|
Isus naziva patnju blaženom,ali isto tako kao i samu smrt je ne dokida,ali je došao "slomiti njenju moć"... " Heb 2 14Pa budući da djeca imaju zajedničku krv i meso, i sam on tako postade u tome sudioniko m da smrću obeskrije pi onoga koji imaše moć smrti, to jest đavla".
Iako Isus odbija svako povezivanje bolesti ili nesreće sa samimi grijehom kao što vidimo kod Luke i Ivana...."Lk 13 2Isus im odgovori: "Mislite li da ti Galilejci, jer tako postradaše, bijahu grešniji od drugih Galilejac a? "....."Iv 9 3Odgovori Isus: "Niti sagriješi on niti njegovi roditelji, nego je to zato da se na njemu očituju djela Božja." Ipak vidljivo je da plodove Edena,odnosno samo prokletsvo se ipak dopušta,samo s jednom razlikom,što s e ti plodovi mogu pretvoriti u radost.Zato Bog ne dokida patnje već ih tješi.].."Mt 5 4Blago ožalošćenima: oni će se utješiti! "
Isus ne ukljanja suze,već ih ponekad samo briše..."Lk 7 13Kad je Gospodin ugleda, sažali mu se nad njom i reče joj: "Ne plači!" ...Lk 8 52"A svi plakahu i žalovahu za njom. A on im reče: "Ne plačite! Nije umrla, nego spava!"
Ne vidiš li velike sličnosti Boga u SZ i Boga u NZ,koji je jedan ,isti Bog,samo,nakon što ih je u SZ morao odgajati više "šibom"u NZ je toj "šibi"dodana ljubav?Nije li ono što je sakriveno u SZ,otkriveno u NZ?Nije li ta pedagogija ista ili slična,ovisno o okolnostima vremena,no u smislenosti i cilju ista?
Najveća opasnost koja se nadvila poslije uskrnuća bila je jedna obmana koja je kružila tipa..... .nema više smrti ,nema više patnji i takva razmišljanja su u biti mnoge kršćane onog vremena i pokolebala .....no,ipak "nitko nije bez patnje"Patnja bi nam svima trebala biti misao vodilja kroz naš život,jer kao što bol i patnja nije nije poštedjela ni Isusovu i našu Majku,neće ni sve nas ostale.Priznati patnju, prihvatiti je i podnositi uvjek je ono što nas čini bližima Bogu... Upravo nam to i Pavao govori u poslanici Galaćanima...."Gal 2 20Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist. A što sada živim u tijelu, u vjeri živim u Sina Božjega koji me ljubio i predao samoga sebe za mene." što bi značilo,kad kršćanin živi,onda ne živi više on,nego sam Krist živi u meni",a onda slijedom logike,tako su i moje i tvoje patnje u stvari Kristove patnje,što opet lijepo možemo iščitati u .... 2 Kor 1,5 " 5Jer kao što su obilate patnje Kristove u nama, tako je po Kristu obilata i utjeha naša."
Lijepo nam je to sam Isus kazao..."Lk 9 23A govoraše svima: "Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom". Zato je i rekao i svojim učenicima onda,a vrijedi i za nas danas..." Iv 15 20Sjećajte se riječi koju vam rekoh: 'Nije sluga veći od svoga gospodara .' Ako su mene progonili, i vas će progoniti; ako su moju riječ čuvali, da vašu će čuvati. " ...."Mt 10 24"Nije učenik nad učiteljem niti sluga nad gospodarom svojim. " stoga ako s Njim trpimo je to iz razloga da se jednoga dana i proslavimo",kao što nam opet naš Pavao piše ..."Rim 8 17ako pak djeca, onda i baštinici, baštinici Božji, a subaštinici Kristovi, kada doista s njime zajedno trpimo, da se zajedno s njime i proslavim o. "Stoga je važno shvatiti patnju na ispravan način,a to je uvijek i u svemu slijediti Krista,i zato što mnogi kršćani druge denominacije odbacuju križ i patnju,mi s e držimo i nastojimo obdržavati i razumijet i sve što nam Isus reče i njegovi poslije njega,pa tako i ova Filipljan ima,koji kaže-da nije samo dostatno vjerovati u Njega, za mene ima veliku težinu...." Fil 1 29Jer vama je dana milost: "za Krista", ne samo u njega vjerovati nego za njega i trpjeti."
Tu radost trpljenja i patnji okusili su i sami apostoli,to je njihovo prvo iskustvo i bili su vrlo veseli što im je dodijeljena čast da podnesu patnje i zlostavljanje za ime Isusovo.. ."Dj 5 41Oni pak odu ispred Vijeća radosni što bijahu dostojni podnijeti pogrde za Ime. "pa i sam nas Petar poziva na tu radost učešća u "Kristovim patnjama"..."1 Pt 4 13Naproti v, radujte se kao zajedničari Kristovih patnja da i o Objavljen ju njegove slave mognete radosno klicati." vidimo i Pavlovu radost u "patnjama " koje podnosi zato što ....."Kol 1 24Radujem se sada dok trpim za vas i u svom tijelu dopunjam što nedostaje mukama Kristovim za Tijelo njegovo, za Crkvu".
I sad netko se nađe i na brzinu okvalificira pasuse bazirane na temelju SP i to "vičući"proglasi bolesnim pisanjem....svašta...Bože oslobodi nas krivih zaključaka i daj nam mudrosti u shvaćanju Tvoje Riječi!
S poštovanjem,
Ljubi i čini što hoćeš!
|