www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 18 lip 2025 21:39

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 166 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 12 tra 2010 14:50 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 72 zahvala
muma napisao:
imam pitanje za "iskusne"- zašto neki svećenici (npr. župnici u župi) ne priznaje duhovne obnove, karizmatske susrete, pa čak i na misama upozoravaju vjernike o tome. Zašto je to tako? Da li ima negdje pisano uporište o tome, možda biblija, kakav crkveni pravilnik. Očito i sami svećenici nemaju isto stajalište o duhovnim obnovama.

Prije svega lipi pozdrav. :)
Ne znan ća ovo znaći "iskusni",ipak da napišen rič dvi.
Naravno da to što je priznato od Crkve nije ništa loše,ali problem je u ljudima i zato se poziva na oprez,i zato su podjeljena mišljenja u Crkvi.
Jer nemaju svi iste namjere kad idu na duhovnu obnovu jel?Netko ide možda da se pokaže tamo?Ili netko tvrdi da ima darove proricanja a nema ništa jel?Opet netko ide da ovi pored njega vide odnosno čuju kako on moli u jezicima,a zapravo ne moli ništa.

Ali dobro da ne raspravljamo o tome,najbolje da sama pročitaš (ako te zanima).
Zato i upozorenja na oprez.

Piše nešto o tome u;

Katekizam Katoličke Crkve
Ivan Pavao II. "Christifideles laici"
Dogmatska konstitucija o Crkvi "Lumen Gentium"
Tomislav Janko Bunić "Ali drugog puta nema"

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 12 tra 2010 15:31 
Odsutan

Zahvaljeno je: 4 zahvala
Fran26 napisao:
Opet netko ide da ovi pored njega vide odnosno čuju kako on moli u jezicima,a zapravo ne moli ništa.

Brate Franjo aj ti meni onako zdravo seljački objasni šta bi ovo trebalo značit.
Da ti olakšam:
A) Da svi oni koji mole u jezicima u biti ne mole ništa ili
B) Da postoje ljudi koji se hvale tim darom a uopće ga nemaju, tj ne mole ništa

Il A il B?

Što se ostalog tiče potpuno se slažem s tobom da su ljudi ti koji obično sve pogrešno "skontaju" pa onda bi najrađe cijelom svijetu obznanili kako oni imaju sve te darove i mogu činiti čudesa.....i upravo je tu zamka Zloga, da se zaboravi Onaj koji je jedini bitan - Duh Sveti Darivatelj, koji uvijek mora biti ispred svakog dara.

Ispravno hoditi u vjeri ne znači bučiti i nametati se, nego hoditi za Isusom. Bog je nježan, blag, On ne čini ništa na silu......On i daje iz ljubavi......

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 12 tra 2010 17:10 
Odsutan

Zahvaljeno je: 72 zahvala
zozy napisao:
Brate Franjo aj ti meni onako zdravo seljački objasni šta bi ovo trebalo značit.
Da ti olakšam:
A) Da svi oni koji mole u jezicima u biti ne mole ništa ili
B) Da postoje ljudi koji se hvale tim darom a uopće ga nemaju, tj ne mole ništa

Il A il B?

Lipi pozdrav.
Ovo je malo kao i provokatno pitanje Zozana. :)
Ako bi ja odgovorio A,onda znaći da negiram 1 Kor 12,7-10 ; 1 Kor 14,2.39
A ako bi to negirao onda znaći da san lud,i da sam protiv Isusa,Sv.Pavla, Pisma,Crkve,Katekizma,i svega što je Crkva.

Zato mi i čudi ova opcija A. :?

Dakle moj bi odgovor bio B) Da postoje ljudi koji se hvale tim darom a uopće ga nemaju, tj ne mole ništa.

Da sad ja tebe nešto pitam;

1.Tvrdiš li ti da svi koji mole u jezicima doista imaju taj dar,dakle ni jedan nije od njih glumac?

2.Priznaješ li ono šta piše o karizmama;

3.Ako ne priznaješ zašto ne priznaješ?
A ako priznaješ zašto onda Crkva u svim dokumentima poziva na oprez,jer postavlja se pitanje oprez od čega i koga ako svi imaju doista taj dar?

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 12 tra 2010 20:05 
Odsutan

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Kod mene je bilo nekih koji su molili u jezicima i stalno išli na karizmatske,ia kad je to sve prestalo s karizmatskima,i oni se nekako oladili.
Mislim da karizmatski nisu loši sami po sebi,ali kod ljudi to nekako često ostane na emocijama,nemaju konstantu ili im je možda potrebno malo bolje vodstvo,nekako to sve brzo dođe-molitve u jezicima,euforije,slavljenje,znanje(odjednom sve znaju),pa ćak dolazi i do ljubomore i zavisti,prepirki.Nekako sam od svega toga ostao distanciran jer ih poznavah i prije i sad poslije.ž
Nebih htio suditi ali nekako brzo su odustali od svega nakon što su karizmatski ukinuti a toliko odijednom"volješe Isusa" da je čudo jedno.Skoro mi uzori bili..Nemam pojma što da mislim o tome!!!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 12 tra 2010 20:38 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Malo smo skrenuli sa teme u vlastita promišljanja.,no dobro treba i toga...nego.,može li se nekako dogovoriti datum,vidim da ima tu nekih koji osobno poznaju Učenika pa da se odredi datum a mi ćemo se ostali prilagoditi..Svejedno je zapravo gdje.,i ne zamjerite malo lokalpatriotizma ipak sam ja dijete Slavonije(iako su geni kameni :D )i shvatit će svi oni koji u Slavoniji žive da je ovaj kraj dosta zapostavljen i gladan i žedan takvih sadržaja..No.,kao što rekoh zapravo je svejedno gdje i kada.,bitno da se okupimo,vjerujem da bi nam svima bilo to jedno predivno životno iskustvo...

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 13 tra 2010 07:18 
Odsutan

Fran26 napisao:

Lipi pozdrav.
Ovo je malo kao i provokatno pitanje Zozana. :)
Ako bi ja odgovorio A,onda znaći da negiram 1 Kor 12,7-10 ; 1 Kor 14,2.39
A ako bi to negirao onda znaći da san lud,i da sam protiv Isusa,Sv.Pavla, Pisma,Crkve,Katekizma,i svega što je Crkva.

Zato mi i čudi ova opcija A. :?

Dakle moj bi odgovor bio B) Da postoje ljudi koji se hvale tim darom a uopće ga nemaju, tj ne mole ništa.

Da sad ja tebe nešto pitam;

1.Tvrdiš li ti da svi koji mole u jezicima doista imaju taj dar,dakle ni jedan nije od njih glumac?

2.Priznaješ li ono šta piše o karizmama;

3.Ako ne priznaješ zašto ne priznaješ?
A ako priznaješ zašto onda Crkva u svim dokumentima poziva na oprez,jer postavlja se pitanje oprez od čega i koga ako svi imaju doista taj dar?

Frančesko,

ni blizu provokacije, nit mi je to namjera bila.....nego čisto radi sebe precizirah.....ja ti samo imam takav "teatralan" stil pisanja

No ajmo dalje.

1. Mislim da ima i onih koji misle da mole ali ne mole u jezicima, a mislim da ima i onih koji se "ufuraju" da su posebni jer mole - takvih je još i više, zato Pavao i upozorava govoreći da moli i više od ostalih al ne hvali se time.....pa opet kako Pavao govori.....to je molitva koja izgrađuje osobu, pojedinca, stoga ju tako i treba koristiti, a ne kao 7. svjetsko čudo hodati od kuće do kuće i demonstrirati.
Dakle, važno je i gdje se moli ako se moli pred drugima, to bi uvijek trebalo biti na molitvenim susretima među ljudima koji su upoznati s postojanjem tog dara i izbjegavati sablazniti bilo koga (znamo što bude s onima koji sablaznu ijednog malenog - zar ne). Također, važno je da je dar potvrđen. Postoje ljudi koji imaju dar tumačenja pa znaju što drugi mole, a i taj dar tumačenja opet mora biti u zajednici potvrđen i sve tako.....i upravo stoga opreza ne manjka kao i potrebe da se sve podrobno i konstantno provjerava jer znamo da utjecaj uvijek ne mora biti Božji......

2. Priznajem. Osim što nisam pročitala ovo posljednje :lol:

3. Izgleda da sam pod 1. i 2. odgovorila na ovo pitanje.

Poljubac u Kristu dragi Frančesko. :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 tra 2010 07:35 
Odsutan

Zahvaljeno je: 1 zahvala
BvB...draga braco i sestre.

Evo opet skrecemo sa teme posta i raspravljamo o Darovima
na ovoj temi gdje se poziva na DUHOVNU OBNOVU brata ucenika.
Tema je kada i gdje se sastati ,a teme Darova vec imamo pa tamo
mozete nastaviti ako zelite.Molim MODERATORE da ove teme prebace
kud spadaju. :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov: Duhovni darovi
PostPostano: 13 tra 2010 07:36 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Zahvaljeno je: 0 zahvala
Hvala svima na objašnjenjima i pročitat ću sve navedeno od FRANA, ali ispada da se o duhovnim darovima baš i ne treba na sva zvona i treba zaista biti oprezan.

Mislim da postoji jedan veliki problem, kada netko i dobije darove duha svetoga svjestan je da mora lutati od svećenika do svećenika, laika, i tko zna koga da mu se neke stvari pojasne, jer kako je jedna gospođa iz molitvene zajednice rekla svećenici ti se ponašaju po starome kao kler, s visoka žive i to ti je tako, a drugo svi ti svećenici sa darovima imaju i previše posla da bi se nekome pojedinačno posvetili.

Čula sam da neke molitvena zajednica npr. kod Radigovića više i ne prima nove članove. Mogu pretpostavljati zašto neki koji dobiju darove možda i odustaju. Em su zbunjeni, možda i ne dobijaju potporu od samih svećenika, pa lutaju. I normalno je i ljudski da su zbunjeni, suočavaš se s nečim čudnim, po prvi puta u životu i nitko ti ne može dobro objasniti što se događa, tako da napast svoje radi.

Nisam do sada susrela osobu koja ima darove i da je lagala. To bi bio jako veliki grijeh, (lažno svjedočenje) .

Ma sve je to nešto u rukavicama, kao ššššš, šuti, ne pričaj, oprez, polako itd itd.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 tra 2010 07:38 
Odsutan

visnja napisao:

Tako je višnjice......neću više....obećavam :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 13 tra 2010 07:40 
Odsutan

Zahvaljeno je: 2 zahvala
visnja napisao:

istina je da se malo otislo od teme,... ali mozda posluzi nekome tko nije upoznat sa darovima,.. i pocne citati o duhovnoj obnovi,.. a nema pojma da postoje i darovi Duha Svetoga koji se manifestiraju medju vjernicima... pa mozda ostaviti objasnjenja koja ce dobro doci,.. a lijepo bi bilo da se dogovorite,.. za susret,...

Nek vas prati obilje Bozjeg Blagoslova,... :grlim te: :grlim te: :grlim te:

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 166 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]