali Bogu hvala,. jer nas poznaje,.. i daje nam bas koliko trebamo,..

BTB Maina,..

Vrh
Citiraj  
 Naslov: Duhovna obnova
PostPostano: 16 tra 2010 14:24 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Mišljenja sam da bi karizmatske susrete - duhovne obnove što prije trebalo riješiti na nivou crkvene vlasti ili je ili nije, nešto treba pobijediti od toga ili pronaći zlatnu sredinu, ali da je svećenstvo složno, a ne da zbunjuje narod, ne sviđa mi se to, nikako.

Tu meni nešto ne štima da se crkva toliko opire duhovnim obnovama, pa nije valjda toliko zlo u toj našoj crkvenoj vlasti, nekako negiram i odbijam tako razmišljati. Čega se boje, pa duhovne obnove su za naše dobro, za jačanje vjere, jer meni osobno nije bila dovoljno crkva i misa, kroz moj život se pokazalo da nije bilo dovoljno, pa zar i to svećenstvo nije svjesno koliko to nije dovoljno, neka se osvrnu i pogledaju ti naši pastiri kakve su im ovce.

Uostalom do kada će to tako, kada će se to riješiti, zašto se ne počne rješavat? Sve je to meni nekako u rukavicama. A to nije dobro za one koji imaju duhovne darove, izloženi su napadima, neznanju, nerazumijevanju, lutaju od jednog do drugog svećenika, a kod župnika možda ne smiju koji im je pred nosom, moraš putovati, trošiti novce, do kada to tako?.

Da li netko zna da li se nešto poduzelo po tome pitanju, da li je predmet u tijeku što se događa, da li sve miruje......???

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 166 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 17  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]