Leo napisao:
lucija napisao:
leo, tvoja skepsa bi se mogla protumačiti kao sumnja u Božje milosrđe (vidiš kamo vodi oprez...) govorenje u jezicima, dar razumijevanja jezika, počivanje u duhu... sve nam je to dragi Bog svojom beskrajnom milošću dao. sjećam se da sam ti već govorila kakav je osjećaj kada te dodirne Duh Sveti. sad, možemo mi do kraja vremena raspredati je li to zaista bio Duh Sveti ili nije. naravno da treba biti oprezan, ali taj oprez može prerasti u nešto zlo. kada prisustvuješ jednom karizmatskom susretu, kada postaneš dio mase koja je na trenutak postala bliža Bogu nego što je bila (i to samo za korak, a sve zbog usrdnog moljenja i goleme vjere i povjerenja) i kada osjetiš radost duše koja niema veze s radošću uma, radošću tijela, s logosom i raciom koji svakodnevicu seciraju do nerazuma, kada ti Otac nešto pokloni- tvoj razum ne mora imati osobito mišljenje o tom poklonu, ali duša prema Ocu ima drugačiji odnos.
po tvojoj analogiji- kako bih se ispovjedila- možda je svećenik prekrižio prste ili me uopće nije slušao, pa mi ispovijed nije valjana?, tko zna što je radio s hostijama, možda ih uopće nije posvetio- trebam li uzeti Tijelo Kristovo?
a želja za razumijevanjem govora u jezicima- leo, nemoj zaboraviti da si čovjek, ograničen i raspadljiv i da nikada nećeš shvatiti i pojmiti Boga, koji je beskonačan i svemoguć, dokle se nalaziš u ograničenom i raspadljivom stanju.
to sad poteže pitanje vjere- vjerujem li ja svome Bogu i u svoga Boga? ima više znanstvenih dokaza da majmun i ja imamo iste prarođake nego da me je stvorio dragi Bog... vjerujem li ja kada Duhu Svetomu kada mi pošalje dar, zbog pregoleme Božje milosti (a rijetko tko ju je zaslužio...) nemoj pitati, ali kako znaš da je to od Boga, a ne od Zla? pa po plodovima, po stanju u kojem se nalazi duša kada dragi i milostivi Bog svrne svoj pogled na nju. uostalom, kako možeš biti suguran da onaj tko tumači jezike ima dar od Duha? možda laže...
vidiš, ja svom dečku kažem 'volim te' i možda lažem. ali on zna da ga volim jer mu to pokazuju moja djela, jer vjeruje.
nemoj nikada sumnjati u darove, nismo ih mi izmislili. neka tvoji strahovi budu usmjereni na ljude- kako će oni iskoristiti te milosti, koliko će ih one promijeniti?
zadnjih par dana puno razmišljam o tome kako puno ljudi koji me okružuju svakodnevno moli, nose krunice, imaju ih oko vrata, na prstu, idu svakodnevno na mise ili barem nedjeljno, idu na karizmatske susrete, mise za ozdravljenje duše i tijela, i sve je više takvih ljudi oko mene, meni vrlo bliskih, a ja sam sve više razočarana u njih. govorila sam ti o svom bratiću koji je znojio krv (ja nisam dostojna ni običnog znoja, a kamoli krvi, i to Njegove!), a skužila sam da se tako grubo razgovara sa svojom mamom- u suze ju natjera. u zadnje vrijeme mi je ugodnije u društvu mojih prijatelja koji ne vjeruju ili vjeruju, a ne idu u crkvu- njihove psovke me manje čude, njihove grubosti me manje bole, njihova razmišljanja nisu u neskladu s mojima- jer su dobri ljudi. riječi (na hrvatskom) su im manje prljave, manje nego što su onima od kojih ne očekuješ. danas sam bila na kavi s poznanicom koja je vjernica, ima prsten deseticu- u 1/2 sata je 10 puta rekla- mrzim!
i mene je dodirnuo Duh Sveti, na misi fra. Kožula u Sigetu, prije dva mjeseca. nedavno sam razmišljala jesam li se promijenila... i nisam baš. jelam li trebala? ne znam, to bi mi trebalo pomoći da budem bolja. ali taj jedan trenutak ne vrijedi puno, ako ga pometem nekamo i povremeno se prisjetim kako mi je bilo lijepo. vjera- kako je ja doživljavam, iziskuje trajan napor, nema odmora, spavanja, pauze... nema, samo kontantno, stalno stremljenje Bogu. ali to ni ne umara, to oplemenjuje, obogaćuje dušu. a čim pomislimo kako smo sad super- jer smo počivali u Duhu, jer molimo u jezicima ili ih razumijemo, jer smo vidjeli anđela, jer nas je Bog čuo pa nam uslišao molitvu- padamo, zatamnjujemo si vid, uzdižemo sami sebe.
zato nemoj biti oprezan prema Božjoj milosti, budi oprezan prema ljudima. i slavi Boga, makar i na jeziku koji ne razumiješ- tko zna koliko Mu je milo takvo povjerenje!
Na moju zalost pisanje na ovu temu kod veceg dijela ucesnika u temi upravo se protumacilo pogresno, a evo, ti Lucija protumaci i kao moju sumnju u Bozje milosrdje.
Zalim sto ista napisah na ovu temu i ispricavam se svima koje sam uvrijedio ili sto gore ucinio.
leo, oprosti što sam te povrijedila. ja te osobno poznajem, i to jako dobro. ne mislim da ti sumnjaš u Božje milosrđe. zapravo, ne poznajem nikoga (barem ne osobno, i znam da se vjera ne može evaluirati, ocjenjivati našim ljudskim mjerilima) tko ima povjerenje u milosrdnog nam Oca i njegovu volju kao što imaš ti- ti si cijeli svoj život podredio Njegovoj volji. krivo sam protumačila tvoje pisanje (jer sam bila slijepa pored zdravih očiju), sada mi je jasno o čemu si govorio. nisam htjela podcjeniti tvoju vjeru Božje milosrđe, htjela sam ju ojačati (a bespotrebno i bez "poziva"), pokazati koliko su divni Njegovi darovi i kako počesto, jer ne razmišljamo, rasipamo te milosti, a postigla sam da ti je žao što si išta napisao... ja te molim da ti ne bude žao, uzburkali smo duhove i to je možda dobro, jer tako pokazujemo od čega smo i čiji smo.
mi ne služimo sami sebi nego samo dragom Bogu i jedni drugima. zato te molim da ne prestaneš paziti na nas, pojačavati nam oprez i iznositi svoja mišljenja.
žao mi je i što su se miriam i marija-nada osjetile povrijeđene. ako pročitate ponovno sve što je napisano, shvatit ćete da govorimo svi isto. nemojte dizati ruke i govoriti da nećete biti na forumu ili pisati, jer upravo to Zli želi. molimo se svi zajedno da se ujedinimo u Duhu i ne predamo ijednu bitku. jer smo se upravo radi toga i okupili na ovom forumu. mislim da nitko nije nikoga namjerno povrijedio. molim dragog Isusa na učini naša srca po Srcu svome i da nam pošalje oganj Duha Svetoga da sažeže zlo, oholost, umišljenost, grijehe, zle misli i loše namjere, sablazni nepotrebne u nama i da nam da svoje milosti.
ako ne možemo ljubiti jedni druge, opraštati, razumijeti, prihvatiti, kako će onda dragi Bog ljubiti nas, opraštati nam, razumijeti nas i prihvatiti ovakve, jadne.